prosto Opublikowano 20 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2009 Moja Meganka na trasie Gliwice - Mikołów ( bo taką trase dziennie pokonuje), spala około 5L ! Jestem bardzo zaskoczony takim wynikiem, obliczane kalkulatorem, dokładnie i skrupulatnie wiec błędów nie ma i jest to wynik przeliczany kilkakrotnie, w roznych okresach miesiąca :D wiec 5 L jadą w korkach i głownie po miastach to wg mnie bardzo dobry wynik, ktory mnie zadawala :D aa i musze dodac ze mam raczej ciezką noge, wiec tymbardziej zaskakuje mnie tak niskie spalanie 1.9 TDi 110 KM :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 20 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2009 tymbardziej zaskakuje mnie tak niskie spalanie 1.9 TDi 110 KM :D Ja bym się nie cieszył jakbym miał TDI w Megane Coupe :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaskinia Opublikowano 20 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2009 U mnie komputer pokazuje w miarę dobrze. Jak już pisałem przedostatnie tankowanie wg. kompa 8,2 ( głównie w mieście) według kalkulatora 7,8L. Ostatnie wg. kompa coś 7,1L, a wg. kalkulatora 7,,4L więc może była mała różnica w zatankowanej ilości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaJuzWiemKto Opublikowano 20 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2009 W cyklu mieszanym: miasto Szczecin, poza miastem najczęściej odcinek 70km średnie spalanie wychodzi mi 8l/100km, ale nie raczej nie oszczędzam paliwka. Z jednego baku wyszło mi min 7,7/100km, z innego max 8,1, a przeważnie wychodzi 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moby Opublikowano 21 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 Mój komputer zawyża spalanie i to całkiem znacznie (do 1.0 l/100 km). Ostatnio pokazał mi spożycie paliwa 55 litrów a do baku na stacji wlałem 50 (zawsze tankuję tak samo - do pierwszego odbicia). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelp2008 Opublikowano 21 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 zawsze tankuję tak samo - do pierwszego odbicia a czy ten sam dystrybutor? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moby Opublikowano 21 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 W tym konkretnym przypadku - nie. Ale kilkakrotnie tankowałem na tym samym BP z tego samego dystrybutora i zawsze miałem odchyłkę nie mniejszą niż 2 litry. Zresztą kliknij w obrazek w podpisie - jest historia tankowań i zapisane spalanie wg komputera pokładowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelp2008 Opublikowano 21 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 No tak ale komputer pokazuje tylko wartości orientacyjne i przybliżone. Przecież on nie mierzy spalania. Dokładnie nie pamiętam jak to się dzieje ale sprawdza chyba przepływ powietrza, czy jakoś tak i sobie to oblicza( mogłem coś pokręcić ;-), prosze mnie poprawić jeżeli tak nie jest ). Także najdokładniejszy wynik to tankowanie tak jak podajesz i kalkulator. Choć u mnie jak pisalem wskazania są dość dokładne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moby Opublikowano 21 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 Nie wiem co on dokładnie mierzy, ale jedną z pozycji jakie mam w komputerze pokładowym jest "zużyte paliwo". To moje trzecie auto, które to wyświetla, i pierwsze, które systematycznie zawyża pomiar. Może w renault litry liczone są wg innej normy niż na stacji benzynowej? Zresztą, z dwojga złego - lepiej w tą stronę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkotek Opublikowano 21 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 u mnie 13L/100km, ale to było pierwsze tankowanie. mam nadzieje że potem troche spadnie :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oak Opublikowano 23 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2009 PSJ Trasa - = 3,4l Miasto - = 4,9l oak, spalanie podajemy w litrach na 100 przejechanych kilometrów, nie 50 :D podałem na 100km ;-) dla wyjasnienia PSJ = pizdowski styl jazdy :D Mysle ze przy sprzyjajacych warunkach gdyby jechac caly czas ok 60-70km/h utrzymujac stale ok 1,500 Rpm mozna by zejsc na trasie jeszcze mniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pak191 Opublikowano 23 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2009 wskazania kompa 1.9 dci 7,5 L miasto to maxymalne co pokazalo... na trasie jak nie przekraczam 130kmh to 5.1L 2.0 16v f4r na miescie 12L gdy jej nie gonie za mocno w trasie spokojna jazda 8L a jak niespokojna to nawet 11L pokaze... dla porownania... moja dci na baku zrobilem 1200km a f4r - em na baku 600km :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mati20ck Opublikowano 23 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2009 mnie spala srednio 8litrow na 100km po Kielcach,a na trasie to podejrzewam ze 7 litrow nie wiecej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walther77 Opublikowano 24 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2009 U mnie wygląda to tak przy założeniu trasa-100 km/miasto- 100 km ZIMA: spalanie Erotyczne 6 na 9 LATO: 5,5 na 7,5 Zimą w mieście potrafi wciągać 9 do 10 litrów ON ale zależy od dystansu i temperatury Scenic I Ph II 1,9 DCI 2001 rok Powycinałem niepotrzebne doublecliki w Enter, post ma być czytelny a nie ładnie wyglądać- gojgien Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 24 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2009 a U mnie się już wszystko wyjaśniło. Wyżej pisałem że mi zawyża spalanie w dCi, już wiem dlaczego tak było. Kompa podłączyłem w mieście, jak zacząłem jeździć to po kilku przyspieszeniach wyliczyło średnie na poziomie ponad 8 litrów. W czwartek wyruszając w trasę zrobiłem reset i od tamtej pory wskazania pokrywają się z wyliczeniami. Trasa: przy 90 km/h (zamulanie) pokazuje 4,4 litra/100km przy 110 km/h pokazuje już 6,5 litra/100km :shock: Średnia po 300 km wyszła 5 z kawałkiem, czyli nie ma co narzekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi