Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Prędkość wentylatora klimatyzacji i siła "chłodzenia"

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy i koleżanki,

Mam pytanie odnośnie klimy w mojej Megi 2.0 dci. Po włączeniu klimy wentylator działa cały czas tak jakby na "pełnej" prędkości. Czy w megankach są jakieś różne prędkości tego wentylatora czy działa na zasadzie 0/1 ? W poprzednim aucie (A3) był osobny wentylator od klimy stąd moje pytanie bo wiem, że tutaj jest tylko jeden. Druga sprawa to klima działa w tym autku tak dobrze, że jadąc po mieście mając ustawione 21 stopni jest czasami aż za zimno - gdzie mając porównanie do jeepa z 2018 roku (2 auto), w megi chłodzi o wiele lepiej. Jest możliwość, że np. czujnik temperatury wewnętrznej coś nawalił ? Komputer żadnych błędów (tfu tfu) nie pokazuje. Pozdrawiam !

4 godziny temu, Roofless napisał:

Po włączeniu klimy wentylator działa cały czas tak jakby na "pełnej" prędkości.

1/ Przy  klimatyzacji  manualnej  -  sprężarka  pracuje  non  stop.

2/ Auto masz od niedawna? 

3/ Nabijałeś  klimę?

4/ Ciśnienie czynnika w obiegu klimatyzacji  zależne jest od ;

- jego ilości  ( ciśnienia ) w układzie,

- od temperatury na zewnątrz,

5/ Jeżeli  presostat jest sprawny i odczytuje właściwe ciśnienie to ;

- gdy jest chłodniej to wentylator powinien załączać się z mniejszą prędkością,

- a  przy  wysokich temperaturach ( upały jak teraz ) ma prawo pracować z dużą prędkością,

44 minuty temu, Roofless napisał:

Klima nabita tak jak należy.

Przed nabiciem tak jak należy, klima pracowała inaczej?

Gdy jest chłodniej to wentylator załącza się z mniejszą prędkością?

Jak masz w mieście temperaturę powyżej 30-35 stopni to zawsze będzie się włączać drugi bieg, mam tak samo. Wieczorem gdy temperatura spada to wentylator pracuje ciszej czyli na 1 biegu bo nie musi tak mocno zbijać temperatury. Zaobserwuj to co mówię w porze dnia i w nocy. Na bank wszystko masz sprawne.