tomaszb2 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zadzwoniłem, zapytałem na serwisie Reno i Pan powiedział ze nie powinien być filtr ale najlepiej sprawdzić na kanale ;) Wezmą Elf Full tech 5W30 i cześć:) Najwyżej raz zapałce 20 zeta więcej, przy okazji wymiany oleju sprawdzę czy ma filtr cząstek stałych ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 czy masz filtr cząstek stałych to sam w "garażu u Pana Waldka" sprawdzisz, jak wejdziesz pod auto. Przy tej mocy silnika nie było tego filtra w autach sprzedawanych w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Dokładnie, przy tym silniku nie ma FAPa i wystarczy olej z normą RN0710. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krism84 Opublikowano 3 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 (edytowane) Kupiłem ostatnio do swojego 1,5dci 110KM Elf FE 5W30 ale z ostatniej wymiany został mi 1l Castrola 5W40 C3. Czy ewentualnie ten litr może posłużyć mi na dolewki, czy absolutnie nie można ich mieszać? Edytowane 3 Lutego 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 3 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 Osobiście bym nie mieszał. Ale wybór należy do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszekf Opublikowano 25 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2016 Witam kupiłem olej Elf full-tech fe 5w30 5l od gościa z tego sklepu Galonoleje Białystok, wszystko jest ok korek, plomby ale brak jest daty produkcji. Miał może ktoś do czynienia z takim faktem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 25 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2016 Olej powinien mieć datę z tyłu opakowania, poniżej naklejki. Jest ona dość słabo widoczna, ale powinna być w miarę zgodna z datą produkcji butelki wybitą na jej dnie. Galon miał do tej pory pewne oleje, nie sądzę żeby kombinowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszekf Opublikowano 26 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 (edytowane) Kolego ale piszesz o tym Galonie z Bydgoszczy?. Na starej bance data jest olej był 09.2014 a bańka 03.2014, na nowej nie ma nigdzie daty a na bance 01.2016 tak że wygląda na świeży. Oglądałem zdjęcia w necie i niektóre nie mają daty, chciałem się po prostu dowiedzieć czy komuś też tak się przytrafiło. A przy okazji, na starej bani łatwo datę się zmywa benzyna, ale po co jak na nowej bani jest świeża data. Ponoć coś się zmieniło w Elfie z tymi datami, tak mi odpisali Edytowane 26 Lutego 2016 przez mariuszekf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 26 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 Te oleje ELF są teraz tak tanie, że strach je kupować. Przykład: ELF EVOLUTION 900 NF 5W40 5W-40 4L jest już od 55 zł. Prawda że dziwnie tanio? I jeszcze brak nr serii na opakowaniach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 28 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 (edytowane) Jeden z najlepszych olejów na rynku to ;Valvolina - Syn Power Xtreme MST C4 5W-30 ; ACEA C4-10 ; Renault RN 0720 http://valvoline.pl/polish/products/engine_oils/synpower_xtreme/cid(7876)/synpower_xtreme_mst_c4_5w-30 http://www.kolegaberlin.pl/product-pol-5371-Valvoline-SynPower-Xtreme-MST-C4-5W30-5L.html Do silników spełniających Euro IV,Euro V z długimi okresami pomiędzy wymianami oleju, z filtrem DPF , wymagającymi oleju klasy ACEA C4. Niska zawartość popiołu siarczanowego, siarki oraz fosforu umożliwia wydłużenie żywotności układu TWC oraz DP ( katalizator trójdrożny, filtr cząstek stałych). Wskaźnik lepkości ASTM D-2270 - 170 Lepkość, mPa.s –30ºC. ASTM D-5293 < 6600 TBN, mg KOH/g ASTM D-2896 7,2 Temperatura krzepnięcia, ºC ASTM D-5950 - 42ºC Temperatura zapłonu, COC,. ASTM D-92 235 ºC Edytowane 25 Stycznia 2017 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZibiW Opublikowano 29 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Fakt, niezły. Ale przy okazji tematu olejów, czy może ktoś ma linka do testów olejów dotyczących właściwości smarnych? Dawno temu widziałem je -też bodajże na YouTube i już nie mogę znaleźć a to był bardzo pouczający materiał. Wynikało z niego m. in. to, że niektóre tzw syntetyki nie miały lepszych właściwości smarnych niż niektóre tzw. półsyntetyki.Samo np. 5W40 to tylko oznaczenie lepkości a nie możliwości smarnych. Poza tym jeśli chodzi o olej do dpf-a to od 50 tyś leję (akurat olej Motula tzw midsaps) x-clean 5W 40 a nie lowsaps 5W30 bo różnica w popiele 0,6 a 0,79% niewielka a w smarowaniu spora. Silniczek jest mi bardziej wdzięczny a i dpf nie kwiczy i tylko 2 razy kazał się wypalić choć po trasie szybkiego ruchu jeżdżę nie często. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamerio Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Na dniach muszę zmienić olej w samochodzie - poprzednia właścicielka używała Castrolu, zostać przy nim czy zmienić na ELF'a? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 To już według uznania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manjaro Opublikowano 4 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 (edytowane) Witam Może mi ktoś doradzić jaki olej do mojego auta? Samochód Renault Megane III 1.5 dCI 66kW 12/2012 Niestety nie mam pojęcia czy samochód ma DPF, nie wiem jak to sprawdzić... Pod auto nie wejdę bo nie mam kanału. Da się to wyczytać z numeru VIN? Myślałem nad olejem Elf 5W30, ale nie wiem który dokładnie model... Edytowane 4 Października 2016 przez manjaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszekf Opublikowano 4 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 (edytowane) Witam Panowie kupowaliście olej w tym sklepie http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6014151611 opinie ma dobre, mimo wszystko chciałbym poznać wasze zdanie może miał ktoś do czynienia z tym sprzedawcą. Chodzi mi o sklep Filtrytotu z Gdańska, link do aukcji coś się nie odpala Edytowane 9 Października 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi