szwagier24a Opublikowano 5 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2023 Im niższa temperatura zewnętrzna tym wyższe napięcie ładowania - nie pomylić z prądem ładowania. Im lepiej doładowany akumulator tym wyższe napięcie ładowania. Akumulatory EFB przystosowane są do wyższych napięć aby przyjmować wyższy ładunek prądu w krótkim czasie. U mnie podczas hamowania silnikiem napięcie dochodzi do 15,1 V - i nie piszcie, że mam popsuty regulator itp.. tylko współczesne samochody tak mają. W MIII to faktycznie przekombinowane to ładowanie. W MIV nie ma takiego problemu - dziś cały czas miałem 14,4 V z włączonymi światłami - nie spadało niżej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaziu0901 Opublikowano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 W M3 z 2012 roku ładowanie jest na jednakowym poziomie nie spada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blondyn Opublikowano 16 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2023 Co prawda GS3 ale problem ten sam. Obecnie po odpaleniu auta po nocy napięcie sięga 15,6 po nagrzaniu nie przekracza 15. Wyłączyłem inteligentne ładowanie jak wyżej. No różnicę widać, bo nie ma podziału na przyspieszanie i hamowanie tylko napięcie utrzymuje się praktycznie na stałym poziomie 14,8-15. Jednakże sypnęło błędami DF019 - Napięcie akumulatora(po wyłączeniu inteligentnego ładowania, ładowanie oscyluje 14,8-15,6 wg. Mnie trochę sporo) DF040 - Prędkość samochodu DF065 - Informacje multipl abs nieprawidłowe DF063 - Brak sygnału multipl tablicy rozdzielczej DF001- Zasilanie modułu elektronicznego Z tego co poczytałem powinna być opcja zmiany aku na zwykły i opcja która sprawi że prąd ładowania będzie na poziomie 14,4 a może to jedna i ta sama. Czy ktoś wie co to jest za opcja? W sceniku II nazywało to się C_B_UbattManu_req Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy38 Opublikowano 21 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2024 Cześć. Zmieniłem sobie w megane 3 1.5dci 110KM rok 2016 to ładowanie. Pewnych rzeczy nie rozumiem, zmieniłem na noinhibition. Objaw taki że przez około 30km ładowanie książkowe 14,3 do 14,4v. Potem niestety znowu wpada w tryb inteligentny, czyli jak hamuję to zwiększam ładowanie do 14,9 a jak jadę to jest stale 12,7 Czemu się tak stało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 22 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2024 W dniu 16.12.2023 o 13:46, Blondyn napisał(a): Co prawda GS3 ale problem ten sam. Obecnie po odpaleniu auta po nocy napięcie sięga 15,6 po nagrzaniu nie przekracza 15. Faktycznie, za wysokie napięcie ładowania. Mierzone multimetrem czy woltomierzem w zapalniczce? Napięcie wskazuje na usterkę alternatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomrak79 Opublikowano 1 Lutego 2024 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2024 W Megane III 1.5dci z 2014, zadziałało. Utrzymuje się ok. 14,35V. Momentami, raz na kilkadziesiąt minut wskaźnik pokazuje, spadek do 13,5V, ale dosłownie na ułamek sekundy. Nie robiłem jeszcze żadnej dłuższej trasy. Ale dokładnie o to chodziło, aby przy krótkich trasach ładowanie było efektywne. Bardzo dziękuję Przy okazji mam pytanie czy jest jakiś parametr, w którym można odczytać aktualny prąd ładowania? Albo jak komputer ocenia stan naładowania akumulatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 1 Lutego 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2024 Prądu ładowania nie odczytasz, możesz tylko odczytać obciążenia alternatora w Watach. Program Torque lub pyren. Parametr PR 1029. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek1111 Opublikowano 2 Lutego 2024 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2024 U mnie po wyłączeniu inteligentnego ładowanie napięcie w gnieździe zapalniczki po uruchomieniu auta pokazuje 11,3 V i po paru sekundach podnosi się do 14,7-14,8 V. Czy to normalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 2 Lutego 2024 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2024 Mam w MIV to samo. Mam jedynie dezaktywowany Start/stop. Nic przy ładowaniu nie kombinowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnTurek Opublikowano 23 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2024 W dniu 14.03.2023 o 16:21, aniewa napisał(a): Ecutweaker nie chciał mi tego zmienić, być może problem w ELMm327 który mam na BT. Mi również ECU tweaker nie zapisuje zmian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 27 Października 2025 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2025 I u mnie nie zapisuje zmian. Działa, bo kierunkowskazy mi zmienia z komfortowych na zwykłe a tego parametru dziad nie chce. @aniewa, jakieś pomysły? ddt4all? Tylko coś mi działał a teraz po BT coś nie chce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 27 Października 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2025 Godzinę temu, omega napisał(a): jakieś pomysły? ddt4all? Na pewno ddt4all to zrobi, w kilku samochodach to zmieniałem. Próbuj do skutku.. Pamiętaj o włączeniu trybu "ekspert". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 28 Października 2025 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2025 Zadziałało ddt4all z syna laptopa. Teraz mam ładnie 14,1 Super Aniewa dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polishzo Opublikowano 23 Listopada 2025 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2025 Witam, czego używacie do sprawdzenia napięcia podczas jazdy, aby zobaczyć czy rzeczywiście udało się wyłączyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 23 Listopada 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2025 Chińska ładowarka z wbudowanym woltomierzem włożona do gniazda zapalniczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi