Gość Opublikowano 10 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2018 Dziękuję Panowie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelus Opublikowano 20 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2018 Hej, czy Total Quartz INEO ECS 5W30 będzie się nadawał do Megane II 1.5 dCi 86KM bez FAP? Poprzednio mechanik mi zalał Total Quartz INEO MC3 5W30 i tak się zastanawiam, czy w ogóle jest to olej nadający się do renówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 22 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2018 Jeśli bez FAP-a, to Renault zaleca 5W40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris1992 Opublikowano 25 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Ja tam wymieniam Olej co 10k kilometrów. Wymieniam co około 9 miesięcy Niestety oleje już tracą właściwości po 12k kilometrów i tracą bardzo szybko właściwości po 12-14k kilometrów. Poza tym 1.5 dCi trzeba wymienić do 2005 roku ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radoxu Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Samochód jest z 2010 roku, przebieg 63 tys, samochód wcześniej sporo stał. Na zawieszce pod maską jest ze 5w30 był wlany. Zastanawiam się nad zalaniem go 5w40 ale nie mam pojęcia jaki konkretnie wlać. Może mógłby ktoś doradzić i jakie filtry do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komarek Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Ma FAP czy nie ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radoxu Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Tak, ma FAP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Kup olej co spełnia normę RN 0720, Może być 5w30. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radoxu Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2019 A jakas konkretna marka? I czy jest sens kupienia zestawu olej + filtry np z allegro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Tu akurat nie podpowiem, olejów jest co nie miara, ważne by spełniał normę renault. Renault dedykuje ELF ale chyba mają z nimi jakąś umowę partnerską. Na pewno jest dożo lepszych i droższych olejów. Na temat olejów do silników Renault jest przynajmniej kilka tematów i warto je przeczytać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radoxu Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2019 19 minut temu, aniewa napisał: A jak dobrać filtry, ma to jakieś wielkie znaczenie czy zestaw filtrów z allegro wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Ja zawsze kupuję zestaw z allegro zwracając uwagę na producenta. Jak jest oryginał renault, ewentualnie mann lub purfluks to nie ma co się zastanawiać. Ważne by filtr oleju nie był zbyt niski i nie za wysoki. Ja ostatnio kupiłem filtr oleju 64 mm i myślę, że jest zbliżony do oryginału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komarek Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Olej 5w30 C4 norma RN 0720 Olej Elf lub .Motul Specific RN 0720 5W30 ACEA C4 lub ENEOS HYPER 5W30 R1 ACEA C4 RN0720 lub VALVOLINE SYNPOWER MST C4 5W30 to z tych w cenie najbliższej dla Elf Filtr oleju Mann lub Knecht polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mongiall Opublikowano 23 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 Czy w Megane II 2008 1.5 dci 106KM jest FAP ? VIN VF1KMSEC639355431. Nie wiem czy wlać 5W30 czy 5W40 - obecnie zalany przez poprzedniego właściciela castrolem 5W30. Pozdrwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszardo Opublikowano 25 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2019 (edytowane) Wygląda na to że nie masz. Ogólnie castrol jest najczęściej podrabianym olejem na polskim rynku, po za tym jest drogi i można kupić zdecydowanie lepszy olej w ten cenie, choćby takie oleje jak kolega Komarek wyżej wymienił, co do filtrów nie ma aż takiego znaczenia byle nie chińczyki zarówno filtron, mann, bosch będzie okej można też znaleźć knechta albo oryginały, ale są nieco mniej popularne Edytowane 25 Lipca 2019 przez Ryszardo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi