michju Opublikowano 2 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2022 Witam Czy dużym grzechem jest wymiana oleju metodą odsysania przez bagnet bez wymiany filtra? 1.5dci 110km bez FAP Od poprzedniej wymiany: +9000 km i 16 miesięcy. Głównie trasy poza miastem 25-100km. Filtr chyba powinien wytrzymać te ~25000 km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 2 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2022 Myślę że nie. Ja nawet mam odsysarkę, ale jakoś jej nie używam. Może dlatego, że jeszcze na tyle się nie zestarzałem, żeby nie "zejść w kanał", ale za parę lat, może wróci do łask. Olej od wyjazdu z salonu (samochód nowy) wymieniam do dziś co 30k km i filtr bez problemu to wytrzymuje, chociaż nie rozcinam i nie zaglądam do środka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 2 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2022 Czy najtańszy filtron to zbyt duży wydatek?:) Ja zmieniam zawsze olej co 10tysbi zawsze z filtrem. Fakt jest ciasno żeby go odkręcić. Ale nic dodatkowo nie trzeba rozbierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 2 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2022 Bez przesady kolego, naprawdę są gorsze filtry do wymiany. Ja mam ten: https://allegro.pl/oferta/klucz-do-filtrow-pazurkowy-65-120mm-jonnesway-12907347155 tylko nie wiem czy w linku jest dobra średnica. Tak na wzór dałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 2 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2022 Obojętnie, co sądzicie o filtrach filtrona to uważam, że w porównaniu do chińskich zamienników to wyższa półka. Koszt filtra uważam, że nie jest tak wysoki, zwłaszcza, że to stara referencja - ceny do współczesnych filtrów np. do 0.9, 1.0, 1.2, 1.3 TCE są dużo wyższe. Słyszałem o samej wymianie filtra bez oleju, ale na odwrót nie. W filtrze zbierają się cząstki sadzy, ogólnie zanieczyszczenia. Zdolność zatrzymywania, retencji tych zanieczyszczeń jest ograniczona wielkością wkładu (wkłada do 1.5 jest prawie taki sam jak do 1.4 i 1.6 16V, ale ma wyższą obudowę). Jak skończy się możliwość filtracji to otworzy się bypass w filtrze i zacznie puszczać olej bez filtracji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 2 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2022 11 godzin temu, michju napisał: Czy dużym grzechem jest wymiana oleju .......... bez wymiany filtra? Uważam, że jednym z tych ciężkich. Odsysanie owszem, nie większego znaczenia. Niby filtr jest na 30 kkm według zaleceń producenta ale świeży olej ze starym filtrem mocno razi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwekdm Opublikowano 3 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2022 (edytowane) 17 godzin temu, omega napisał: Ja mam ten Skąd ta cena? Ja mam ten i w zupełności wystarczy: https://allegro.pl/oferta/yato-klucz-do-filtra-oleju-3-ramiona-yt-0826-11538599146 Edytowane 3 Grudnia 2022 przez sylwekdm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 3 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2022 hehe coś Ty Sylwek, aż tak drogich kluczy to ja nie kupuje, to tak na przykład typu tylko było. Lubię sprzęt markowy, bo majsterkuję przy samochodzie, ale głównie przy rowerze, takie moje hobby. YATO też mam, ale poniżej tego już nie schodzę. Często BETA, HAZET i tego typu półka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 3 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2022 A miałeś dziesiątki linków z normalną ceną, musiałeś wybrać akurat ten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 3 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2022 Zupełny przypadek. Myślę, że kolega na tyle mnie zna, że widzi gdy proponuję jakąś część, to staram się wyszukać najtańszą. Choć oczywiście nie przetrząsam całego wirtualnego świata. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi