wopa Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Właśnie dzisiaj zerknąłem u mnie na średnie zużycie paliwa. Trochę mnie zatkało. Ale po odczytach komputera wcale mnie to nie dziwi. Jak macie Meg2 to sprawdźcie jak jest u was. W mnie średnie zuzycie 8.6 l/100km .....ale uwaga! przy średniej predkości 25.4 km/godz przejechanym na dystansie 1610 km. Średnia prędkość zabójcza a cały czas jazda po mieście. Wobec takiego stanu rzeczy to uważam, że spalanie jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaskinia Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Dziś jechałem z Wodzisławia do Lublińca, więc to żadna trasa. Fakt-Niedziela więc ruch mały,ale jechałem normalnym tempem, choć oszczędnie. Większość to trasa międzymiastowa i miasta/wsie http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/97402c6a5e97594b.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/433908fb7a6f7b27.html Co ciekawe-faktyczne zużycie paliwa jest u mnie niższe o 0,4L niż te podawane na komputerze, przynajmniej tak wyszło z ostatniego tankowania. Zamiast 8,2 według kompa wyszło mi 7,8L z obliczeń na kalkulatorze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesh Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Obliczenia po spaleniu 3 zbiorników paliwa, dwa zbiorniki po wrocku, jeden poza miastem. Wyszło niecałe 8,5 litra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silver Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Silnik 1.6 16V Megane II 3D Trasa 5,2 bez deptania, stałą nogą oszczędnie 80-110km Trasa 6,4 z cięzką nogą Miasto 8,2 oszczędnie jestem bardzo zadowolony Miasto 10,4 jak deptałem ostro w porównaniu z poprzedniczką wychodzi lepiej ;-) Wcześniej była megane Coupe 1.6 16V z podrasowaniem i paliła w każdym wyżej wymienionym przypadku o litr więcej 8-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pewexiusz Opublikowano 2 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2009 silnik 1.6 16V megane II (felgi 18 cali) trasa w trybie spokojnym 8,4 cykl mieszany w trybie spokojnym 9,5 cykl miejski w trybie spokojnym 10,5 cykl z ciężką nogą ok 15 + Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaskinia Opublikowano 2 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2009 pewexiusz, jaką masz szerokość opon, bo zużycie masz na poziomie V6? :-/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek37 Opublikowano 2 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2009 Trasa Łęczna-Brzeg Dolny koło Wrocławia i z powrotem z włączaną klimą 4 osoby na pokładzie plus torby w bagażniku , średnia prędkość 90-100 wyszło 6.9 l po zatankowaniu i przejechaniu kilometrów na wyzerowanym liczniku, a miasto w granicach 7-8 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pewexiusz Opublikowano 3 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2009 ja mam koła 225/40/18 za 2 tygodnie pojawi sie turbo - ciekawe jakie wtedy bedą wyniki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
athlon64x4 Opublikowano 5 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2009 Łódź-Wolimierz + jakies 150km po okolicy + Wolimierz-Łódż ->>> razem około 900km trasa główna (Wolimierz-Łódź-Wolimierz jakieś 750km) bagażnik z 2 rowerami na dachu + pełen bagażnik toreb (+ 32 czeskie piwka w drodze powrotnej); okolica zawsze z 4 osobami na pokładzie, Pb95, opony standard (195/65/R15) średnia prędkośc z trasy 54,3 km/h; średnie spalanie 7,2l/100 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkk01 Opublikowano 6 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2009 Witam! Moją megi jeździ aktualnie małżonka - po mieście i to przebiegi rzędu 2-3km w jedną stronę. Spalanie na poziomie 10-10,5 l/100km (z włączoną non stop klimą, w zimie też podobnie, bo cały czas był zimny). Na trasie nad morze z 4-osobową załogą, bagażnikiem domykanym na dosiad i boksem na dachu - ok. 8 l/100km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eddsan Opublikowano 15 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 Witam Panowie. Stalem sie niedawno posiadaczem Meganki 1.5 dCi. Zafrapowalo mnie jej spalanie. Wg wszelkich informacji jakie wygrzebalem w sieci to maksymalne spalanie jakie powinna osiadnac to 6,7l/100km a ja mam wlasnie takie na codzien w cyklu mieszanym. W porywach do 6.8l. Czy jest to normalne wg Was? Czy jednak powinienem skoczyc na warsztat? Dodam jeszcze, ze jest to wersja Grandtour 2006r. Jezdze z klima. Myslicie zeby klima tez ciagnela ropki tyle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 15 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 Zdecydowanie za dużo - u mnie średnia 5,5l (nigdy nie przekracza 6) przy dynamicznej jeździe + klima. Z ilu kilometrów ta średnia? Twój pierwszy diesel? Jeśli tak to polecam poczytać na forum: "jak jeździć dieslem". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scar Opublikowano 15 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 wyłącz kilmę, wtedy bez rajdowania nie przekroczysz 6 w mieście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eddsan Opublikowano 15 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 Zdecydowanie za dużo - u mnie średnia 5,5l (nigdy nie przekracza 6) przy dynamicznej jeździe + klima. Z ilu kilometrów ta średnia? Twój pierwszy diesel? Jeśli tak to polecam poczytać na forum: "jak jeździć dieslem". Tak to pierwszy moj diesel. Srednia jest z ok 600 km Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 15 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 Sprawdź chwilowe spalanie np. przy 90 bez przyśpieszania i powyżej ok. 2000 obrotów. Czyli jedziesz sobie równo 90 i sprawdzasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi