dawidkunz1990 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Witam. Mam problem Megane 3 2011r. Co jakiś czas wyskakuje "usterka układu kierowniczego" kierownica robi się sztywna jakby nie było wspomagania. O dziwo robi to przy małych prędkościach lub gdy zwalniam z wiekszych. Na Autostradzie raczej nie ma problemu dopiero przy deptaniu hamulca ale to tylko czasem. Mechanicy odsyłają mnie od jednego do drugiego, jeden doradził wymianę świec, pomogło na 300km i znowu wróciło. Dodam że wstawiałem gaz jakoś 1000km przed rozpoczęciem się tego problemu. Gaz w dobrej firmie i dobrej jakości. Znajomy wstawiał równolegle w tej samej Megane i wsyztso ok więc odrzuciłem ten powód ale może niesłusznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Czy byłeś u kogoś z clipem aby odczytać błędy ? może to być problem z instalacja elektryczna lub z samym silnikiem wspomagania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lufa Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Po co? Przecież mechanik bez diagnostyki wie że to świece. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 No mogą być też żarówki od świateł cofania, ale lepiej sprawdzić ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 @dawidkunz1990 w jakim mieście gaz zakładałeś? Może tam gdzie ja? Też mam problemy po montażu LPG ale innego rodzaju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidkunz1990 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Tak tak byłem już o 4 różnych mechaników + serwisie który zajmuje się tylko Renault. Na komputerze o dziwo nic nie pokazuje. Tak jakby nigdy nic się nie działo, nic w pamięci nie ma. W tym serwisie renault powiedzieli że kolumna kierownicza do wymiany, 6 tys. Z któregoś polecenia trafiłem do gościa który po podłączeniu stwierdził że najlepiej zacząć od najtańszych rzeczy czyli na początek swiece, potem udać się do gazwonika bo może to być problem przez gaz, a dalej można spróbować "poprawić zimne luty" podobno to pomaga ale nie ma gwarancji na jak długo... Zakładałem w goscicinie (najlepsza renoma w okolicach ) instalacja BRC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2019 No w serwisie reno diagnoza pokrywa się z moja na odległość (miałem podobny problem w aucie z VW) takze szukaj regenerowanego silnika i wymieniaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidkunz1990 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Silnik wspomagania ? I nie pokazałoby tego na komputerze?? Wymiana u Ciebie problem rozwiązała ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Tak. Akurat w golfie mogłem zmienić sam silnik. Poszukaj jakiegoś konkretnego elektorńika to spokojnie ogarnie temat. Pamiętaj jedynie że nową część trzeba zakodować z samochodem bo inaczej nie będzie działała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidkunz1990 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Dzięki, będę próbował. Lepsze to niż wymiana kolumny za 6k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2019 W hurtowni dostaniesz za 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto197272 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2019 U mnie zimą przy dużych mrozach (-22) też straciłem wspomaganie po odpaleniu samochodu i komunikat na czerwono awaria układu kierowniczego. Auto zgasilem i ponownie zapalilem ,potem już nigdy to niewystapilo. Bardzo ważne jest to że było słychać cały czas przekaźnik który głośno cykal w momencie tej awarii. Podczas pierwszego przeglądu zgłosiłem o tym w serwisie.Po podpięcieu pod Clipa zero błędów. Profilaktycznie wymienili ten przekaźnik i do dzisiaj spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
attila Opublikowano 8 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2023 Cześć, podepnę się tutaj. Wysiadło wspomaganie, poprzedzone błędem "usterka układu kierowniczego". Dziś jak odwoziłem auto do majstra, od razu mi je podpiął pod kompa. Komputer niby nie widział auta. Mechanik wsunął kartę, nacisnął START, było słychać przez chwilę zapłon - auto już nie odpaliło mimo kilku prób. Abstrahując od jedynego problemu (wspomaganie), z którym do niego przyjechałem - co się mogło stać po podłączeniu komputera, że auto przestało palić? Jakieś zwarcie? Czytałem , że były przypadki (w innych markach aut), że mógł nawet paść sterownik silnika. Może to tylko chwilowe, jednak teraz obawiam się o zwiększenie kosztów naprawy przez problem, który nie występował do momentu podłączenia komputera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
attila Opublikowano 11 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2023 Ok. Auto odebrane. Brak możliwości odpalenia wg faceta, był związany niby bezpośrednio z tym błędem lub jego następstwem. Tłumaczenie bardzo mętne. Niestety nie mogłem zrozumieć. Za naprawę zapłaciłem 400zł. Do książeczki dostałem wpis, że zostało wykonane "programowanie modułu wspomagania kierownicy". Części żadnych nie wymieniał. Jak to bywa - dopiero na chłodno (tak, wiem - mogłem zapytać na miejscu) zacząłem się zastanawiać co on dokładnie zrobił i dlaczego moduł się "rozprogramował". Wydaje mi się, ze po prostu został mi wymieniony padnięty bezpiecznik. I teraz pytanie: czy jest jeden bezpiecznik odpowiadający za wspomaganie? Rozpiska z manuala nic o tym nie mówi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 11 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2023 Są dwa bezpieczniki, jeden 5 A + po zapłonie dla zasilenia elektroniki wspomagania, drugi 80 A dla zasilania silnika wspomagania kierownicy. Oba w komorze silnika ale w różnych puszkach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi