Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Zamarzające tylne drzwi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam Megane z 2017 r 1.6 Ace , dzisiaj jak był przymrozek -3 to zamarzly mi tylnie drzwi , nie mogłem ich otworzyć z zewnątrz i wewnątrz , dopiero po przejechaniu 7 km puściły . Czy to przez to że uszczelka przymarzła ? Też tak macie ? Czy należało by ją czymś posmarować ? Typu wazelina techniczna ? Żeby się nie powtórzyła sytuacja ? Proszę o radę 

Twoja diagnoza wydaje się trafna, wnioskuję że garazujesz pod chmurką. Ja garażuje w domu więc nie jestem narażony na takie problemy. Na pewno trzeba unikać mycia auta zima :-). Jeżeli ci przymarznie to dokładnie obejrzyj drzwi i uszczelki żeby zlokalizować gdzie była woda i gdzie złapał lód. Wtedy łatwiej jest coś zaradzić. To co napisałeś powinno pomóc. 

Teraz pogoda jest jaka jest, dużo wilgoci, padają deszcze. Wystarczy, że trochę wilgoci/wody osadziło się na uszczelce podczas otwierania drzwi i jak potem mróz chwycił to przymarzło, nic niezwykłego. Możesz posmarować jakimś tłuszczem uszczelki, np. tą wazeliną o której wspomniałeś. Według mnie jednak najlepiej użyć silikonu w sprayu, bo on tak nie łapie syfu, a i jak otrzesz się o taką uszczelkę, to mniejsza szansa, że się ubrudzisz.

Wazelnę na uszczelkach używam co roku w kwietniu i we wrześniu. Uszczelki są sprężyste i nie wiem co to przymarzanie. Do tego na jesień wskakuje nowy węglowy filtr kabinowy.

Edytowane przez jabrze

Wierzcie lub nie wierzcie, nigdy niczym nie smaruję uszczelek i nigdy nic mi nie zamarza. Czasem coś delikatnie przymarznie, ale wystarczy niewielki wysiłek by drzwi otworzyć. Przy minus trzech stopniach to nie do pomyślenia by uszczelka przymarzła do drzwi, chyba, że wcześniej naprawdę była mokra. To należało by sprawdzać przed zamknięciem drzwi, bo może być tak, woda zacieka na uszczelkę i to powoduje jej zamarzanie.

Po pierwsze umyć uszczelki i wytrzeć do sucha. To samo z tymi płaszczyznami drzwi, które stykają się z uszczelkami.

Następnie posmarować uszczelki preparatem do uszczelek. Jest ich na rynku mnóstwo i jeszcze nie trafiłem na taki, który by nie działał. 

Ja używam takiego w opakowaniu, jak pomadka do ust.

https://images.app.goo.gl/XKRNF9Q72kMNLUsd7

Edytowane przez ochkarol

• 2 tygodnie później...