maciejka64 Opublikowano 2 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 Dzien dobry Kolegom. Posiadam Megane 2 Grandtour. Wczoraj chciałem otworzyć bagażnika celem schowania zakupów i lipa - nie da rady podnieść klapy. Auto nie reaguje na naciśnięcie przycisku - nie słychać charakterystycznego kliku. Podejrzewam problem z wiązką idącą od podsufitki do klapy bagażnika. Z tym, że nie mogę otworzyć klapy - po wejściu do auta nie widzę dźwigienki do awaryjnego otwierania. Próbowałem podgiąć plastiki ale do niczego to nie prowadzi. Kombinuję jeszcze na podanie +12V (oczywiście po odłączeniu akumulatora) na wtyczkę przycisku od otwierania klapy ale nie wiem czy to coś da. Ktoś z forumowiczów może pomóc rozgryźć ten problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mark55 Opublikowano 2 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 Dźwigienki wystającej nie ma, ale jest podłużny otwór a nim mały plastikowy zatrzask cienkim śrubokrętem przesuniesz i masz klapę otwartą. Może być kabel w przelotce miedzy karoseria a klapą przerwany ale również włącznik też mógł się uszkodzić.Jak otworzysz klapę to dojdzież do tego co jest przyczyną nie otwierania się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejka64 Opublikowano 2 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 Możesz powiedzieć w którym miejscu jest ten otwór dokładnie ;)? Załączyłem foto i jeżeli chodzi o ten otwór na zdjęciu to nic tam nie ma żeby przesunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 2 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 W instrukcji obsługi jest pokazane jak śrubokrętem otworzyć awaryjnie bagażnik. Gdybyś chciał zasilić silniczek zamka klapy to w TYM temacie opisałem jak to zrobić. Zamiast brać zasilanie z zapalniczki można wziąć z dowolnego pinu w kostce w którym jest napięcie np. pin 8 po włączeniu światła pozycyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejka64 Opublikowano 2 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 (edytowane) Dobra, udało się. Zapadka do awaryjnego otwarcia była umiejscowiona trochę głębiej i pod dziwnym kątem. Ale otworzyło po chwili grzebania ;). I tak jak myślałem, problemem jest wiązką przewodów w gumowym przepuście pomiędzy podsufitką, a klapą bagażnika. Ktoś już tak wcześniej grzebał i sztukował kable bo od metra taśmy izolacyjnej tam jest. Jest gdzieś rozpiska wraz z kolorystyką co za co odpowiada? Edytowane 2 Lutego 2022 przez maciejka64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofoos Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Podpinam się pod temat. U mnie po zamknięciu zamka ręcznie w powietrzu,odłączeniu kostki od zamka i ponownym podłączeniu zamek się otwiera a z przycisku nie. Co może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi