grzesik1 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2012 elf byl lany od początku dlatego ja też chcę go wlać, tylko wszyscy straszyli, że jest drogi a na allegro kosztuje niewiele... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom2125 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2012 (edytowane) Inaczej...porównaj cene czegokolwiek..jezeli cena tego Elfa miesci sie w granicach 30% drożej-taniej niż średnio,to bierz...ale znowu wtrącę swoje...jezeli w latach 80-tych mówiono,że skarpetki frotte sa najzdrowsze dla Twoich stóp to nosisz je do dzisiaj i bedziesz nosił zawsze?..Ty jestes silnikiem i to nie znaczy,że do końca swojego żywota masz karmić sie Elfem..to tak jakbyś do swojego DVD używał tylko płyt CD SONY,bo tak zaleca producent mający zmowę z serwisem czyli naszym ASO..ale jak wczesniej zaznaczyłem,to tylko moje zdanie. Edytowane 20 Grudnia 2012 przez tom2125 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balllus Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Witam. Chciałem podpiąć się pod temat i spytać o wymieniony w tytule rezonator. Silnik 1.4 megane II phI kupiona tydzień temu i martwi mnie stan owego rezonatora. Mam problem z wysokimi obrotami na biegu jałowym i dopatrzyłem się dziś, że rezonator nie jest w ogóle połączony z filtrem, za co odpowiada urwany zaczep jak sądzę. Czy możliwe jest, że to właśnie to odpowiada za podniesione obroty ? Powietrze nadal do przepustnicy dostaje się poprzez filtr więc czy ma to jakieś znaczenie ? Dodatkowo sporo pali, około 12l/100km ale zrobiłem niewiele mil, więc dalej oblicza i spalanie spada, lecz coraz wolniej. Z góry dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Rezonator wchodzi na wcisk na otwór puszki filtra i nie ma tam żadnych zaczepów. Rezonator pełni funkcję tłumika szumów jakie powstają podczas zasysania powietrza do silnika. Przyczyną podniesionego spalania może być zawalony filtr powietrza. Ponieważ wszystkie te elementy są przed przepustnicą nie mają wpływu na podniesione obroty biegu jałowego. Jedną z przyczyn podwyższonych obrotów jest nieszczelność dolotu, ale za przepustnicą. Nie napisałeś na jakim dystansie masz wyliczane średnie spalanie. Jeżeli na długim parę tyś. mil to średnia będzie spadać wolno, albo nawet stać w miejscu, w przypadku gdy mało jeździsz. Najlepiej zresetuj liczniki i rozpocznij zliczać od nowa, polecam zatankować do pełna, zresetować ustawienia, a po wyjechaniu paliwa, ponownie zatankować do pełna i porównać wskazania komputera, i tego co wlałeś w bak. Najlepiej wykonać takie porównanie na 2-3 pełnych bakach. Taki sam układ dolotowy mają silniki 1,4 i 1,6, 16-zaworowe montowane w Megane/Scenic I PhII, nowsze wersje silnika 1,6/16V mają inaczej rozwiązany układ zasysania powietrza i przepustnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dago123 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 (edytowane) Panowie, czy cena 30zł za Filtr powietrza WA50-395, Filtr Oleju PP-1.1, Filtr Kabinowy WA60-229 do Megane II 1.6 16V Producent: PZL Sędziszówto nie jest jakoś podejrzanie niska? Znalazłem w czeluściach internetu taki zestaw i się zastanawiam czy to nie jest jakaś mina . Pozdrawiam Edytowane 13 Kwietnia 2015 przez dago123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iparts Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Cena 30zł nie jest jakimś wyjątkiem na rynku, filtry powietrza mieszczą się w tym przedziale cenowym, oczywiście są też filtry po 60zł ale znajdą się również takie za 24zł. W każdym razie nie, cena ta nie jest podejrzana. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gokart Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Witam. Otóż zakupiłem filtr powietrza i przeciwpyłkowy w celu wymiany nie wiem w jakim stanie są obecne filtry ale z racji, że auto mam od niedawna postanowłem je wymienić. Jeśli chodzi o filtr kabinowy dokładna instrukcja jest na stronie Filtrona ale jak dolicha dobrać się do filtra powietrza jakoś nie mogę tego ogarnąć. Kto pomoże ? Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_wo Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Odkręć dwie śrubki powinny być w zaznaczonym miejscu i podnieś ten plastik do góry, będziesz miał dostępny filtr - trochę ciężko to wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gokart Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Dziękuje za odpowiedź. Teraz moje pytanie wydaje mi się nie na miejscu :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa85 Opublikowano 18 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 (edytowane) Panowie, odgrzewam temat. Pytanie o interwały wymian podzespołów wymienionych w tytule tematu. Olej, filtr oleju i powietrza co 15000 km? Co ile wymiana filtra kabinowego? Silnik 1.4 16V. Edytowane 18 Listopada 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 18 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 Ja filtr kabinowy wymieniam zwykle dwa razy w roku - jak opadną liście, przed zimą, a potem potem na koniec wiosny przed latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwniczne Opublikowano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2016 czy ktoś posiada zdjęcia które wygasły na stronie drugiej? Może autor je jeszcze ma ;)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalBDG Opublikowano 16 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Siema, chciał bym odświeżyć trochę temat. Szykuje mi się wymiana oleju, mechanik chce 170zł za wymianę: olej jakiś shel 5w40 plus filtr oczywiście dokładnych danych nie podał. Zastanawiam się czy nie wlać Elfa na którym auto jeździ do tej pory ( tak kupiłem ) ale też nie znam dokładnego rodzaju oleju. Pytanie jakie olej polecacie i filtr? Auto wg przebiegu 120 tys, teraz nie bierze oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 21 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Filtr Mann lub purflux do oleju i powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekwodniak Opublikowano 21 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Kupuj Elfa i sam wymieniaj to proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi