potentila Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 Ja temat będę dalej drążył :) Nurtuje mnie jeszcze jedna wątpliwość, nim to wszystko rozkręce :) Kabel z ECU o informacji o spalaniu.. Odpiąć wtyczkę od komputera i sprawdzić czy jest tam pin zaznaczony na zdjęciu z opisu. Gdyby tam nie było tego pinu, to powiedzcie czy jest sens to w ogóle to robić czy też nie :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 No jak to nie? Podjedź na pierwszy lepszy złom, utnij wtyczkę z jakiś drzwi czy czegokolwiek, delikatnie wypinasz, wpinasz na miejsce, ciągniesz kabel i komputer działa. Najpierw sprawdź jak wygląda ten pin u Ciebie, ja nie pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
potentila Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 na dniach to sprawdzę, mi bardziej rozchodzi się o to, czy jest taka możliwość, że ja po prostu nie mam tego pinu w komputerze :) Bo jak go tam nie ma, to tak naprawdę nie ma jak dalej pociągnąć tej informacji do licznika. Jak mogę podłączyć masę manetki?- byle gdzie, ale precyzując :) Mam nadzieję, że moje pytania przydadzą się komuś kiedyś, bo tak to całe forum ma ubaw ze mnie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 Masa to masa, podepnij gdziekolwiek do masy i to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
potentila Opublikowano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 meganecoupe02 dzięki, jak jeszce będziesz miał możliwość, podrzuć mi rozpiskę kostek przy manetce/liczniku z komputerem żebym wiedział jak to podłączyć. Pytanie może głupie, ale jak sprawdzić który kabel jest który:?: mogę być inaczej wpięte niż w rozpisce :) . Jednak myślę, że jakiś standart musi być, bo przecież licznik odbiera te infmormację tylko z pewncyh pinów podpiętych do niego. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 W tym temacie są rozpiski: http://megane.com.pl/megane-i-phi-manual-w...miana+zegar%F3w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
potentila Opublikowano 20 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 Ok, już wiem co i jak, u mnie jest sprawa prosta, bo tylko muszę podłączyć dwa kable- z ECU i manetka + masa. Wiem, że do licznika CPU oraz kabla z manetki nie mam pinów, bo kabel sam musze zarobić Ten będzie dobry, żeby wcisnąć go do licznika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 Ja wyciągnąłem gotowy kabelek z wiązki citroena, więc nie musiałem nic zarabiać, tam jest taki mały konektor. Początkowo, jak nie miałem tego konektora to wkręciłem po prostu kabelek w kostkę i też działało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
potentila Opublikowano 20 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 ok, ja zobaczę na szrocie gdzieś może takie rzeczy mają, ale ogólnie wzór jest dobry - jutro sprawdzę, czy faktycznie w komputerze mam gniazdo z którego pociągnę informację o spalaniu , ale mam nadzieję że jest :P Jutro odbieram diody z poczty- znowu godzina czekania poniżej zdjęcia tego, co mi się wydaje komputerem :P Podpinam się kabelkiem z infomacją o spalania do gniazda- ale wpinam się do gniazda do którego wtykam kostkę :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 21 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2011 Tak, to jest komputer, musisz odpiąć te szare zabezpieczenia - u mnie były spięte czarną opaską zaciskową. Odłączyłem wszystkie, tak było wygodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
potentila Opublikowano 21 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2011 Ok, i wtedy wyprowadzam nowy kabelek ale kostki do której się wpina xcałość- czyli na zdjęciu ta czarna puszka Powiedzcie mi, czy ten kabel przeciągać przez oryginalną kostkę którą wpinam przez komputer, czy też wypuścić ją jakoś bokiem Lepiej jest gdzie go puścić?? Alektryk ze mnie żaden, ale chęci wielkie- już diody mam, więc na weekend będę działał (jak pozwoli czas) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 21 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2011 Kabel wpinasz w kostkę, tak jak inne kable. Sprawdź dokładnie, bo może ten kabel już tam jest. Szybciej by było jakbyś przyjechał do Wawy albo Płocka i już byś wracał z założonym kompem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
potentila Opublikowano 21 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2011 No właśnie przed chwilą zdemontowałem te 3 kostki i patrząc w gniazdo pierwsze od góry, widzę że mam rząd sterczących "bolców"- nie mam tam żadnego wolnego miejsca (to normalne) więc zakładam, że to złącze do uruchomienia spalania mam- zauważyłem, że mam także dwa różowe kable wychodzące z kostki :P Może faktycznie ma wszystko gotowe- dzięki pomocy naszego speca z forum w niedziele się wszystko wyjaśni Wiem, że zdjęcia kiepskie, ale chociaż trochę widać :P [ Dodano: 2011-01-26, 00:08 ] W ramach informacji, udało zamontować się komputer udało się dzięki wsparciu kolegi andrzej27r- ;-) a dokładnie to on prawie wszystko zrobił Poniżej zdjęcia- licznik Jagera, oczywiście z komputerem, dziś zmieniłem podświetlanie na białe- sorki za zdjęcia, jak wstawię swoje autko do oceny innych będą lepsze- ostrzegam, że licznik Jagera rozbiera się całkowicie inaczej- niedługo powstanie tutorila- napomnę, że trzeba zdemontować silniczki, ponieważ są one wczepione w płytkę drukowaną i połączone z obudową. Zdjęcia tego nie oddają, bo aparat z komórki, ale są pięknie białe :P Komputer ma też białe podświetlenie, nad wskazówkami jeszcze myślę :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawisza1980 Opublikowano 2 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 Mam pytanie o licznik od anglika. Czy można przełożyć sam komputer (płytkę tył z wyświetlaczem kompa) do licznika w aucie bez kompa Chodzi mi o przełożenie tarczy prędkościomierza aby była nadal w km/h a nie w milach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzemyk Opublikowano 2 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 Nie wiem czy można, ale pozostaje sprawa pokazywania prędkości średniej w milach na godzinę oraz spalania w galonach w kompie, wiec nie wiem czy ma to w ogóle jakiś sens... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi