pil_o_t Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 od nośnie oleju podział - ze względu na wielkość cząsteczek (granulacja) : 1 syntetyk najmniejsze cząsteczki 2 pół-syntetyk średnie cząsteczki 3 mineralny największe cząsteczki jak jeździsz ma syntetyku to go nie zmieniaj na pół-syntetyk chyba ze zacznie ci brać olej wtedy masz dwie opcje zmiana na pół-syntetyk lub szukanie przyczyny w silniku odnośnie producenta to nie ma znaczenia masz takie same oznaczenie np: 10W40 na produktach różnych producentów to znaczy ze olej spełnia normy jakościowe determinuje go do używania w określonych silnikach w określonych warunkach pogodowo-temperaturowych tzn. benzyna lub olej napędowy określony zakres temperatur często bywa tak, ze do rozlewni oleju przychodzi cysterna oleju o określonych parametrach i olej jest rozlewany do mniejszych pojemników np po 5l rożnych producentów co ciekawsze większość nowych samochodów jest zalewana na początku eksplantacji płynem przypominającym olej (olej syntetyczny o specjalnych właściwościach) którego zadaniem jest dotarcie silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rbit Opublikowano 29 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2009 Zainteresowanych tematem oleju, polecam artykuł w 44 nr. Auto Świat, z wtorku 26.10.09r. i ewentualne opinie. Sam nie zgadzam się z niczym co jest tam napisane. :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek1987 Opublikowano 7 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2009 ja mam pół-syntetyka z firmy ELF, taki był lany kiedyś bo mam wpisy i leje taki sam ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregorrrrr Opublikowano 8 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 Moja Renia z silnikiem 1.6 16V jest zalana ;) Elf Excellium 5W40 Syntetyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin.ab Opublikowano 8 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 Parę dni temu zalałem: Elf syntetyczny 5W40 Excellium LDX/NF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldec Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 F4Rnapisał że współczuje mi takiego mech.Ok dzięki ale olej jaki wlałem był 0w40 elfa ,a 1.6 8v ma regulację mechaniczną .Ale nie oto chodzi bo gdy kupowałem to autko było cichutkie ,dlatego mam uraz do syntetyków ,każdy ma wybór ja napisałem co ja uważam za dobre bo sądzę że castrol gtx jest też dobrym olejem, napewno od naszej rodzimej produkcji a castrol jeszcze mi nie zamarzł ba nawet lotos w unie nie miał takich objawów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas.s Opublikowano 24 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2009 Kumpel kupił niedawno megi IphII 1.6 16V na gazie ale nie wie co wcześniej wlane, przebieg 190tys. km. Jaki olej wlać? Minerał ELF SPORTI SRI 15W40 czy może jakiś półsyntetyk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pers Opublikowano 24 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2009 broń Boże minerała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas.s Opublikowano 24 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2009 To co wlać pół syntetyka? A jak już był zalany np. minerałem to można tak sobie wlać połówkę czy pełny syntetyk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 25 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2009 Lukas.s, Jak nie wiesz czym był zalany to już powyżej pisali co się robi - czym zalewa Ludzie, czytać i wyciągać wnioski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
groszek25 Opublikowano 26 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 Witam, koledzy odpowiedzcie mi czy do Megi II 1,9 dci 2006r z FAP-em można stosować olej ELF EXCELLIUM LDX 5W/40 bo doczytałem się że powinno sie stosować jakiegoś ELF SOLARIS a ja już zalałem tym excellium ldx 5w/40. Napiszcie czy nie zaszkodzę swojej Megi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 26 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 Krzywda silnikowi nie powinna się stać. Po prostu wlałeś 5w40 zamiast 5w30. Jeden i drugi to syntetyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
groszek25 Opublikowano 27 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Krzywda silnikowi nie powinna się stać. Po prostu wlałeś 5w40 zamiast 5w30. Jeden i drugi to syntetyk. Dzieki za odpowiedź ale z tego co słyszałem to ten Elf Solaris 5w/30 jest przeznaczony do tych silników z FAP-em ponieważ zawiera mniejszą ilość czegoś tam (cząstek sadzy czy popiołu -jakos tak) co nie pozwala na zapychanie FAP-u. Super by było gdyby nie było jakiejś znaczącej różnicy i nie przeszkadzało by to w eksploatacji. A może ktoś z Was koledzy też ma FAP i jeździ na elf-e excellencium 5w/40 (lub innym) bez problemu od jakiegoś czasu. Dodam że autko sprowadzone z Luksemburga i jedyna informacja jaka była o oleju to kartka w foli pod maską z napisem ''elf 5w/40" i to wszystko. Zadzwoniłem do aso renault i tam po VIN-e koleś powiedział mi że moja Megi nie ma FAP-u, niestety co innego okazało się wczoraj na wymianie oleju i rozrządu - jest FAP. ASO proponowało mi zalanie właśnie tym solarisem bo on jest dedykowany do silników z fapem ale cena 360 za 5 literków trochę mnie zaszokowała więc postanowiłem zalać swoim wcześniej już kupionym olejem (exscellencium) Teraz mam dylemat - pomóżcie :cry: koledzy jednak zdecydowałem wymienić na Elf SolarisDPF 5w/30 tak jak zalecają, znalazłem na necie nawet niedrogo i już zamówiłem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 27 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 W ASO gdzie miałem praktyki, na drzwiach od magazynu gdzie przechowywany był m. in. olej wisiała informacja mniej więcej takiej treści: "przed wymiana oleju upewnij się czy auto jest wyposażone w FAP". Pilnowali też żeby nie zalać złym olejem, więc może jednak jest jakiś wpływ oleju na ten filtr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cuda__2 Opublikowano 28 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 z tego co mi wiadomo do "przepalenia" FAP-a jest tworzona mieszanka z oleju silnikowego i napedowego wiec olej moze miec duże znacznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi