kaziu0901 Opublikowano 16 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2023 Witam , w renault megan 3 grandtour z 2012r . zauważyłem dziwną sytuacje, mianowicie klima nabita i jak włączę auto to zaczyna dmuchać ciepłym powietrzem mimo, że ustawione jest na 16stopni na zewnątrz 24, a jak wyłączę auto i dam wiatrak na maxa to chłodzi. Tak myślę, że może czujnik temperatury wewnętrznej szwankuje. Proszę o wszelkie sugestie rozwiązania tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 16 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2023 Wróżbiarstwo to słaby pomysł. Skoro masz wątpliwości co czujnika to trzeba auto podłączyć pod jakieś sensowne urządzenie i odczytać ten parametr. Wiesz, jak wyłączysz silnik to kompresor AC przestaje pracować i raczej nie będzie chłodzenia wnętrza więc coś tu nie do końca ogarnąłeś. Najpierw trzeba sprawdzić czy kompresor działa prawidłowo, wystarczy nawet złapać za przewody AC pod maską i już wiesz. Jeśli działa, to być może nie działa prawidłowo silniczek mieszalnika w zespole nagrzewnicy. Możliwości jest mnóstwo i bez jakiejś wstępnej podpowiedzi z Twojej strony nie bardzo ma sens opisywanie możliwych wariantów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milejow Opublikowano 16 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2023 52 minuty temu, carsik napisał: Wiesz, jak wyłączysz silnik to kompresor AC przestaje pracować i raczej nie będzie chłodzenia wnętrza więc coś tu nie do końca ogarnąłeś Autor nie wyłącza auta tylko tryb ,,auto,, w klimie 3 godziny temu, kaziu0901 napisał: Tak myśle że może czujnik temperatury wewnętrznej szwankuje , proszę o wszelkie sugestie rozwiązania tematu Diagnostyka i odczyt temp.wewn. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaziu0901 Opublikowano 22 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2023 Nie mogę znaleźć py clipem temperatury wewnetrznej, ktoś pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 22 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2023 Klimatyzacja-SP system parametrs-Informacje dodatkowe-Informacje dodatkowe-szukasz parametru PR001. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaziu0901 Opublikowano 22 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2023 Ok znalazłem ,i temperatura wewnętrzna ok jak klima chłodzi to temperatura parownika zchodzi do 3-3,5stopnia tyle że zauważyłem , że klimatyzacja chłodzi przez chwile po uruchomieniu silnika i potem wieje taką temperaturą jaka jest na zewnatż i temperatura parownika rośnie . Znalazłem podobny problem na forum lecz bez rozwiązania . Ma ktoś może pomysł jak to rozwiązać? z góry dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 22 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2023 Mi podobnie się kiedyś zachowywała klima w MII: po uruchomieniu silnika i naciśnięciu AC chłodziła dopóki nie rozłączyło się sprzęgło sprężarki. Włączanie i wyłącznie AC już nie powodowało ponownego załączenia sprzęgła, jedynie ponowne uruchomienie silnika. Winny był czujnik ciśnienia czynnika - wymieniłem i wszystko działało poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaziu0901 Opublikowano 22 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2023 do wymiany pewnie trzeba czynnik spuszczać Godzinę temu, kaziu0901 napisał: do wymiany pewnie trzeba czynnik spuszczać już wiem że nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 23 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2023 Zanim wymienisz czujnik ciśnienia to sprawdź w momencie, gdy nie chłodzi czy załączenie klimatyzacji nie jest zabronione przez układ wtrysku paliwa. Podejrzysz to w Klimatyzacja. Natomiast w jednej z zakładek WTRYSK znajdziesz jakie ciśnienie odczytuje sterownik silnika. Co do wymiany czujnika to nie byłbym taki pewny czy nie trzeba spuszczać czynnika. Niby serwisówka podaje, że jest zawór zwrotny, ale niektórzy użytkownicy tego forum mieli odmienne doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaziu0901 Opublikowano 23 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2023 Zablokowany przez kał wtrysku nie , temperatura parownika 28,5stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milejow Opublikowano 24 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2023 Temperatura parownika to nie temperatura wewnętrzna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaziu0901 Opublikowano 25 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2023 Wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 25 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2023 to w takim razie jakie wartości pokazuje czujnik ciśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaziu0901 Opublikowano 27 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2023 W dniu 25.09.2023 o 09:26, halas2 napisał: REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - aniewa Jak wejść w wartości czujnika cisnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 27 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2023 Tak jak pisałem w poprzednim poście, ciśnienia szukasz w sterowniku silnika. WTRYSK-SYSTEM PARAMTRS-KLIMATYZACJA-PODGRZEWANIE i na dole parametr PR 037 - ciśnienie płynu chłodzącego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi