Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Problem z grzaniem świec żarowych - sterowanie przekaźnikiem

Rekomendowane odpowiedzi

Kabel zamontowany. Zobacze jak będzie odpalał przez następne dni.

Z innej beczki. Macie plastikową osłonę na górze silnika? Bo już sam nie wiem czy nigdy jej tam nie miałem a może w ogóle jej tam nie ma. Silnik 1.5 dCi 106km.

sebaino - to jest dokładnie TEN czerwony kabel. Tylko, że u mnie mechanik przycisnął go obudową akumulatora i  nie było widać końcówki. Tak jak pisałem, on zasila całą skrzynkę bezpieczników, na szczęście  (a może nieszczęście) da się bez tego jeździć, bo to m.in. obwody wentylatora i podgrzewania świec. Ja po całej tej historii zyskałem tyle, że teraz mam wszystkie świece żarowe wymienione na nowe ( mimo, że stare nie były spalone, tylko wyeksploatowane ) i teraz pali od ząbka nawet przy minus 15.

Czerwony kabel przykręcony i (odpukać) od razu lepiej odpala. Widać że świece dłużej grzeją (ikona na desce). Wcześniej na kompie pokazywało że wcale nie grzały (deactivated). Wcześniej wymieniłem świece żarowe (były już zjechane) i przekaźnik. Odpala dużo lepiej ale czasem po odpaleniu pojawia się jasno niebieska chmurka (czasami, nie zawsze)

Hmmmm

• 9 miesięcy temu...

Hej, mam ten sam problem z odpalaniem na zimnym.

Opis problemu: Samochód stoi nieodpalany od 2 dni w garażu 7 stopni i na zimnym dłużej i problemowo kręci, a potem na ciepłym już od strzała pali. Sam problem mam już od 2 tygodni.

Co zostało wymienione: 4 świece wymienione w lutym 2024 oraz akumulator na nowy EFB 65Ah 600A (założony tydzień temu)
Diagnostyka OBD: podłączyłem obd i sprawdziłem jakie wartości temperatur pokazuje. Zakładam, że wszystkie wartości powinny być bliskie 7 stopni, lecz niektóre są 9, 16 i 100 stopni.

Załącznikinagranie (dźwięk) z dzisiejszego odpalenia w garażu 7 stopni na zimnym silniku i screen z temperaturami

Pytania: Co to za czujniki i czy wartości przez nie wskazywane są błedne? To przez nie może źle odpalać? 

IMG_6207.png

Edytowane przez maseczjuset
Edycja: poprawiony opis

• 11 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...
W dniu 2.12.2024 o 11:39, maseczjuset napisał(a):

Co to za czujniki i czy wartości przez nie wskazywane są błedne? To przez nie może źle odpalać?

Czujniki odpowiedzialne za czas grzania świec pokazują prawidłowo. Czujnik temp. spalin przy zimnym silniku ma pokazywać 100 stopni, jedynie czujnik temp. powietrza dolotowego pokazuje za dużo. 

Dzięki za odpowiedź.

Podpowiedz proszę w którym miejscu znajduje się ten czujnik temperatury powietrza dolotowego i jak go wymienić? Czy jest to jeden typ/model czy występują różne?

Na pewno temperaturę powietrza mierzy przepływomierz. Dobrze by było wiedzieć jaki masz kod silnika k9k. Niektóre wersje miały czujnik ciśnienia doładowania zintegrowany z czujnikiem temperatury.

Z drugiej strony nie wiadomo czy program prawidłowo odczytuje parametry, zainstaluj pyclip. Program precyzyjnie określi kod mierzonego parametru.

@aniewa Według numeru vin (VF1BZ0R0251389320) kod silnika to k9k846. Udało mi się ogarnąć pyclipa. Wrzucam zdjęcia parametrów, dom których udało mi się dogrzebać. Temperatura na zewnątrz to +6 stopni, a powietrza dolotowego +23 stopni. Wartości na załączonych zdjęciach zostały zmierzone 6 godzin później od 20 minutowej miejskiej jazdy (na zewnątrz było -3, a samochód przez 6h stał w +6) .

Ten czujnik, którego zdjęcie wstawiłem ma w sobie czujnik temperatury i powinienem go wymienić sądząc po wskazanych rozbieżnościach? Jeżeli nie, to gdzie znajduje się czujnik temperatury powietrza dolotowego?

IMG_9771.jpeg

IMG_9772.jpeg

IMG_9768.jpeg

IMG_9773.jpeg

Poprawiłem czytelność odpowiedzi (usunąłem nadmiarowe zdjęcie oraz tekst i zastosowałem pkt 5.9 regulaminu)