Lelupi Opublikowano 30 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2014 Dodam tylko, że karta nie musi być w slocie! Abananesko-Sprawdź czy jest prawidłowo dokręcone ramię wycieraczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysieking Opublikowano 24 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 Jak odchylic wycieraczke tylnej szyby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 24 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 Normalnie podnosi się ramię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysieking Opublikowano 24 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 Hmm... u mnie jakby coś blokuje to ramię, chyba że za delikatnie to robię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 24 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 (edytowane) To nie powinno stawiać zbytniego oporu choć jest tam chyba sprężyna dociskająca wycieraczkę/ramię do szyby. Na pewno nie potrzeba do tego dużej siły. Mamy mróz więc mogło też coś przymarznąć albo jak długo nie było ruszane to się zastać. Edytowane 24 Lutego 2018 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysieking Opublikowano 25 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 Muszę dokładniej zobaczyć bo na razie zimnoooo, ale to ramię tylko troszkę się odchyla od szyby i coś je chyba blokuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 25 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 (edytowane) Nasuwa mi się pytanie: czy ramię masz oryginalne? Wrzuć fotkę odchylonego ramienia. Jakie masz nadwozie? Edytowane 25 Lutego 2018 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laros Opublikowano 25 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 (edytowane) Jak napisał @pbet, ramię odchyla się od szyby bez problemu, więc albo masz coś nie tak z ramieniem wycieraczki (w co osobiście raczej wątpię), albo po prostu masz opory przed mocniejszym pociągnięciem w celu pokonania oporu sprężyny , to naprawdę prosty mechanizm. Edytowane 25 Lutego 2018 przez Laros Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 25 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 Przed chwilą, Laros napisał: albo po prostu masz opory przed mocniejszym pociągnięciem w celu pokonania oporu sprężyny W mojej ocenie nie potrzeba dużo siły aby podnieść ramię. Dwoma palcami bez większego oporu powinno dać radę. Jeśli coś blokuje to lepiej na siłę nie próbować tylko znaleźć przyczynę. Może brudu naleciało w zawiasy. Jeśli jest pewność, że coś jest nie tak, zawsze można odkręcić ramię (wcześniej zaznaczyć taśmą np. malarską punkt wyjściowy pióra) i na sucho w domu potrenować, może przeczyścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laros Opublikowano 25 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 (edytowane) Zdjąć ramię to będzie nie lada problem, autko @krzysieking ma 190kkm przebiegu, ale jaki rocznik? Ja w siedmiolatku przy przebiegu 140kkm postawiłem w garażu ramię, po czym w roztargnieniu przechodząc złamałem . Po odkręceniu nakrętki i ściąganiu ściągaczem do ramion niestety aluminiowa "zębatka" zrywa się z plastikowego ramienia. Musiałem ją przepiłować, i zakupić nowe ramię. Edytowane 25 Lutego 2018 przez Laros Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 25 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 Wymieniałem już 2x pióro wycieraczki tylnej w kombi Megane III - jak piszą koledzy: nie trzeba praktycznie żadnej siły, żeby odchylić ramię do pozycji prostopadłej do szyby. A co tam by się mogło zablokować - tak się zastanawiam. Ja odchylam ramiona profilaktycznie i sprawdzam czy sprężynują co jakiś czas, od kiedy w jednym aucie 'zastały' mi się sprężyny i nie było docisku. @krzysieking zrób zdjęcie, może faktycznie masz coś nieoryginalnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysieking Opublikowano 25 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 Ramię i wycieraczka, całość wygląda na oryginał, wersja 5 drzwiowa HB, no już w niejednym aucie odchylałem tylna wycieraczkę ale tu ewidentnie coś chyba ją blokuje a na siłe nie chce ciągnąć, zrobi się cieplej to muszę dokładnie się przyjrzeć ewentualnie zrobię zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 25 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 W moim kombi wycieraczka odchyla się do tego poziomu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karads Opublikowano 25 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 (edytowane) u mnie w HB również podnosi się do pozycji podobnej jak u @pbet , jest może delikatny opór w pierwszej fazie podnoszenia i można odczuć że coś chce blokować też tak miałem za pierwszym razem ale dzisiaj poszedłem sprawdzić jak jest w mrozie i dało radę Edytowane 25 Lutego 2018 przez karads Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laros Opublikowano 25 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 Krzysieking, może nikt tej wycieraczki dawno nie podnosił i na skutek brudu i korozji posklejały się ze sobą zwoje sprężyny? Spróbuj spryskać to obficie od spodu jakimś WD lub innym specyfikiem/odrdzewiaczem bezpiecznym dla lakieru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi