sparco.405 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 dziękuje !!! właśnie tego mi było trzeba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeksl25 Opublikowano 21 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Dnia 25.12.2017 o 16:23, alcom5 napisał: Witam wymieniłem wentylator bez odkrecania "stalowy blok wzmacniający deskę od strony kierowcy (4 śruby 13mm)" punkt 4. bez problemu phII. Dodam, że po odkreceniu pedałów i po ich zamontowaniu moze byc problem z czujnikiem stopu grzybek brązowy moze byc wcisniety i światła stopu bedą sie świeciły. Nalezy wyciagnąc czujnik i wyciągnąc ten grzybek na maxa (jest regulowany). Wcisnąc troche reką pedał hamulca i włóżyc czujnik. Auto skrecając w prawo traciło moc dławiło sie powodem był czujnik stopu który w czasie jazdy zmieniał swoje położenie . a jak ci sie to udalo zrobic? REGULAMIN pkt 5.6 i 5.8 - literki PL - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy645 Opublikowano 22 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 Wyjmując wentylator trzeba go tak ustawić aby trzpień idący do pedału hamulca znalazł się między wirnikiem a obudową. nie idzie to łatwo ale się da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebi010401 Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Witam, Panowie walczę z tym wentylatorem włożyłem drugi i nadal nie działa. Mam takie jedno pytanie, czy na kostce zasilającej wentylator cały czas ma być napięcie?? U mnie w momencie wyłączonego wentylatora na panelu w kostce jest napięcie 12V w miarę zwiększania obrotów wentylatora napięcie dochodzi do 14 v. Czy tak powinno być? I w czym może być problem że po wymianie na sprawny nadal nie działa ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hektorer Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Sprawdź czy masz przejście do masy z czarnego kabla. Schemat manualnej klimatyzacji dla jasności. 319-panel i jedn. sterująca klimatyzacji 164-Urządzenie nadmuchu zimnego powietrza ("rezystor") 1156-Sliniczek wentylacji kabiny 260-Skrzynka bezpieczników i styczników w kabinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobstyl Opublikowano 5 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2019 (edytowane) Reaktywacja Witam, Ostatnio coś huknęło w kabinie i po chwili przestał działać nawiew. Wstępnie wymieniłem rezystor oporowy, ale nie pomogło. Jak czytam opisy to wymiana wentylatora wymaga więcej zaangażowania. Czy są jeszcze jakieś elementy - przekaźniki, które mogłyby ulec uszkodzeniu? Chciałbym się zabezpieczyć przed niespodziankami ;). Wersja Megane ii 1.6 2007 klimatronik. Naprawione w 2h bez zdejmowania deski. Największy problem z zapueczonymi srubami oraz założeniem blokadki na trzpień przy pedale hamulca. Wentylator o dziwo wyszedł i wszedł gładko. Pozostaje problem z grzybkiem, ale po 2h na progu temat został przesunięty na dzień następny. Edytowane 16 Czerwca 2019 przez sobstyl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
parabellum Opublikowano 19 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 (edytowane) Tu filmik prezentujący demontaż, muszę przyznać, że torchę to wszystko wygląda deprymująco ;) Edytowane 19 Września 2019 przez parabellum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
parabellum Opublikowano 5 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 Czy jest ktoś w Krakowie lub okolicach, kto podjąłby się (oczywiście za opłatą) wymiany wentylatora nawiewu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megane1990 Opublikowano 16 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2019 Czy ktoś podjął by się wymiany tego wentylatora ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekGauza Opublikowano 4 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2020 Jestem świeżo po wymianie wentylatora. Na świeżym powietrzu, jedynie pod wiatą zabezpieczającą przed deszczem Kupiłem zamiennik za 150 zł i śmiga aż miło. Poprzednie posty bardzo pomocne, film również. Widać na nim wiele ważnych szczegółów. Koledzy wyżej naprawdę wyczerpująco podeszli do tematu, dzięki wielkie Panowie!!! Z mojej strony mogę powiedzieć tylko tyle, że jeżeli posiadacie trochę umiejętności manualno technicznych i mniejsze naprawy wykonujecie sami to naprawdę nie jest to trudne! Mi Najwięcej problemów sprawiła wtyczka przepustnicy, a mianowicie nie potrafiłem jej wyciągnąć, po kilku minutach i kilkunastu "pochwałach" w końcu wyskoczyła. Dosyć trudne jest też takie obrócenie wentylatora, żeby najpierw go wyciągnąć a potem założyć nowy z powrotem, ale trochę cierpliwości i delikatności rozwiązuje problem. Pojawił się również problem z czujnikiem światła stop ale dzięki waszemu opisowi również go rozwiązałem. Także kto jeszcze tego nie zrobił a czeka go ta przyjemność, przeczytać parę razy, obejrzeć film parę razy i do roboty, naprawdę nic strasznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 (edytowane) Czy ktoś mi może powiedzieć mam przetopioną wtyczkę od rezystora (fotka poniżej) ostatnio dmuchawa przestała działać na 2 - biegu - na innych działa bardzo dobrze). Problem pojawił się już kolejny raz. Odpiąłem wtyczkę która miała przetopiony jeden z pinów (który odpowiadał na obroty na 2 - biegu) a na rezystorze również popalony pin ten sam. Dlaczego dochodzi do przetopienia i nie działa dmuchawa na 2 biegu. zakupiłem nową wtyczkę i rezystor dmuchawy. raczej to wymienię ale zastanawiają mnie te dwa kabelki które idą do wtyczki dmuchawy które znajdują się kolo rurek nagrzewnicy może tu jest wina. U mnie one widza sobie bez żadnej ochrony i może jak grzeje nagrzewnica to grzeją się również kable i dlatego dochodziło by do stopienia pinów? można to jakoś zabezpieczyć?? Pozdrawiam Edytowane 26 Marca 2020 przez clive120 zły opis i dodanie czego nowego w tekście aby był bardziej zrozumiały :):):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiankowalski Opublikowano 16 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 Cześć wszystkim! /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ Wybaczcie odkop, ale nie chcę zakładać nowego wątku. Mam problem z dmuchawą nawiewu w Megane 2, a mianowicie aktualnie nie działa w ogóle. Jeszcze do niedawna, czasem działała, czasem nie, a teraz umarła całkowicie. /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ Rozebrałem dzisiaj wszystkie wtyczki, wyczyściłem, popsikałem kontaktem, ale bezskutecznie. Zweryfikowałem zasilanie i na kostce wchodzącej do wentylatora, normalnie dochodzi 12V. /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ Czy w tej sytuacji oznacza to, że padnięty jest na pewno wentylator, czy jest szansa, że pomimo dochodzącego prądu 12V wina nie leży po stronie dmuchawy, a np. po stronie rezystora? Pytam, ponieważ wolę się upewnić zanim zamówię nowy wentylator. /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ Z góry dziękuję za pomoc! /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ Pozdrawiam serdecznie REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.7 - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 16 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 Kluczowe jest czy klimą manualna czy automatyczna. W manualnej na 4 powinien pracować wentylator, ale miałem przypadek że nie pracował bo przełącznik nie działał- było-25 stopni. Poszarpałem za pokrętło i zaczęło działać, po tym jak na tym mrozie zdemontowałem wentylator. W automatycznej jak padnie "rezystor" to nie działa wcale. Wymieniałem kiedyś wentylator w Mii bo piszczał- był koniec szczotek i tulejki z dużym luzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiankowalski Opublikowano 17 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 Pacjent to Megane 2 z 2004 roku z klimatyzacją automatyczną. Dmuchawa nie działa w ogóle tzn. niezależnie od tego jaką siłę nadmuchu ustawię - nie dmucha. Czy przy padniętym rezystorze wychodziłoby napięcie 12V na dmuchawę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 17 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 Prawdopodobnie tak, w klimatyzacji bez automatyki wentylator otrzymuje stały plus z bezpiecznika w kabinie. Obroty silnika regulowane są na przewodzie prowadzącym do masy. W klimatroniku pewnie jest podobnie, różnica polega tylko na sposobie regulacji płynącego prądu. Schemat jednoznacznie nie pokazuje jak jest w rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi