Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Gwałtowne opadanie obrotów po wysprzęgleniu/odpuszczeniu gazu

robalek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem z Megane 3 1.5 dci 90KM. Mianowicie - na 1 i 2-im biegu wszystko jest ok, na wyższych biegach puszczenie gazu lub gwałtowne dodanie gazu skutkuje szarpnięciem napędu - tak jakby uszkodzone były poduchy silnika. Mechanik oglądał poduszki i wg. niego są ok. Dziwne tylko, że objawy są na 3,4,5-tym biegu, na niższych nie ma szarpnięcia. Druga sprawa to tempomat, który też działa tylko na 1,2 biegu - może to jest jakoś powiązane...

yarecky. 

Edytowane przez robalek

Poduchy i lizak to dolne biegi, ale wysokie obroty na wyższych mają inną przyczynę. Ponadto tempomat podpowiada jakieś uszkodzenie. Pozostanie wyszukanie błędu, lub analiza układu wtryskowego silnika ( parametry zadane do zmierzonych). 

Ponadto przeanalizował bym poprawność działania czujników przy pedałach w uch.

Edytowane przez jabrze

Dzięki za podpowiedzi. Odnośnie czujników przy pedałach - podłączyłem ddt4all i z tego co widzę, pedały pracują poprawnie - wciśnięcie hamulca i sprzęgła jest poprawnie raportowane. Czytałem że uszkodzony czujnik pedału sprzęgła daje podobny objaw, ale to nie to. Odnośnie obrotów - problem jest na niskich, ogólnie auto ładnie się wkręca w górę i jest naprawdę dynamiczne, tylko to odpuszczenie gazu powoduje szarpnięcie. W innych autach miałem zawsze tak, że wysprzęglenie z wbitym biegiem nie powodowało powrotu do obrotów jałowych, tylko np do 1100-1200, tutaj obroty schodzą od razu do ok. 880rpm.

Jest jeszcze jeden objaw - podpowiadanie zmiany biegu działa tylko na 1,2, na kolejnych niestety nie - to się wszystko układa na jakąś większą usterkę.  Za pomocą ddt4all chyba nie sprawdzę logów układu wtryskowego, podjadę do kogoś z Clipem.

Jeszcze raz dziękuję za podpowiedzi, gdyby ktoś miał jeszcze jakiś pomysł - chętnie sprawdzę.

yarecky.  

10 godzin temu, robalek napisał:

W innych autach miałem zawsze tak, że wysprzęglenie z wbitym biegiem nie powodowało powrotu do obrotów jałowych, tylko np do 1100-1200, tutaj obroty schodzą od razu do ok. 880rpm.

Według mnie to normalne, wciśnięcie sprzęgła zawsze powoduje zejście do obrotów biegu jałowego. Przynajmniej tak miałem we wszystkich swoich samochodach tak jak i w obecnym 1,5 dci. W grupie VW zdaje się, że obroty nie schodzą do jałowych.

Zgadzam się z kolegą aniewa wysprzęglenie powoduje zejście do obrotów jałowych jeżeli silnik nie szarpie nie gaśnie to znaczy wszystko jest ok do obrotów wyższych schodzi jedynie gdy ma obciążenie tzn działa klima itp

Ok, w środę zostawiam mechanikowi na kanale, będą robić próbę dynamiczną - może dojdą co jest nie tak.

Dzięki za informację dot. obrotów, faktycznie w VW i w Tucsonie nie schodzi do jałowych na sprzęgle.

Jarek.

Gdzieś mi się obiło o uszy, że przy niewłaściwej skrzyni biegów tempomat wyrzuca ale od 5-6 bieg. Może masz inne koła w sterowniku ABS a inne założone.

Edytowane przez aniewa