Matys0 Opublikowano 25 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 No nie nadaje się ale chciałem jak najgłębiej spenetrować kołnierze linek. Linki które wystawały poza kołnierz smarowałem normalnym smarem. Wstrzykiwałem go od strony zacisku. Dodano: 25 wrz 2014 - 12:36 No i długo się nie pocieszyłem hamulcem :( stojąc na światłach zaciągnąłem ręczny i usłyszałem zgrzyt, wyskoczył komunikat o awarii hamulca. Ale po ruszeniu hamulec się zwolnił normalnie i komunikat znikł. Przejechałem kawałek ma parking i po zaciągnięciu ręcznego poczułem że znów trzyma tylko jedno koło. Zanurkowałem pod samochód i znów prawy zacisk jest na maxa zaciągnięty. Moje pytanie brzmi czy to wina zacisku że przeskakuję całą skale ruchu czy klocków które są już na wykończeniu. Dodano: 25 wrz 2014 - 13:01 Może polecicie jakąś firmę zajmującą się regeneracją zacisków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommi3737 Opublikowano 27 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2014 Czyli zablokował ci sie w pozycji zaciagnietej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matys0 Opublikowano 28 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 Już wiem co jest przyczyną. Zapieczone prowadnice jarzma. Tyle hamulców w życiu rozebrałem i zamiast poszukać najprostszych przyczyn to kombinowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommi3737 Opublikowano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 Ostatnio mój ręczny znowu sie blokowal w jednym kole. Myslalem juz o wymianie zacisków ale po zdjeciu kola okazalo sie ze dzwigienka od recznego w zacisku chodzi lekko i plynnie. Zdecydowalem sie na wymiane linke hamulca recznego ktore byly pokryte rdzawym nalotem. Sama wymiana dosc prosta (kanal nie potrzebny). PO zmianie linek: 1)Reczny juz sie nie blokuje 2)Reczny chodzi lżej a co najwazniejsze hamulec reczny poprawil sie tak bardzo ze jestem w stanie zblokowac kola na suchym asfalcie. Koszt wymiany samemu (2 linki) 100zl Poleccam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kedzior.kedzior Opublikowano 13 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 właśnie wymieniłem linki kanał nie potrzebny ze spokojem na lewarku jest dostęp koszt 75zł/2szt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snozer Opublikowano 2 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2016 Z tym ręcznym w Megane II to Renault się nie popisało. Jeździłem ostatnio 17 letnim Megane I i na asfalcie po zaciągnięciu ręcznego koła stają dęba i dym tylko z pod opon idzie. Podobnie jest w Megane III ręczny działa bez problemu. Moim zdaniem tajemnicą jest dźwignia i budowa zacisku. Dźwignia ręcznego jest krótsza niż w wyżej wymienionych modelach więc siłą naciągu linek jest mniejsza. Dodatkowo zaciski nie mają w oryginale sprężynek gdyż producent nie chciał osłabiać siły naciągu linek. Dodatkowo w zaciskach są łożyska igelitowe które często ulegają uszkodzeniu! Jeśli mogę coś poradzić to nie zostawiać samochodu na zaciągniętym hamulcu awaryjnym (ręcznym) tylko na biegu i używać ręcznego podczas jazdy na górkach wzniesieniach itp. Dodatkowo linki powinny być tak naciągnięte by miały lekki luz. Dołączam zdjęcia kolegi sanfran i moje z komentarzem jak rozpoznać czy zaciski z tyłu dobrze działają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtx32 Opublikowano 15 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 Witam, Dla wszystkich którzy mają problem z hamulcem ręcznym stworzyłem poradnik na podstawie własnych doświadczeń. Opisuję w nim jak poprawić hamulec ręczny w Megane II aby był w stanie zablokować koła podczas jazdy na suchym asfalcie ;) Pozdrawiam Michał Naprawa hamulca ręcznego w Renault Megane II.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommi3737 Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 Jeśli mogę coś poradzić to nie zostawiać samochodu na zaciągniętym hamulcu awaryjnym (ręcznym) tylko na biegu To jest wlasnie cos czego sie nie powinno robic. Jesli nie bedziesz uzywac hamulca recznego na codzien tylko raz na jakis czas to szybciej przestanie on poprawnie dzialac. Skrzynia biegow sluzy do czegos innego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1olek Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Podłączę się, dzisiaj wymieniałem dźwignie hamulca ręcznego i znalazłem taką oto wtyczkę z kabelkiem, wychodzi ona z fabrycznej wiązki, tej samej co kabelek do lampki sygnalizacyjnej hamulca ręcznego. Ktoś wie do czego ona służy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Jest od anteny wewnętrznej, od systemu hands free. W kwadratowych otworach na pierwszym zdjęciu jest mocowana antena taka jak tutaj: Mój odnośnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1olek Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 (edytowane) Dzięki wielkie za odpowiedź, masz może więcej info na temat tego systemu hands free, trochę poczytałem i wychodzi na to że nie trzeba wtedy karty wkładać do czytnika aby uruchomić auto, jak dokupię tą antenę to system zacznie działać czy coś jeszcze trzeba dołożyć ? Edytowane 15 Kwietnia 2017 przez 1olek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 (edytowane) Tak, żeby otworzyć/zamknąć samochód lub odpalić nie trzeba wyjmować nawet karty z kieszeni. Nie wiem czy było na forum ale założenie go w pełnej wersji wymagało by wymiany klamek zewnętrznych na z przyciskami (pewnie wiązki drzwi też). Dodatkowo założenie przycisku na pokrywie bagażnika. Anten wewnętrznych (jeszcze jedna jest na przegrodzie bagażnika) no i przeprogramowania (lub wymiany i przeprogramowania) sterownika UCH. Nie wiem czy czegoś nie pominąłem. Do wersji, żeby odpalał tylko z kartą w kieszeni to może tylko anteny wewnętrzne i sterownik UCH wystarczy. I jeszcze zmiana samych kart na wersję z hands free (ok. 600zł sztuka). Edytowane 15 Kwietnia 2017 przez mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1olek Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 (edytowane) Dzięki za info, gra nie warta świeczki. Zaczynacie odbiegać od tematu :!: Edytowane 17 Kwietnia 2017 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy_wujek Opublikowano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 Dzień dobry. Generalnie problem słaby ręczny. Do kiedy miałem fabryczne klocki hamulcowe z tyłu działał dobrze. Zmieniłem na brembo i brak hamowania ręcznym, nigdy się nie dotarły niestety. W między czasie zerwałem linkę, tak więc na chwilę obecną linki są nowe nasmarowane łatwo chodzące, tarcze nowe oryginalne Renault, zaciski działają dobrze, nie blokują się, wracają do pozycji wyjściowej. Dzisiaj wywaliłem klocki brembo, bo myślałem, że może miały jakąś wadę fabryczna, założyłem inne (nie pamiętam marki) i dalej nie chce hamować. Ktoś ma jakąś koncepcje? Bo ja tu juz nie widzę możliwości. Serwis tego nie potrafi naprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu73 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zdejmij linkę i zobacz czy dźwignią zamykając ją do oporu zablokujesz koło, jeśli nie to masz uszkodzony mechanizm samoregulatora ,raczej zacisk do wymiany ,psuje się jak się używa zbyt dużej siły przy wkręcaniu tłoczka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi