Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Co można zmienić w M III/SC III programem Ddt4all - Ecutweker

Rekomendowane odpowiedzi

Musisz ręcznie wybrać samochód i rodzaj sterownika (typu wtrysk, meter cluster, USM itp) z którym chcesz się połączyć. Dopiero wtedy klikasz auto identify i program dokładnie zidentyfikuje który z listy dostępnych rodzajów jest zamontowany w samochodzie.

• +1 1

Klikasz lupę, wybierasz Megane/Scenic III. Otwiera się lista sterowników i z niej wybierasz np. Engine Control Module. Dopiero wtedy klikasz auto identify i program pokaże jaki sterownik silnika jest zainstalowany. Oczywiście wcześniej musisz mieć wgraną bazę Ecus.zip do pamięci głównej telefonu.

Climate Control - X95CAREG V3 - scren CAREG- CAN Data CAREG - i po prawej stronie ekranu na niebieskim polu parametr D_IH ACHighPressureSensor.

By nie zaśmiecać głównego tematu posty związane z klimatyzacją zostały przeniesione do istniejącego tematu https://megane.com.pl/topic/86823-nie-działająca-klima-brak-błędów/page/2/#comment-613203

• Zwycięzca 1

Dzień dobry wszystkim forumowiczom!

Zwracam się o pomoc w związku z problemem, który poruszał @kawonq, mianowicie potrzebuję zrobić dokładnie to samo, czyli zmienić konfiguracje radia z NAVI na BEZ NAVI i wyłączyć CBOXA. Nie mam żadnego interfejsu, którym mógłbym się podłączyć do auta, lecz chcę się w takowy zaopatrzyć. Jestem niestety totalnym laikiem w tej sprawię, nie wiem, który interfejs na allegro wybrać ani nie wiem o co chodzi z przejściówkami na CAN. 

Do czego udało mi się dojść: ELM327 wraz DDT4ALL wydaję się najrozsądniejszą opcją ale zawszę następuję mistyczna wzmianka: "przy użyciu przejściówki na CAN na multimedia".

Wiem też, że ELM327 ma być z "chipem: PIC18F25K80". Ale skąd do diaska wytrzasnąć tą przejściówkę? Czy interfejs ELM ma być na kablu, czy może być po bluetooth? Obiło mi się o uszy, że przejściówkę należy sobie samemu zrobić ale nie posiadam do tego umiejętności ani cierpliwości więc wolałbym tego uniknąć. A i jeszcze, czy sam samiutki CLIP u jakiegoś mechanika jest w stanie tą sprawę załatwić bez zabawy w jakieś przejściówki?

Proszę o radę i może podesłanie jakiegoś linka z ogłoszeniem do zakupu odpowiedniego interfejsu.

Z góry dziękuję, 

Pozdrawiam!

@Krzysztof223

Tu znajdziesz conieco o interfejsach przejściowce CAN2, jest wiele tematów o ELM 327 wystarczy poszukać - ważne by był na chipie PIC18F25K80
https://renaultlaguna.pl/forum/topic/149029-ddt4all/?_fromLogin=1
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?p=1737281#1737281
https://www.daciaklub.pl/forum/search.php?search_author=...kuba...&sid=44e369046bda08cade34af5356d8679c

Od kilku dni mierzę się z tematem zmiany radia w Laguna III 2015 Rlink, Bose, orginalne przestało się włączac. Mam juz nowe z innego modelu, fyzycznie ta sama skrzynka/ front podmieniłem. Po podpięciu nowego radia mam komunikat "nieskonfigurowane radio" a wątek który tu znalazlem wydaje sie być najlepszym źródłem wiedzy na jaki mogłem trafić, ddt4all powinien pomóc.  Mam ddt4all, przejsciówke na CAN2 za chwile dorobię. Czy mógłbym prosić o pomoc w ustaleniu gdzie/co  potrzebuję zaktualizować ?
- znalazlem, że powinienem zaktualizowacć numer seryjny radia / w liczniku ?

- w radiu wpisać numer VIN aktualnego pojazdu ?

Z góry dziekuję za bliższe wskazówki

:lapka:

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6 :!: - Prezes 

Edytowane przez RenoLa