Tytus96 Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Cześć mobile . Jestem tutaj nowy, kierowca dużego i małego , więc na starcie proszę o wyrozumiałość i pomoc jeśli ktoś jest w stanie pomóc . Zwracam sie do was bo juz nie wiem gdzie szukac pomocy ... Renault Megane 3 coupe 1.5 dci DZ0B0 .. 78 kW . Problem : przprzy jeździe w mieście przy niskich prędkościach nic się nie dzieje . Wyjeżdżam na autostradę , auto dostaje obrotów , po paru kilometrach dwa błędy na komputerze , nie ważne czy na tempomacie czy nie . 1. " sprawdź układ wtrysku paliwa " . 2 . "Sprawdź uklad wydechowy " . Kontrolka silnika i kluczyk bez migania , swieci stale . Po zgaszeniu auta i ponownym odpaleniu nie gaśnie . W aucie nie dzieje sie nic nie pokojącego , mocy nie traci , chodzi normalnie . Oddałem auto do salonu renault Anabo w Zielonej gorze . 1 naprawa powiedzieli że możliwe że rura turbo którą idzie od turbiny do chłodnicy bo się pociła . Błędy skasowali . Po mieście miesiąc było ok , wyjechałem na autostradę, auto dostało obrotów, od razu te same błędy . Znowu auto na serwis . Druga naprawa , powiedzieli że czujnik regulacji upustowy turbiny - cos takiego , mała pierdulka po prawej stronie przy akumulatorze ( regulator turbosprezarki - elektrozawor ) . Kolejne pieniądze wpompowane i znowu to samo . 2 miesiące po mieście okej , wyjazd na trasę i te same błędy. Komputer pokazuje że jest przeładowanie turbiny .Teraz mi mówią że to już na pewno gruszka turbiny do wymiany i będzie wszystko już ok . Kur*a , za gruszke z wymiana ponad 900 zl . Zostawilem u nich juz prawie 2 tyś ... szlak mnie trafia że daje auto do serwisu renault , A oni nie potrafią zdiagnozować usterki... Nazwa bledu na komputerze u nich - DTC226321 - obwod doladowania ,oraz DTC 1525F3 -zgodnosc inf .multipl.dla reg/ogr predk . Na pomiarach - CISNIENIE DOLADOWANIA - 3104 mbar , a zalecane - 2644 . Czy ktos jest w stanie pomóc co to może być ? Może miał podobny problem ? Z góry dzięki wielkie za info i pomoc bo nie wiem co robić . Czy jeździć . Czy nie jeździć . Czy oddać im auto znowu i pompowac kase w tą gruszke czy nie . Żeby znowu nie utopic pieniedzy i bedzie to samo . Z góry dzięki . Czekam na odpowiedzi REGULAMIN - pkt 5.6 literki PL - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Z którego roku auto? Czy ma fap-a? Czy dużo jeździsz po mieście lub na krótkich dystansach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytus96 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2019 2009 rok , 160 tyś przebieg . Tak , więcej jazdy jest po mieście . Nie wiem czy ma fap-a ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2019 14 godzin temu, Tytus96 napisał: Druga naprawa , powiedzieli że czujnik regulacji upustowy turbiny - cos takiego , mała pierdulka po prawej stronie przy akumulatorze ( regulator turbosprezarki - elektrozawor ) . Kolejne pieniądze wpompowane i znowu to samo . 2 miesiące po mieście okej , wyjazd na trasę i te same błędy. Komputer pokazuje że jest przeładowanie turbiny . Czy wymieniono ten element?; 1/ Należy sprawdzić stan ( szczelność, drożność ) wszelkich wężyków ciśnieniowych przy ; - turbinie ; vacum pompie; przepływomierzu, 2/ Jak wygląda kwestia zużycia oleju? 3/ Wymienić ; - filtr powietrza, - filtr paliwa na markowy ; mann; knecht; purflux, 4/ Zapewnić aby nie było pęcherzy powietrza pomiędzy filtrem paliwa a pompą wtryskową. 5/ To jest I - etap naprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Widzę, że w zielonej górze poziom świadczenia usług przez tamtejsze aso stoi na bardzo wysokim poziomie O_x, a moze to to a może tamto i tak wymieniają części w ciemno licząc na to że kiedyś trafią. Ja bym na reklamację jechał jakoże usterka nie usunięta i wymienione zostały dobre części. Jak nie umieją albo nie wiedzą to niech się zajmą sprzedażą placków mrożonych a nie naprawami aut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu73 Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Tytus zlap za sztangę gruszki i zobacz czy plynnie chodzi w całym zakresie, bo możliwe że masz zapieczone kierownice w turbie.A jak tu będzie ok, to jak wyżej Andrzej pisał szczelność wężyków do gruchy (możesz ściągnąć i przy 3tyś.obr. przyłożyć palec czy zasysa) i grucha czy nie dziurawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi