MarcinDe Opublikowano 5 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2020 (edytowane) Zadzwoń do najlepszego speca od klimy w Twojej okolicy i uzyskasz odpowiedź. Po drugie to tak jak pisze w postach - wystarczy przepłukać układ. A co do CO2 - przecież klimy w Mercach na tym chodzą. Edytowane 5 Maja 2020 przez MarcinDe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolaa Opublikowano 5 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2020 Rozumiem szukanie oszczędności itd, koszt starego czynnika 25/100g, nowego 80/100g. Czyli nabicie zupełnie pustej klimy to ok 500pln, ale robi się to raz na dlugi czas przy sprawnym układzie. Sprzeda sie komuś auto, ktoś pojedzie na stacje i zrobi serwis niby nowego czynnika ale jednak starego i będą tylko problemy. Koszty nabicie warte 2 tankowaniom, ale ludzie kombinują jak mogą.. Nie ma to jak kupić krowę ale łańcuch to już nie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 5 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2020 31 minut temu, karolaa napisał: Rozumiem szukanie oszczędności itd, koszt starego czynnika 25/100g, nowego 80/100g. Czyli nabicie zupełnie pustej klimy to ok 500pln, ale robi się to raz na dlugi czas przy sprawnym układzie. Nie rozumiesz jednej rzeczy. Nie raz na jakiś czas a min co dwa lata powinno się robić serwis klimy. Skupiasz się na koszcie samego czynnika a na koszt całości przeglądu nie tylko czynnik ma wpływ, choć znaczna część kosztów to właśnie za czynnik. Teraz to co najbardziej do mnie przemawia i już napisano w tym wątku. Nowy czynnik jest bardzo szkodliwy dla zdrowia i środowiska, co więcej, znane są już przypadki śmiertelne i właśnie z tego względu też bym popełnił zmianę czynnik na bezpieczny. Oczywiście z zachowaniem procedury wyczyszczenia całego układu, by nie mieszać czynników. Co do nowego właściciela, gdybym sprzedawał, to jak najbardziej bym go poinformował dlaczego to zrobiłem i chyba nie byłoby z tym problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolaa Opublikowano 5 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2020 przekonanego nie przekonasz..:) Na szczęście każdy robi jak uważa.. są mechanicy i druciarze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komarek Opublikowano 5 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2020 5 godzin temu, MarcinDe napisał: Zadzwoń do najlepszego speca od klimy w Twojej okolicy i uzyskasz odpowiedź. Podrzuć namiar na jakiegoś dobrego fachowca. Dotychczas korzystałem z usług swojego mechanika, ale jak pisałem nie jest specem od klimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinDe Opublikowano 6 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 Ja mam speca w Radomiu. A nie wiem skąd jesteś, bo przecież teraz nie widać naszych miejscowości (RODO). Eldom Radom, Złota 14, tel. 48 360 07 67 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komarek Opublikowano 6 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 Z Rybnika jestem. Może coś na Śląsku znasz i polecasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinDe Opublikowano 7 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 Komarek "ni ty ryty" - nie moje rejony. Dlatego pisałem że trzeba znaleźć speca w swoim rejonie, bo zdalnie to można komputer zdiagnozować (PC). Popytaj wśród znajomych - może ktoś ma zaufany zakład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komarek Opublikowano 7 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 Niestety nie mam zaufanego fachowca w okolicy. Popytam. Dziś byłem na kontroli klimy. Po 4 latach było 431g z 515. Da się żyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2021 Wczoraj byłem robić klimę w 3,5 letnim samochodzie. 30500km przejechane. W zeszłym roku klima ok, teraz nic nie chłodzi. Diagnoza - nieszczelność przy obu wężach od chłodnicy, czynnika brak. Wymiana uszczelnień, napełnienie układu, robocizna = tysiaczek bez 10z zł, uwzględniony 10% rabat. Tandem Kielce - jak komuś zbywa to polecam Tak się leczy klientów z usług serwisu. U "Mietka" pewnie by z 600 wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinDe Opublikowano 13 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2021 Trudno mi powiedzieć ile by teraz wyszło - niestety w Megance jest czynnik r1234yf - a ten jest drogi (bo na razie mają monopol DuPont i Honeywell). Mają wywalone na wszystkich i walą cenę za butle z kosmosu - bo mogą. Jak napełniałem w tamtym roku u kolegi w aucie (r134a) - to zapłaciliśmy za to coś koło 300 z naprawą wężyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maryc Opublikowano 20 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 W dniu 13.05.2021 o 15:24, Andon napisał: Wczoraj byłem robić klimę w 3,5 letnim samochodzie. 30500km przejechane. W zeszłym roku klima ok, teraz nic nie chłodzi. Diagnoza - nieszczelność przy obu wężach od chłodnicy, czynnika brak. Wymiana uszczelnień, napełnienie układu, robocizna = tysiaczek bez 10z zł, uwzględniony 10% rabat. Tandem Kielce - jak komuś zbywa to polecam Tak się leczy klientów z usług serwisu. U "Mietka" pewnie by z 600 wyszło. Ja mam 100k przebiegu, też 3 latek, klima z dnia na dzień przestała działać, diagnoza rozszczelniona chłodnica. Pierwsza wycena w zakładzie obok to 1500zł. 600zł chłodnica, 600zł gaz, 300zł robota.Panowie mówią że max 3-4 lata wytrzyma nowa chłodnica bo jakość części jest tragiczna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinDe Opublikowano 21 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2021 No kurcze ludzie - teraz wszystko jest produkowane "do końca gwarancji" - przecież z czegoś ASO/aftermarket/mechanicy/producenci części niezależni - muszą żyć. Jest to denerwujące, ale niestety nie mamy na to wpływu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalGda Opublikowano 26 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2021 W dniu 20.05.2021 o 10:06, maryc napisał: Ja mam 100k przebiegu, też 3 latek, klima z dnia na dzień przestała działać, diagnoza rozszczelniona chłodnica. Pierwsza wycena w zakładzie obok to 1500zł. 600zł chłodnica, 600zł gaz, 300zł robota.Panowie mówią że max 3-4 lata wytrzyma nowa chłodnica bo jakość części jest tragiczna... Podobnie u mnie. Po 3 latach (tylko mniejszy przebieg) wymiana chłodnicy i rurek przy niej (na szczęście jeszcze na gwarancji). U kolegi w Clio po 3 latach przetarły się rurki w miejscach mocowania do nadwozia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi