Halyt Opublikowano 15 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Cześć, na wstępie zaznaczę, że jestem dość zielony w temacie motoryzacji. Auto kupiłem jakiś miesiąc temu i czasami jadąc w trasie powyżej 120 km/h przy włączeniu kierunkowskazu i przy ruszeniu kierownicą zapala się kilka kontrolek plus dźwięk (takie pikanie) i po chwili znika. Wczoraj w trasie wyżej opisana sytuacja miała miejsca dość często i po jednym takim incydencie na konsoli została kontrolka z kluczem oraz napis ' Sprawdz ESP'. Po ponownym odpaleniu auta kontrolka znikła ale dalej przy kierunkowskazie i ruszeniu kierownicą zapalało się kilka kontrolek z dźwiękiem. Taka sytuacja ma również miejsce w mieście ale rzadziej. Dodam, że przy uruchomieniu silnika gdy komputer sprawdza czy wszystko działa nie ma żadnego błędu. Macie pomysł co to może być i co z tym dalej zrobić? Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 15 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Błędy są zapisane. Odczytać clipem lub innym interfejsem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Halyt Opublikowano 15 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Dnia 15.09.2020 o 15:04, jabrze napisał: Po co mnie przedrzeźniasz czyli poszukać elektryka i pojechać do niego? Regulamin forum się kłania. Cytowanie - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 15 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Trzeba je odczytać, żeby prawidłowo zdiagnozować uszkodzenie. Najlepiej do elektryka, któremu Renault nie jest obce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 15 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Wygląda na uszkodzenie taśmy Airbag. Działa sterowanie tempomatem - zwłaszcza po sygnale dźwiękowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 15 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Wszystko wskazuje na taśmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko-ma Opublikowano 15 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Wyrokować dopiero po odczytaniu i przeanalizowaniu zapisanych błędów. żeby nie wyszło jak np. w moim Scenicu - że aktywowana była jakaś blokada prędkości na kraje arabskie, czy - jak w GrandScenicu - że przyczyną stałego świecenia service było przypadkowe aktywowanie tempomatu, którego po prostu w tym samochodzie nie było. Dla mnie na pierwszy rzut oka jest to jakaś usterka związana z czujnikami abs. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 15 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 5 minut temu, ko-ma napisał: Wyrokować dopiero po odczytaniu i przeanalizowaniu zapisanych błędów. Dokładnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Halyt Opublikowano 15 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, szwagier24a napisał: Wygląda na uszkodzenie taśmy Airbag. Działa sterowanie tempomatem - zwłaszcza po sygnale dźwiękowym? Tak, działa tempomat. Na trasie jechałem na tempomacie i przy właczeniu kierunkowskazu i zmianie pasa własnie wyskakują te błędy. Zaobserwowałem również delikatnie miganie prędkościomierza i czasami delikatne zmniejszenie intensywności świecenia świateł mijania przy właczeniu kierunku Edytowane 15 Września 2020 przez Halyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejm36 Opublikowano 16 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 Wszystko po odczytaniu błędów. Ja też bym stawiał na czujnik ABS ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko-ma Opublikowano 16 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 Migotanie podświetlenia i przygasanie świateł przy włączeniu to w zasadzie pewna usterka masowania którejś z lamp kierunkowskazu - układ masuje się poprzez inną żarówkę. To może być także przyczyną spadków napięcia zasilania w innych układach i przyczyną dziwacznych komunikatów o błędach. Sprawdź, czy w odczytanych błędach nie ma sygnalizacji zaników zasilania lub zapisanego zbyt niskiego napięcia zasilania modułów. Mogą być też zapisane błędy magistrali CAN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi