Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Megane 3 Grandtour 1.5 dci-110 Fap 2011r.

piotr1234543

Rekomendowane odpowiedzi

uuuu dzięki Aniewa, lepiej więc tego nie tykać. Zresztą chyba z czasem luz powinien się zwiększać a nie zmniejszać, więc nie grozi silnikowi praca na podpartym zaworze. Chociaż jak zawór się wyrabia i gniazdo też, to może niekoniecznie poprawnie napisałem, bo w sumie układ "się skraca". Ale krzywki na wałku także "siadają" więc w jakiś sposób to się kompensuje.

Jaką jakośc mają te filtry fap/dpf? czy to powyżej 150 000 km w każdej chwili może się zapchać? bo mnie tych dieslach to chyba to najbardziej przeraża. Wtryski, koło dwumasowe to jednorazowo można wymienić, można to przeboleć. Jakie są realia z tym fapem/dpf?

Filtr jednorazowo możesz "zregenerować" za cenę poniżej 1000zł. Nie wiem jak w 1.5 ale interesowałem się wtryskiwaczami w 2.0 i same części ponad 3000zł. Sprzęgło+deumas z robotą pewnie blisko 2000zł. Więc chyba złej rzeczy się boisz.

12 godzin temu, piotr1234543 napisał:

Jaką jakośc mają te filtry fap/dpf? czy to powyżej 150 000 km w każdej chwili może się zapchać?

Śledząc to forum od kilkunastu lat nie pamiętam by któryś z forumowiczów wymieniał dpf w 1,5 dci. Może były pojedyncze przypadki ale to naprawdę rzadkość.

W dniu 3.05.2021 o 10:08, omega napisał:

Dokładnie, kupowanie diesla po to, żeby zrobić 14km dziennie trochę się mija z celem do którego on jest powołany. Tam jest w opisie że 106KM a w danych 110KM Tak czy siak, silnik bardzo udany, już tu pisałem, że pod względem ekonomiki, trwałości i bezawaryjności jeden z najlepszych silników diesla na świecie (jak nie number one), który jest obecnie produkowany. A ten jest. A to się także wiąże z tym, że masz kupę części używanych w naprawdę zadziwiająco dobrym stanie, pewnie niestety część także kradzionych. Już nie pamiętam, bo musiałbyś moje posty wyfiltrować, ale za TURBO które i tak wymieniłem przy 400k km zapłaciłem może 500zł. Sterowniki, które zdarza się, że padają w tym silniku ok 100-200zł Komplet wtryskiwaczy ok 2 tys. (nie padają)

Był chyba jeden przypadek z wypalaniem serwisowym ale żeby do tego doprowadzić to ciągle krótkie kawałki bez nagrzania silnika(co w sumie w zimie nie jest trudne) lub były inne uszkodzenia np zacięty egr, dziura w dolocie czy coś. Generalnie usterki które powodują dymienie na czarno. Zapcha to filtr a dymu nie widzimy za autem bo zostaje na filtrze.

A wtryskiwacze potrafią paść. Np mi padły. Ale to był wynik uszkodzonej złączki na filtrze paliwa przez co pompa ciągnęła powietrza i pchało to przez wtryski więc musiały się kiedyś zatrzeć. No ale ja takie auto już sprowadziłem za to miało cenę dobrą:)

Co Do diesla na krótkich dystansach. Ja osobiście uważam że się nie nadaje ale mój ojciec ma odmienne zdanie i jeździ C5 1.6hdi do pracy 3km i s powrotem. Czasem jeszcze po drodze zagląda do sklepu i znowu gasi silnik. Raz w miesiącu jedzie w trasę 200km(nie żeby specjalnie filtr wypalać po prostu ma takie swoje potrzeby) i jakoś to wszystko daje radę:)

Edytowane przez halas2
Poprawa literówek
  • Like 1

Kupiłem te auto. Już zgłupiałem czy te auto ma dpf/fap czy nie ma? 1.5 dci, 1461 cm3. 78 Kw. Jest zielona naklejka eco. Tutaj  po nr vin są wszystkie informacje. Zgłupiałem. Norma euro 5.

https://carinfo.kiev.ua/cars/vin/renault/vin_check?su=r37bz97hzg-z

Edytowane przez piotr1234543

Masz bardzo dobry silnik i wyposażony w filtr cząstek stałych. Dodatkowo występuje w nim piąty wtryskiwacz do wypalania filtra. Masz możliwość dołożenia kontrolki sygnalizującej proces wypalania. https://megane.com.pl/topic/72853-kontrolka-sygnalizująca-faktyczne-wypalanie-dpf/#comments

• Like 1