omega Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Kumple, jak wymienić klakson? Kupiłem takiego rarytaska, bo OE kosztuje >700zł KLAKSON SYGNAŁ DŹWIĘKOWY 09-16R MEGANE III Szprotawa - Allegro.pl Padł u mnie jeden z tej dwójki. Da radę tylko zdejmując lampę? Czy ten plastik od góry można odkręcić i atrapę oddzielić od zderzaka? Czy trzeba niestety cały zderzak zwalać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2021 3 godziny temu, omega napisał: Czy trzeba niestety cały zderzak zwalać? Dlaczego niestety? Czynność, że tak powiem niewiele trudniejsza niż zdjęcie koła. Zdjęcie zderzaka to jak dla mnie wprawionego tylko 10-15 minut, dla kogoś kto tego nie robił max 20 minut. Dojście do klaksonu po zdjęciu zderzaka idealne. Poszczególne elementy zderzaka są dosyć mocno ze sobą scalone i ja nie widzę opcji by je rozdzielać między sobą bez demontażu zderzaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Dziękuję kolego! Nie, zderzaka sam zwalać nie będę, bo już raz był zwalany jak miałem naprawianą wiązkę czujnika i wtedy dwie ogarnięte osoby pasowały go nie tak wcale łatwo na prowadnice. W sobotę najwyżej wyjmę lampę i zobaczę dokładnie jak ten sygnał tam leży. No nic, to nie jest usterka pierwszej potrzeby, niech ten "mój" warsztat upora się z wymianą opon to pomyślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Nawet nie zwróciłem uwagi że jest podwójny klakson. To by mogło tłumaczyć dlaczego mój jest dość cichy Co do zrzucenia zderzaka można to zrobić samemu. Sam zrzucałem to wymiany IC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Dzięki halas2, Możesz mieć pojedynczy, tego nawet ASO po VIN nie ogarnia i pyta. Zależy od wersji. Nr katalogowy podwójnego: 256106284R cena w ASO nowy 710zł Nr katalogowy pojedynczego: 256109551R cena w ASO nowy 302zł OK klakson wymieniony, trochę mnie wzięliście na ambicję, chociaż zderzaka bym nie demontował. Można go dość spokojnie wyjąc po odkręceniu górnego plastiku i wyjęciu osłony. Ta osłona trzyma się na czterech zatrzaskach. Sygnał przykręcany na 13. Fabrycznie był FIAMM, czyli założyli tańszą włoszczyznę no i padł. Ten jest BOSCH. Dźwięk był jednak ładniejszy z FIAMMA, bo ten lekko wchodzi na ryk osła, ale moc ma. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grigorim Opublikowano 4 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2021 Witam Kolego mam pytanie odnośnie wymiany klaksonu. Mógłbyś dokładniej opisać co trzeba odkręcić aby się do niego dostać . Mam Megane III w hatchbacku 2011 r i musze sprawdzić styki na klaksonie a nie chcę odkręcać zderzaka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kgasin Opublikowano 14 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2021 Dzięki za wskazówki. Faktycznie jest dostęp bez demontażu zderzaka. Trzeba odkręcić plastyk, od zderzaka pod maską, ten nad zamkiem maski, wyjąć spod niego plastyk nad chłodnica po odpieciu dwóch zatrzaskow i jest dostęp do klaksonu, który jest po lewej stronie przed chłodnica patrząc od przodu samochodu. U mnie niestety klaksonu był ok. Klakson jest przykrecony nakretka na gwint M6 - klucz 10. U mnie jest jakieś zwarcie na obwodzie klaksonu, bo pali bezpiecznik.. Przekaźnik jest też ok, bo po wyjęciu przekaźnika tez pali bezpiecznik wiec temat mnie przerósł i musze oddać auto do elektryka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek1111 Opublikowano 28 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2022 Witam kolegów. Przyszła wiosna i trzeba porobić to i owo. Na początek idzie wymiana klaksonu. U mnie coś tam działa ale dźwięk jest tragiczny. I tu pytanie do osób obeznanych z tematem. Podłączenie klaksonu jest na ilu przewodach? Mam gdzieś w gratach klakson podwójny z Laguny i nie wiem czy podejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 29 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2022 Podejdzie. Ludzie już pisali, że robili takie podmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek1111 Opublikowano 29 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2022 No i super ? Niestety nie chce zagadać. Nie mogę znaleźć wątku, w którym byłyby opisane jak dokonać takiego podłączenia. Po podaniu napięcia na czarny i biały przewód nic się nie dzieje, a jeśli podam na dwa czarne między klaksonami słychać pojedyncze dźwięki. Możecie pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 29 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2022 W lagunie były klaksony dwupinowe i trzypinowe. Trzypinowy wygrywał kuranty. Pin 2 klaksonu podłącz do masy a zasilanie podaj na pin 1. Piny powinny być opisane cyferkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek1111 Opublikowano 29 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2022 Sorry, że dopiero teraz piszę ale zadziałał jak zawarłem różowy z białym. Minus na czarny, a plus na te dwa zwarte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 30 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2022 No i super, że się udało i teraz cieszyć się i nie nadużywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi