halas2 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2020 Próbowałem odkręcić te rurkę ale bez wcześniejszego zapuszczenia chyba nic z tego. Przepchałem ją drutem. Najlepiej było by dmuchnąć ale nie mam kompresora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 25 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2020 Może być zalepione nagarem wejście do śruby mocującej rurkę. Przedmuchiwanie nic nie pomoże, według mnie tylko demontaż mocowania tej rurki w kolektorze wydechowym. Co do torqe to pokazuje dużo parametrów tego silnika, praktycznie to samo co clip, trzeba mieć wgrane do programu odpowiednie PID-y. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2020 (edytowane) W takim razie jak teraz się powtórzy to zdemontuję rurkę i zobaczymy. Teraz czas obserwacji. @aniewa Zrobiłem wykresy w torque i też nie widać postrzępionych pików przy maksymalnej wartości. Edytowane 26 Stycznia 2020 przez halas2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 26 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2020 Wychodzi na to, że masz podobnie jak u mnie. Ciekawe jaki byłby wykres gdy występuje błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 26 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2020 Pamiętam jeden zrzut zatrzaśniętych wartości z clipa to ciśnienie doładowania było ok 2000mbar, a ciśnienie spalin było około 1200mbar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 26 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2020 Czyli wychodzi dosyć prosta sprawa. Silnik pracuje prawidłowo, spaliny lecą pełną parą bo turbina ładuje prawidłowo a czujnik ciśnienia spalin od czasu do czasu pokazuje niższe ciśnienie niż doładowanie. Ciśnienie spalin przed turbiną jest zazwyczaj wyższe niż ciśnienie doładowania. Coś powoduje, że czujnik przed turbiną zaniża wskazania i stąd błąd. Albo fizycznie blokowane jest ciśnienie albo występuje usterka okablowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 26 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2020 Dnia 24.01.2020 o 23:24, Andrzej-2010 napisał: Rurka metalowa też mogła ulec przytkaniu, Polecam, jazdę z wysoką prędkością obrotową silnika celem ewentualnego jej przedmuchania, Warto, sprawdzić stan styków wtyczki czujnika. Ostatnio w obrocie są czujniki z niebieską końcówką, które zastąpiły te z czarną jako bardziej zawodne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 26 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2020 Przewody przynajmniej do miejsca gdzie wchodzą w rurkę z przewodami od EGR są całe. Jak wyciągnąłem egr to w kanale gdzie wrzuca spaliny w dolot było dość dużo sadzy to wyskrobałem ile dałem radę. Myślę ze jak błąd wróci to trzeba odkręcić całą rurkę o zobaczyć co tam się dzieje. Pierwsza próba odkręcenia się nie powiodła będę ją musiał czymś zapuścić. Jeszcze takie jedno pytanie czy po zgaszeniu i podniesieniu maski pyka u was zawór od sterowania turbo(ten na gumie)?? Nie pyka elektrycznie bo odpięcie wtyczki nic powoduje zniknięcia dźwięku. Tak jakby w układ podciśnienia wchodziło przez niego powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 26 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2020 Tak ma być, u mnie jest tak samo i u wielu innych użytkowników. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 18 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 Zdemontowałem dolot od turbo żeby mieć wygodniejszy dostęp. Zdemontowałem jeszcze raz czujnik wraz z czerwoną rurką. Metalowej rurki nie udało mi się odkręcić wiec zalałem do środka zmywacza hamulcowego.zdemontowałem również egr który sam w sobie był czysty ale było bardzo dużo nagaru w kanale gdzie wrzuca spaliny w dolot. Wyskrobałem ile mogłem po czym poskładałem wszystko z powrotem tak aby rurka była równo nie naginało nic w żadna stronę i problem ustąpił. Od tamtej pory zrobiłem niecałe 2 tys km i spokój. Jedno wypalanie filtra nastąpiło wcześniej bo przy 800km ale kolejny wystąpiło po 1200km(w lecie wypalał się pomiędzy 1300-1600km). Tak więc albo źle założona rurka albo przytkany kanał spalin powodował błąd. Aktualnie temat zamknięty. Dziękuje wszystkim za pomoc 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 10 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2023 Odgrzeje starego kotleta:) Czujnik podczas pracy silnika wskazuje poprawnie tak jak na wcześniejszych screenach w tym wątku. Ale:) dmuchałem w czerwoną rurkę i sprawdzałem co wskazuje komputer. I co ciekawe wykres w momencie pompowania ciśnienia wskakuje na max 1400mbar po czym spada do 1000 pomimo utrzymania ciśnienia. Nie ważne czy pompuje 2 bary czy 4bar. Trochę to dziwne. Chce ktoś stracić 30 minut swojego życia i zrobić taki test?:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi