pawel400 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Masz racje, teraz zauważyłem błąd. zamiast wpiąć się w PEM BROWN pod PIN 8 wpinałem się w PPH2 PIN8. Nie zwróciłem uwagi, że są dwa brązowe. Dziś, albo jutro podłącze to jeszcze raz i zobaczę czy będzie działać. Ale głupi błąd zrobiłem :-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klocek Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Ktoś już jeżdzi z tym jakiś czas? Czy miał jakąś kontrol ze strony policji? i czy podłaczyliście tylne światełka czy olaliście. Jutro najprawdopodobniej kupimy sobie z ojcem po zestawiku do Scenia i do mojej Meganki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav85 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Klocek, ja jeżdżę kilka tygodni z tym sterownikiem, ostatnio miałem szczęśliwy tydzień i 2 mandaty się sypnęły na moje konto, podczas jednej kontroli Pan Policyjant zapytał się dlaczego nie mam świateł z tyłu samochodu, w odpowiedzi usłyszał że nie musze mieć, na co rzucił mi jakimś artykułem i zaproponował mandat za brak świateł na co mu dokończyłem, że nie muszę mieć z tyłu świateł bo mam fabryczne dzienne i nie ma obowiązku aby razem z nimi świeciły się światła tylne. Zaprosił mnie na obejrzenie filmiku i w trakcie jego koleżanka pytała przez radio o te światła, ale nie otrzymali odpowiedzi i nie wrócił do tematu. Na pewno nie jest to w 100% legalne ale nasza "władza" to zacofani mundurowi więc nie ma obawy że wlepią mandat czy zabiorą dowód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krakus_24 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Klocek, każdy montuje sd-2 na własną odpowiedzialność, nie jest to seryjne światło dzienne, natomiast nie ma żadnej różnicy w działaniu pomiędzy sd-2 a popularnymi na allegro "ledami". Plusem jest to że nie szpecisz auta obcymi światłami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miszel73 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Nie bardzo rozumiem jednej rzeczy - bo kolega Kogel sprzedajacy to urzadzenie podaje inny opis - jeżeli podlaczymy ten moduł do skrzynki w megi to bedzie on zalaczal tylko swiatla drogowe ze zmniejszona moca, tak? Reszta, czyli: oswietlenie deski, swiatla tyl pozycyjne + oswietlenie tablicy nie bedzie sie swiecic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krakus_24 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zapala tylko drogowe ze zmniejszoną mocą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel400 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 miszel73, dokładnie tak, świecić się będą tylko światła drogowe ze zmniejszoną mocą. krakus_24, jednak miałeś rację mój błąd tkwił w tym, że myślałem, że jest tylko jedno złącze BROWN, a są dwa :-P Po ponownym podłączeniu wszystko działa idealnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tazesz Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 pawel400, cieszę się, że Ci się w końcu udało - pozdrawiam rav85, czytałem ostatnio artykuł w auto świecie - gdzieś tam zamieścił ktoś pytanie do specjalistów owej gazety - i otrzymał odpowiedź, że "należy takie instalacje wykonywać w autoryzowanym serwisie - nie wolno ingerować samodzielnie". Hmmm - Może mycie samochodów też należało by wykonywać w autoryzowanym serwisie a nie na zwykłej automyjni ?? :shock: - Ja jednak uważam, że w serwisie pracują nieroby - bo jeśli by coś umiał to prowadził własną działalność .... /no chyba że jest się na stażu/ :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel400 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Tazesz, ja też się cieszę, jeden mój głupi błąd i tyle problemów Tera mogę potwierdzić, że Twoja instrukcja montażu SD-2 jest jak najbardziej nadal aktualna i nic nie trzeba kombinować, tylko uważnie działać według niej i będzie dobrze A odnośnie montażu tego typu sprzętu w ASO, to u mnie byłoby chyba ostatnie miejsce do którego bym się z tym udał. Przeważnie ludzie tam pracujący nie odróżniają plusa od minusa (nie mówię wszyscy, bo czasami można trafić na dobrego fachowca) tylko nauczyli się wymieniać całe części według schematów na nowe i tyle, a jak trzeba coś przekombinować to robi się problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zapala tylko drogowe dokładnie tak, świecić się będą tylko światła drogowe Drogowe czy mijania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel400 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Prezes, drogowe (tzw. długie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav85 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 z obniżoną mocą (czyli dzienne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czacha Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Trochę mnie tu nie było i temat się rozwinął... Też myślałem nad SD-2, ale najpier postanowiłem zasięgnąć informacji, jak to się mówi, u źródła i tak: Wysłałem maila do ITS-u, jako do jedynej krajowej jednostki uprawnionej do badań homologacyjnych oświetlenia, o treści: Dzień dobry Interesowałaby mnie możliwość wydania opinii o spełnianiu przez oświetlenie samochodowe wymagań homologacyjnych dla danego typu oświetlenia w przypadku, gdy homologacja ta nie została nadana przez producenta. Chodzi mi dokładnie o wykorzystanie świateł drogowych jako świateł do jazdy dziennej po zastosowaniu układu obniżającego moc do około 30% wartości znamionowej. Czy jest w ogóle możliwe wydanie takiego świadectwa stwierdzającego, że zastosowane oświetlenie posiada wszystkie parametry wymagane w tym przypadku dla świateł do jazdy dziennej? Czy po wydaniu takiej opinii można dane oświetlenie legalnie użytkować na terenie kraju? Jaki jest przybliżony koszt takiej opinii? Z poważaniem, ... Na co otrzymałem odpowiedź: Witam, Niestety wykorzystanie świateł drogowych z układem obniżającym moc jako świateł do jazdy dziennej nie jest możliwe z następujących powodów: - w pojazdach można stosować tylko homologowane lampy na zgodność z odpowiednim regulaminem. W tej sytuacji światła drogowe (homologowane wg wymagań Regulaminu nr 112) nie mają homologacji wg wymagań Regulaminu 87 obowiązującego dla świateł do jazdy dziennej, - wydanie opinii o spełnieniu ww. wymagań nie umożliwi stosowania lampy na pojeździe poruszającym się drogach publicznych. Jedyną drogą jest wystąpienie o homologację lampy wg Regulaminu nr 87, ale o to może ubiegać się jedynie producent lub jego upoważniony przedstawiciel, - światło drogowe nie spełni wymagań stawianym światłom do jazdy dziennej, głównie ze względu na inny kształt rozsyłu strumienia świetlnego (światło drogowe świeci wąsko, a światło do jazdy dziennej szeroko). Napięcie zasilania żarówki światła drogowego można obniżyć o tyle aby nie przekraczać dopuszczalnego maksimum światłości dopuszczalnego dla światła do jazdy dziennej, ale wówczas światło nie spełnia wymagań dotyczących światłości w innych kierunkach obserwacji (wnioski te wynikają z badań, które wykonałem gdy wprowadzono światła do jazdy dziennej). Ponadto obniżenie napięcia zasilania żarówki światła drogowego powoduje zmianę barwy światła (w kierunku barwy czerwonej) i wówczas nie są spełnione wymagania dla białej barwy światła drogowego. Pozdrawiam, Piotr Kaźmierczak Fakt jest na pewno jeden i niezaprzeczalny - takie oświetlenie jest nielegalne. W razie kontroli, przeglądu lub wypadku może być problem. Mijałem jakiś czas temu Megankę II z zapalonymi długimi bez świateł mijania, ponieważ oryginalnie takie coś jest niemożliwe, musiał ktoś zamontować tego typu cudo. Pomimo, że było jasno, oślepiła mnie! Chcąc być w zgodzie z prawem a jednocześnie używać świateł mijania zgodnie z ich przeznaczeniem zrobiłem tak: - wywaliłem oryginalne światła przeciwmgielne, których i tak bardzo rzadko się używa, poza tym w moim odczuciu marnie oświetlały drogę - kupiłem światła do jazdy dziennej firmy Wesem model HM4 - światła oraz oryginalne zaślepki świateł przeciwmgielnych wysłałem do zakładu zajmującego się ogólnie pojętym spawaniem plastiku. Otwory zostały minimalnie poszerzone (niezauważalnie), lampy włożone do otworów i solidnie przyspawane od środka. Zaślepka trzyma się zderzaka bardzo mocno, tak więc dodatkowy ciężar lampy nie jest problemem. - instalację elektryczną wykonałem w warsztacie się tym zajmującym - światła włączają się po uruchomieniu silnika (tylko dzienne) i gasną po włączeniu świateł pozycyjnych. Wszystko w 100% zgodnie z prawem. Dwa zdjęcia na początek na szybko zrobione: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonescu Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Nie jesteś w 100% w zgodzie z prawem. Przerabiałeś światła przez spawanie i robiłeś montaż ingerując w osprzęt elektryczny pojazdu. Wątpie żeby firma która to skręciła do kupy miała homologację od producenta auta na takie przeróbki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tazesz Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 zgodnie z prawem wyłącz się światła dzienne po zapaleniu świateł mijania lub przeciwmgłowych. :-P Czacha, A tak po zatem chwała Ci za trud. Tylko co odpowie człek, który kupił auto szwedzkie lub japońca na rynek szwedzki - tam światła dzienne właśnie działają na tej zasadzie. A homologacje przeprowadza instytut w Wielkiej Brytanii. PS. A przerubek nie wykonałeś w autoryzowanym serwisie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi