Sarna1 Opublikowano 14 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2023 Jeździ już na 2 komplecie Conti ts870p. Świetna opona. Super radzi sobie na wodzie i błocie pośniegowym i jest zdecydowanie cichsza niż moje letnie sportcontact 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin88 Opublikowano 16 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2023 poczytaj sobie https://www.tyrereviews.com/ Mam Bridgestone wielosezon i jest git. Tylko na mokrym nie szaleje. Miśki są zawsze najdroższe ale nie zawsze najlepsze w danym rozmiarze. Hankook są zawsze w czołówce i mają świetną cenę do jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwekdm Opublikowano 16 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2023 Czegoś byś nie kupił markowego to przy Twojej taczce i tak nie zobaczysz różnicy. Więc patrz na cenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwazero Opublikowano 16 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2023 DUŻO nie jeżdżę bo około 100/200km tygodniowo.. i sam nie wiem co wybrać bo 1.nie mam opon zimowych a obecne letnie już będą do wyrzucenia więc i letnich nie ma. 2.Kupno opon zimowych teraz jakieś 2600zł i na lato dobre michelin pilot sport 4 około 2300zł 3.Kupno wielosezonowych michelin cross climate 2 lub continental Allseasons Contact 2 jedne lub drugie około 2500/2600zł mam jedne alufelgi i nie mam drugich na zmianę kół.Dlatego sam już nie wiem co zamówić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2023 @dwazeronawet się nie zastanawiaj, kupuj wielosezonowe, tylko zwróć uwagę żeby miały homologację zimową w razie jakby ci się chciało jechać zimą za granicę, do kraju, w którym zimówki są wymagane przepisami, ja śmigam szóstą zimę na wielosezonach, a robię ok 1000 -1200 km miesięcznie, auto jeździ praktycznie codziennie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwazero Opublikowano 16 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2023 https://www.oponeo.pl/dane-opony/michelin-crossclimate-2-225-40-r18-92-y-xl#433757137 https://www.oponeo.pl/dane-opony/continental-allseasoncontact-2-225-40-r18-92-y-xl-fr#451226046 które z nich byście wybrali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2023 rozmiar masz konkretny, to i cena słuszna, ale czy na pewno potrzebujesz opony wzmacnianej i z indeksem prędkości aż Y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwazero Opublikowano 16 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2023 chodzi o by nie była opona jakaś flakowata w poprzdnim aucie miałem dunlopy i nokiany rozmiar 205 55 16 to zawsze jakoś ten balon było na bok widać mimo odpowiedniego ciśnienia.Teraz mam końcówkę michelin pilot sport 4 rozmiar 225 40 r 18. W poprzednim moim aucie też dużo km nie robiłem bo pamiętam jak kupiłem opony to chyba miały 8mm bieznika i za 4lata bo tyle potem miały to bieżnika było z tyłu gdzie napęd tył coś ponad 6mm a z przodu ciut powyżej 7mm gdzie nowe miały 8 bodajże przebieg roczny 10tys/15tys km bez palenia gumy ale jazda czasami dość dynamiczna za wielosezonowymi przemawia to,ze nie muszę drugich felg kupować to raz dwa jazda w koło komina u mnie + miasto i ewentualnie trasy typu autostrada raczej drogi krajowe itp.Przeważnie sam jeżdżę samochodem.Obawiam się trochę jak taka opona wielosezonowa sprawdzi się w lato gdzie na termometrach było po 40stopni to ile na asfalcie musiało być.Te continental allseason2 to w sumie nowość ale wizualnie jakoś mi bardziej odpowiadają niż crosslimate różnica kosmetyczna między nimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwekdm Opublikowano 17 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2023 20 godzin temu, dwazero napisał(a): odpowiadają niż crosslimate Zobacz jeszcze Goodyear Vector 3 gen i poczytaj opinie oraz testy. Na komplecie przejechałem 90 tyś teraz ujeżdzam drugi komplet mieszkając na przedgórzu i często bywając w wysokich partiach gór na nartach. Zero problemów. https://www.oponeo.pl/wybierz-opony/s=1/caloroczne/t=1/osobowe/p=1/goodyear/r=1/225-40-r18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2023 @dwazero jeżeli kupisz wielosezony z górnej półki, a nie jakiś wschodnioazjatycki szajs to nic ci się latem nie przyklei do asfaltu, ja od 2018r jeżdżę na całorocznych oponach, mam Vredestein Quatrac i sobie je chwalę, zjeździłem na nich całą Polskę, szczególnie w okresach wakacyjnych, ale w rozmiarze fabrycznym 205/55 R16, nie wiem jakie będą kolejne, ale na pewno też całoroczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepone Opublikowano 18 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2023 Nie zabierałem wcześniej głosu bo wątek o zimowych ale ja w 3 z 4 aut mam wielosezonowe Nexen 4 seasons - tanie, ciche, dobre. Zjeździłem na tym Europę aż po Portugalię, zimowe wyjazdy do Włoch itp. A łańcuchy i tak zawsze wożę w bagażniku (jak się ochłodzi ;-)) bo na śnieżny armagedon dwunaped w Megane 4 nie da rady. Poza tym we Włoszech przez zimowe miesiące łańcuchy musisz mieć ze soba. Z łańcuchami pokonasz delikatne różnice które wyskakują między oponami w rankingach 😀 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwekdm Opublikowano 18 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2023 Goodyear wygrywa w trzech kategoriach: - hamowanie na mokrej nawierzchni. - prowadzenie na śniegu. - najbardziej komfortowa opona całoroczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepone Opublikowano 18 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2023 Z doświadczenia: uwaga na całoroczne Nokian Weatherproof - reklamowalem je gwarancyjnie po 60 tys bo pojawiło się pęknięcie/zarysowanie na obwodzie. Jest to prawdopodobnie wynik produkcji w Rosji. Nie wiem czy inne fabryki też miały takie problemy. PĘKNIECIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 18 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2023 Nokiany ogólnie miały problemy z pękaniem. Najnowsze modele już takiego problemu nie mają. Mam Winterproofa i jest ok. Z wielosezonowych chwaliłem sobie Uniroyale - nie bez powodu, że kosztują tyle co marki premium. 18 nie są zbyt komfortowe i nie praktyczne na drogi powiatowe. Przy 15 tyś. km rocznie to warto pomyśleć o oponach dedykowanych na sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwazero Opublikowano 18 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2023 (edytowane) Wybiorę chyba continentall allseason contact 2 meganka nie jest zbyt cichym samochodem dlatego tutaj wypadało by opony miały najmniej DB. Michelin i continental mają po 71db a goodyear 72db Edytowane 18 Grudnia 2023 przez aniewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi