zaba_zs Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2021 (edytowane) Witam wszystkich użytkowników forum Przymierzam się do samodzielnej wymiany hamulców w mojej megance III z silnikiem 1.4 tce i tutaj moje pytania do użytkowników forum -Z jakiej firmy kupujecie tarcze oraz klocki? Jeżeli macie problemy z zaciskami to poddajecie je regeneracji czy wymieniacie na nowe ? -Pierwszy raz będę robić to samodzielne, zakres prac ma obejmować tarcze, klocki, zaciski oraz wymiana płynu hamulcowego, na jakie niespodzianki mogę się przygotować ? O ile wymiany tarcz i klocków się nie boje, tak obawiam się odpowietrzenia układu, czy słusznie ? ? Z góry dziękuję z odpowiedź, jak wezmę się do roboty wrzucę relacje z wymiany, pozdrawiam ! ? Kolego, po co ten "caps lock" w nazwie tematu? Zapoznaj się z regulaminem - Krzychu Edytowane 3 Sierpnia 2021 przez Krzychu Poprawienie nazwy tematu i prefiksu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Dużo pytań. ? Temat niby prosty a może wyniknąć dużo problemów. Fajnie, że chcesz sam wykonać tę czynność- praca przy aucie daje dużo przyjemności i ma się wpływ na jakość wykonania. Do wymiany tarcz będziesz potrzebować Torxy chyba T30 aby odkręcić śruby tarczy od piasty - łatwo je uszkodzić. Piastą musi być oczyszczona z brudu i rdzy- najlepiej szczotka drucianą na wiertarce. Ja piastę smaruje delikatnie smarem ceramicznym w spray. Zaciski i jarzma również oczyszczasz szczotka drucianą a miejsca prowadzania klocków muszą być czyste i umożliwiać swobodne przemieszczanie klocka w jarzmie. Często w tych miejscach jest sporo rdzy - trzeba usunąć - ja zabezpieczam lakierem wysokotemperaturowym i delikatnie smaruję smarem do zacisków, ale normalnie się tego miejsca nie smaruję ze względu bezpieczeństwa. Prowadnice jarzma mają swobodnie pracować a gumki całe. Smaruje się je specjalnym smarem do prowadnic hamulców np. ATE. Płyn również Ate dot 4 class 6 (do ESP) najlepiej kupi litr aby skutecznie usunąć stary płyń z układu. Przydadzą się nowe odpowietrzniki i narzędzia do odpowietrzania hamulców- najlepiej nie przepompowywać płynu nogą. Jeżeli zaciski ciekną to albo regeneracja (wymiana uszczelnień, smarowanie specjalnym smarem) albo kupno używanych w dobrym stanie i regeneracja lub zakup nowych. Marka hamulców zależy od zasobności portfela. Z droższych marek to ATE. TRW z lini produktu Cotec bardzo pyli, ale bardzo skutecznie hamuje. Z lini Detec to klocki "ceramiczne" niskopylące ale nie wiem jak z skutecznością. Wielu polecam klocki Ferrrodo czy Brembo - firmy specjalizującej się w hamulcach, w sporcie motorowym. Tarcze polecam kupić markowe bo lubią się krzywić- ja zawsze kupuję TRW (dodatkowo są lakierowane - z resztą inne marki również takie robią). Na znanym portalu aukcyjnym znajdzie w dobrych cenach oryginalne tarcze Renault- występują w kilku referencjach, ale nie wiem czym się różnią i jaka jest kompletacja klocki + tarcze (są różnych producentów - głównie spotkałem TRW, Ferrodo). Montowalność będą miały wszystkie przypisane do tego modelu. Tylne polecam kupić z łożyskami najlepiej oryginalne. W wykonaniu tej czynności pomóc może youtube.com. Znajdziesz tam wiele poradników. Gwinty jarzma należy zabezpieczyć szczeliwem i dokręcać odpowiednim momentem - bezpieczeństwo. Obejrzyj również przewody elastyczne bo mają kluczową rolę w skutecznością hamowania - pęczniejące przewody. W kilku zdaniach nie sposób opisać wszystkich spraw związanych z tą tematyką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzechuXX Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Generalnie wszystko już masz opisane. Dodam tylko od siebie, że interesowałem się zestawem klocki i tarcze tył (z łożyskiem) i cena kompletu oryginalnego na all była około 600zł. W zamiennikach podobna cena więc wybór naturalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elf Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Nie zapomnieć odtłuścić tarcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaba_zs Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Tak dokładnie praca przy własnym samochodzie sprawie bardzo dużo satysfakcji, bawię się trochę z autodetalingiem a od pewnego czasu dodatkowo mechanika ? Dziękuję bardzi wam panowie za pomoc, naprawdę jestem bardzo wdzięczny za każdą radę, za tydzień zamówie część a za dwa mam nadzieję że wezmę się do pracy, wszystkie postępy wrzucę na forum i opiszę z perspektywy laika, pozdrawiam i jeszcze raz dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romano76 Opublikowano 7 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2021 Kilka porad do prac przy tylnych hamulcach - dla ułatwienia pracy do tylnych zacisków przyda się zestaw do wkręcania tłoczków. - nakrętka tylnych tarcz/łożysk to nasadka 30mm (przyda się długa grzechotka/przedłużka). - dobrze kupić nowe nakrętki bo są samokontrujące/samohamowne. - śruby mocowania jarzma z tyły to torx 60. Serwisówka zaleca wymienić prowadnice zacisku/gumki/śruby/smar (oznaczenie TRW ST1515). Na tył polecam klocki Bremno z serii xtra - oznaczenie P85020X Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 7 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2021 Godzinę temu, romano76 napisał: nakrętka tylnych tarcz/łożysk to nasadka 30mm (przyda się długa grzechotka/przedłużka). W innych modelach to 36 mm i kwadrat w nasadce większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaba_zs Opublikowano 7 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2021 Dzięki Panowie za tak liczny odzew i pomoc, pewnie nie tylko ja z tych porad skorzystam ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elf Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Nie wiem, czy to dobry pomysł smarowanie smarem miedzianym ale filmiki spoko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Do tego celu sprzedają smar do hamulców np. ATE - nie smarowałbym miedziowym. Jarzmo po oczyszczeniu z rdzy lakieruję lakierem wysokotemperaturowym. Sam smar nie wystarczy - chyba, że do wyjazdu z warsztatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi