n1gdy Opublikowano 4 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 (edytowane) Witam. Od jakiegoś czasu zauważyłem małe bąbelki w przewodach paliwowych i co jakiś czas większe czy ktoś wie co to jest i od czego? jest to silnik 1.5 dci poniżej zamieszczam filmik z tym problemem. VID_20191003_171325.mp4 Edytowane 4 Października 2019 przez n1gdy Zmiana zdjęcia na film Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 4 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 (edytowane) Szukaj podobnych tematów, bo było sporo. Jest gdzieś mała nieszczelność na którejś złączce, uszczelce. Może zmieniałeś filtr paliwa? Edytowane 4 Października 2019 przez mrarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n1gdy Opublikowano 4 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 Tak filtr paliwa był zmieniany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 4 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 Prawdopodobnie podwinęła się któraś uszczelka przy szybkozłączce i przepuszcza powietrze. Najprościej jest zdjąć wszystkie i delikatnie od środka nasmarować je np. tawotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bacablue Opublikowano 8 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2019 Witam. Albo pękła szybko złączka przy filtrze paliwa i ciągnie lewe powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n1gdy Opublikowano 15 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 Przy okazji demontażu lampy zerknąłem w przewody paliwa i bąbelki są tylko w przewodzie od filtra paliwa do pompy wtryskowej. Zauważyłem że tym przewodem z końcówką mogę ok 1 cm podnieść i opuścić ale jest nasadzony dobrze. Myślicie żeby wymienić ten przewód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 14 minut temu, n1gdy napisał: bąbelki są tylko w przewodzie od filtra paliwa do pompy wtryskowej. Podstawowy warunek to; - brak bąbelków powietrznych pomiędzy filtrem paliwa a pompą wtryskową, - konieczność zmiany przewodu lub zmiany szybko-złączek, - nadmierna ilość bąbli powietrznych, prowadzi do awarii pompy wtryskowej i wtryskiwaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 15 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 (edytowane) 2 godziny temu, n1gdy napisał: Zauważyłem że tym przewodem z końcówką mogę ok 1 cm podnieść i opuścić ale jest nasadzony dobrze Jeżeli piszesz o przewodzie nasadzonym na filtr paliwa to przy prawidłowym zatrzaśnięciu nie powinien wykazywać jakiegoś większego ruchu góra-dól. Dociśnij porządnie przewód do jego zatrzaśnięcia. Kołnierz złączki ma przylegać do obudowy filtra. Jeżeli masz silnik k9k 836 z systemem siemens to połączenie złączki z filtrem powinno wyglądać jak na poniższym zdjęciu. Edytowane 15 Grudnia 2019 przez aniewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n1gdy Opublikowano 15 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 Tak piszę o przewodzie dokładnie o złączce przewodu idącego tylko od filtra paliwa do pompy. Co do silnika to jest to K9K 846 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n1gdy Opublikowano 1 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2020 (edytowane) Dzisiaj wymieniłem 2 przewody na nowe oryginalne i zauważyłem mniejszą ilość idących bąbelków w stronę pompy. Wyczytałem gdzieś że odpowietrzenie układu odbywa się poprzez ściskanie gruszki i pompowanie paliwa oraz odkręcanie zaworku odpowietrzajacego. Pytanie tylko gdzie on jest? Edytowane 1 Stycznia 2020 przez n1gdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 1 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2020 Odpowietrzy się samo. Skoro 2 przewody wymieniałeś, to spróbuj poprawić złączki, które ruszałeś. Może uda się zmniejszyć ilość lewego powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n1gdy Opublikowano 2 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 (edytowane) Wciąż bez zmian. Zauważyłem że posiadam filtr paliwa mann WK 9012 X i posiada on dwa otwory na śruby z których jeden jest wolny bo w drugim jest przykrecony ten czarny plastik czy ten otwór ma być tak sobie wolny? Edytowane 2 Stycznia 2020 przez n1gdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 2 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 Były przypadki, że należało ten drugi wolny otwór zaślepić śrubką z uszczelką. Spróbuj, może pomoże. Ja u siebie nie zaślepiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n1gdy Opublikowano 2 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 Może ktoś to robił i wie jaki to jest rozmiar śrubki i długość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 2 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 Śrubka króciutka, do 1 cm. Rozmiar taki sam jak tej co trzyma podgrzewacz, chyba M5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi