Michal102 Opublikowano 5 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2021 Witam Wszystkich. Od niespełna miesiąca jestem szczęśliwym (mam nadzieję :p) posiadaczem meganki z silnikiem 2.0Tce (F4RT 870). Jeszcze przed zakupem podczas jazdy testowej wyskoczyła awaria układu zapłonowego, a mianowicie padła jedna z cewek. Objawem były szarpnięcia przy nieco mocniejszym dodaniu gazu. Sprzedający jednak zadeklarował chęć wymiany tej cewki, a że auto ogólnie mi się podobało, to po usunięciu przez niego tej awarii postanowiłem samochód kupić. Została wymieniona felerna cewka, jednak od razu w ramach profilaktyki i dla św spokoju wymieniłem 3 pozostałe na takie same (NGK u5001). Od tamtego czasu samochód jeździł OK i nie było żadnych problemów. Ostatnio jednak postanowiłem go nieco mocniej przedmuchać, no i wyszło, że jednak nie wszystko jeszcze jest OK. Otóż na drugim biegu tuż przed odcinką silnik zaczyna poszarpywać, a trzeciego biegu już nie jest w stanie dokręcić do końca... obrotomierz staje w okolicach 5800 rpm i silnik jakby się dusi. Postanowiłem zajrzeć do świec, bo tego wcześniej nie zrobiłem, ponieważ sprzedający twierdził, że je wymienił. Rzeczywiście były nowe, jednak były to zwykłe świece firmy Beru. Poleciałem więc do sklepu i kupiłem NGK laser platinum dedykowane do tego silnika, ale niestety wymiana nie przyniosła żadnej poprawy. Macie jakieś rady gdzie szukać przyczyny problemu? Może coś z układem paliwowym? Dodam jeszcze, że przed pojawieniem się problemu zatankowałem benzynę 98 (wcześniej lałem 95), choć szczerze wątpię by to miało jakiś związek, no i wcześniej też go nie pałowałem do odciny, hehe. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie porady 20210921_153123.mp4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzechuXX Opublikowano 6 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2021 Ciśnienie paliwa do kontroli. Masz fejsa do podpięcia? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 6 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2021 12 godzin temu, Michal102 napisał: Otóż na drugim biegu tuż przed odcinką silnik zaczyna poszarpywać, a trzeciego biegu już nie jest w stanie dokręcić do końca... obrotomierz staje w okolicach 5800 rpm i silnik jakby się dusi. Po zakupie, oraz przebiegu 210 kkm warto ; - wymienić rozrząd, - zalać markowym olejem; - regulatory zaworów hydrauliczne, - kzfr - sterowane olejem, - pomierzyć; - kąt wyprzedzenia zapłonu, - podciśnienie w układzie dolotowym 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal102 Opublikowano 7 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 Dziękuję za odpowiedzi. Dziś rano na zimnym silniku dokładnie się przysłuchałem i z okolic rozrządu wydobywa sie lekkie klekotanie coś jakby praca diesel'a, więc to by wskazywało na kzfr, także w najbliższym czasie rozrząd idzie do wymiany. Zresztą i tak już zbliża się na niego pora, bo ostatnia wymiana była przy 120tys. Podpowiedzcie jeszcze co przy okazji rozrządu warto wymienić? Koło pasowe na wale i pasek osprzetu to raczej wiadomo, ale gdzieś mi się jeszcze obiło o uszy, że problematyczne jest jescze jakieś kółko na alternatorze. Wiecie coś na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 7 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 Godzinę temu, Michal102 napisał: z okolic rozrządu wydobywa sie lekkie klekotanie coś jakby praca diesel'a, więc to by wskazywało na kzfr, także w najbliższym czasie rozrząd idzie do wymiany. Terkotanie lub dźwięk bardzo podobny może wystąpić jak ; - niewłaściwy stan i jakość oleju, - jest syf w elektrozaworze lub jest uszkodzony, - rozrząd przeskoczy o 1 ząbek, lub jest źle ustawiony, - zanieczyszczony olej w popychaczach zaworowych, - zabrudzone/niesprawne czoła czujników położenia wału, wałka, - uszkodzony zespół kzfr, Zespół elektrozawór - kzfr lubi ; - aby olej w misce był pod kreskę ' max'; - nie może być ponad max, - olej markowy, dobrej jakości ; - minimum to 5W40 i wymieniany co ok.10.000 km do 12.000 km, - 5W50 - przy eksploatacji auta na długich trasach, - 0W40 - jeżeli chcesz dłużej eksploatować auto w dobrym zdrowiu, - oleje markowe to ; Ravenol, Neste, Amsoil, Millers, Valvoline, - lekka noga, 1 godzinę temu, Michal102 napisał: w najbliższym czasie rozrząd idzie do wymiany Rozrząd + pompa wody + kzfr + elektrozawór kzfr + pasek osprzętu + napinacz paska; - kzfr - dobierać po vin auta, 1 godzinę temu, Michal102 napisał: Koło pasowe na wale i pasek osprzetu to raczej wiadomo, ale gdzieś mi się jeszcze obiło o uszy, że problematyczne jest jeszcze jakieś kółko na alternatorze. Elastyczne koło pasowe wału; - tylko oryginał -bo zamienniki szybko padają, Chodzi o koło pasowe alternatora 1-no kierunkowe; - do kontroli, jest trwałe, - można go wymienić niezależnie od wymiany rozrządu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal102 Opublikowano 7 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 (edytowane) Olej zmieniłem na drugi dzień po zakupie auta. Zastosowałem też płukankę, bo odkąd jeżdżę samochodami, to takiego syfu i nagaru pod pokrywą zaworów jeszcze nie widziałem. Stary olej, który spuściłem z miski był czarny jak smoła. Ewidentnie tu widać stosowanie się do zaleceń producenta i wymianę oleju co 30k. Za to piwinien być pluton egzekucyjny. Jeszcze co do poziomu oleju, to producent zaleca 5.4l i tyle wchodzi, z tym, że stan jest wtedy w połowie miarki. Ja zalałem 5.8l i jest trochę poniżej poziomu max. Sam olej, to Elf 5W40 sxr. Wiem, że to żadna rewelacja, ale i tak po najwyżej 5 tys. km. zostanie wymieniony. Teraz te wymiany będę robił często bu trochę ten silnik przepłukać. Edytowane 7 Października 2021 przez Michal102 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elf Opublikowano 7 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 5 godzin temu, Michal102 napisał: Sam olej, to Elf 5W40 sxr. Wiem, że to żadna rewelacja, Co z nim jest nie tak skoro tak piszesz? Czyli firma Renault myli się z rekomendacją takiego oleju do swoich silników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 7 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 Pracuje w pewnej firmie. Zarekomentuje Ci pewien produkt, który ta firma wyprodukowała, jest tańszy od innych rynkowych i polecany do innych produktów mojej firmy. Ty go kupisz bo jest polecany, słowo klucz POLECANY. A będzie totalnym gownem, a chajs się będzie zgadzać. Tak jest z olejem ELF do Meganek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elf Opublikowano 7 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 (edytowane) Możesz tak tłumaczyć, dlaczego nie. Na elfie jeździłem w dwóch poprzednich autkach, jeżdżę i teraz. Wymieniałem, wymieniam co rok wraz z filtrami. Zwykle rocznie nie przekraczam 10tyś km i jak do tej pory nie rozsadziło mi żadnego silnika i z żadnego przez rok mi nie ubyło na tyle, abym musiał robić dolewki, nawet w obecnej megi. Dlatego pytam co z tym olejem jest nie tak!!? i jakoś nie mam konkretnej odpowiedzi @Renia08 rekomendowane oleje przez @Andrzej 2010 mogą być również podciągnięte pod Twój przykład. Edytowane 7 Października 2021 przez elf 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 7 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 Co do renomowanych producentów: trochę ni do tego tematu, ale skoro pytanie o olej to: również jeżdżę na Elfach i złego słowa nie mogę powiedzieć. SXR, wg. mnie to dobry olej (lepkość na przyzwoitym poziomie, nie pozostawia stałych osadów, jest wystarczająco płynnyw niskich temp). Teraz mam silniki EURO 6 a tu są oleje C3 i przymierzam się do zmiany na Ravenola (renomowany) I nie mam pewności czy również nie jest olejem HC zamiast na bazie PAO. Po za tym te renomowane są w tech. Mid saps a Elf jest Low saps. Uważam, że lepszy dobry HC a nie na siłę szukanie oleju PAO, którego zawartość będzie na poziomie 5 czy 10 i napis na etykiecie się pojawi. Pisałem że Piotr Tester zrobił kawał dobrej roboty. Tzw. dobre oleje mają dodatki MoS lub inne zmniejszające tarcie. Równie dobrze można kupić tańszy olej i uszlachetnić go dodatkiem np. Cerateca, militeca, czy ceramizera którego sam stosuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 8 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2021 Panowie o olejach i parametrach jest już na forum sporo, tam proszę toczyć dalszą dyskusję na temat "wyższości oleju X nad Y". Proszę trzymać się tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal102 Opublikowano 8 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2021 (edytowane) Teraz zauważyłem, że we wtyczce elektrozaworu sterującego kzfr gromadzi się olej. Edytowane 8 Października 2021 przez Michal102 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 8 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2021 22 minuty temu, Michal102 napisał: we wtyczce elektrozaworu sterującego kzfr gromadzi się olej. Elektrozawór - w 100% do zmiany 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal102 Opublikowano 8 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2021 Andrzeju, a podpowiesz jeszcze gdzie go szukać? Przeglądam neta i widzę tylko wersje do silników 1.6. Do 2.0 tce nic nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 8 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2021 W dniu 8.10.2021 o 11:08, Michal102 napisał: Do 2.0 tce nic nie ma. Szukaj pod nazwą; Zawór sterujący, ustawienie wałka rozrządu PIERBURG 7.06117.14.0 Np; Zawór sterujący, ustawienie wałka rozrządu PIERBURG 7.06117.14.0 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi