Kacperz122 Opublikowano 1 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2022 Cześć. Jestem świeżo upieczonym właścicielem Meganki, niestety z niesprawną klimatyzacją(automatyczną). Według poprzedniego właściciela jest uszkodzona sprężarka klimatyzacji. Jest jakiś sposób by sprawdzić czy wyżej wymieniona część kwalifikuje się do wymiany? Poniżej załączam zdjęcia(przepraszam, że robione telefonem) z DDT4ALL. Moją uwage przykuło ciśnienie czynnika. Natknąłem się na informacje, że mógłbym podać napięcie na czujnik i go "oszukać", tylko jeśli faktycznie w samochodzie nie ma czynnika to nie zepsuje w ten sposób sprężarki(o ile jest sprawna)? Dodatkowo wrzucam zdjęcie z odczytanych błędów klimatyzacji. Z góry dziękuje za wszelką pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 1 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2022 9 godzin temu, Kacperz122 napisał: tylko jeśli faktycznie w samochodzie nie ma czynnika to nie zepsuje w ten sposób sprężarki(o ile jest sprawna)? Jeżeli oszukasz czujnik ciśnienia i uruchomisz tylko na kilka minut to nie uszkodzisz sprężarki przy założeniu, że jest sprawna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzechuXX Opublikowano 2 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2022 (edytowane) Ostatnio wymieniałem sprężarkę. Wszystko działało normalnie tj. wszystkie parametry ok, włączały się wiatraki tylko brak było chłodu. Żadnym błędem nie waliło. Wymiana rozwiązała problem. W pierwszej kolejności na Twoim miejscu zainteresowałbym się dlaczego ciśnienie jest bliskie zeru. Uzupełnić układ z kolorem i sprawdzić czy zagada. Po kilku dniach kontrola gdzie gaz ucieka. Edytowane 2 Lipca 2022 przez CzechuXX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacperz122 Opublikowano 2 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2022 13 godzin temu, CzechuXX napisał: W pierwszej kolejności na Twoim miejscu zainteresowałbym się dlaczego ciśnienie jest bliskie zeru. Uzupełnić układ z kolorem i sprawdzić czy zagada. Po kilku dniach kontrola gdzie gaz ucieka. Niestety wiek rozrządu zniechęca mnie do jakiejkolwiek podróży, dlatego zależy mi na wykluczeniu bądź potwierdzeniu uszkodzenia sprężarki, wtedy wymieniłbym ją razem z rozrządem. Skan błędów wykazał błąd elektryki, czyli dobrze rozumiem, że niesprawność klimy może być spowodowana przetartym kablem czujnika lub sprężarki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 3 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2022 (edytowane) 2.0 tce ma sprzęgło elektromagnetyczne czy zrywalne? W jaki sposób chcesz bez czynnika sprawdzić czy sprężarka działa? Bo zobaczyć czy się kręci można ręką:) Edytowane 3 Lipca 2022 przez halas2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacperz122 Opublikowano 3 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2022 16 godzin temu, halas2 napisał: REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - aniewa Miałem dzisiaj troche czasu i zajrzałem pod spód. Mój błąd, myślałem, że sprężarka jest z załączanym sprzęgłem(chociaż mogłem to sprawdzić w DDT). Po zdjęciu paska klinowego moge "kręcić" sprężarką. Ewentualnie na co mam spojrzeć żeby wiedzieć czy jest do wymiany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzechuXX Opublikowano 4 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2022 Lekko się kręci? Spróbuj zajrzeć przez koło czy w środku się kręci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 4 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2022 Koło ma się kręcić. Gdyby się nie kręciło to by znaczyło że sprzęgło nie zadziałało i byś palił pasek klinowy. A znając Renault to pewnie by już skończył pod rozrządem Pytanie czy kręci się środek. Sprzęgło jest zrywane. Jak się sprężarka zatrze sprzęgło ma się zerwać a nie pasek. Więc koło pasowe się kręci a środek stoi i nie kręci wałem sprężarki. Analogicznie jak z elektromagnetycznym sprzęgłem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacperz122 Opublikowano 5 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2022 Z tego co zauważyłem to środek stoi, poza tym łożysko ma duży luz także sprężarka pójdzie do regeneracji. Bardzo dziękuje wszystkim za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 6 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2022 No to jak środek stoi to się zatarła. Ciekaw czy ręką też dasz radę ja ruszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacperz122 Opublikowano 11 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2022 Z tym, że sprężarka idzie na regeneracje to sie pospieszyłem bo przecież sie zatarła. Razem z nową sprężarką zaopatrzyć się też w chłodnicę klimatyzacji? Jak wygląda kwestia płukania układu(nie wiem czy dobrze rozumiem, ale jeśli założe nową sprężarke i nową chłodnice, pojade na płukanie to opiłki mogą wlecieć do nowej chłodnicy)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 11 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2022 Te regeneracje to średnio udany pomysł. Niby gwarancja, ale najczęściej do bramy a później nie mam pańskiego płaszcza i co nam pan zrobi. W przewodach widać było opiłki? Jak nie, to nic nie płukać. Ja kupiłem używany kompresor w zeszłym roku i do dziś bez problemów. Jak już chcesz mieć tak bardzo pięknie, to kup: https://allegro.pl/oferta/kompresor-sprezarka-klimatyzacji-890299-nissens-12271187725 Jest drogo, ale to chyba jeszcze cena do przeżycia jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 11 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2022 Kwestia jak sie zatarła sprężarka. Jak się kończyła powoli i rzucała opiłki to płukać. Jak stanęła na dębowo to nie ma sensu. kwestia ze nie wiadomo jak stanęła. Płukanie dodatkowe koszty. Ale jak nie wypłuczesz to potem zero gwarancji bo układ nie płukany. Można wygrać można przegrać. Decyzja należy do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacperz122 Opublikowano 11 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2022 Jeśli chodzi o części to coś jeszcze poza wymienionymi, czyli kompresor, chłodnica z osuszaczem coś jeszcze powinienem wymienić?. Myślałem żeby zaślepić przewód z jednej strony, zwykłym kompresorem nabić np. 3-4 bary i odkryć zaślepioną strone, tylko czy takie coś ma w ogóle sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzechuXX Opublikowano 11 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2022 5 godzin temu, omega napisał: kup: https://allegro.pl/oferta/kompresor-sprezarka-klimatyzacji-890299-nissens-12271187725 Jest drogo, ale to chyba jeszcze cena do przeżycia jest. Coś drogo. Kompresor do 2.0t kupowałem niedawno w IC nissens za około 1000zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi