Misha Opublikowano 13 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 (edytowane) Czy istnieje jakaś różnica pomiędzy czujnikiem położenia wałka rozrządu a czujnikiem położenia wału korbowego? Czy w silniku F4R w MII phI 2.0 (136KM) znajdują się oba te czujniki? Czujnik położenia wałka rozrządu zlokalizowałem i jest nad korkiem wlewu oleju umocowany śrubą z IV cewką. Czujnik wału korbowego według schematów powinien być gdzieś w okolicy klemu "+" akumulatora na bocznej ścianie bloku silnika.. ale w silniku 1,4 i 1,6.. dla 2.0 wogole nie znalazłem lokalizacji:/ Nikt nie wie?;/ Edytowane 15 Listopada 2011 przez Misha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Halus01 Opublikowano 19 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Witam. Czujnik położenia wału znajduje się na dole silnika przy kole pasowym, a czujnik położenia wałka rozrządu znajduje sie przy wlewie oleju. Mam podobny problem w silniku K4M 1.6 16v 2005r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 19 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Czujnik położenia wału znajduje się na dole silnika przy kole pasowym Nie, znajduje się nad kołem zamachowym, z drugiej strony silnika. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misha Opublikowano 20 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 To może dla uściślenia jakieś foto?:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Wałka rozrządu na głowicy,wału nad kołem zamachowym 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misha Opublikowano 21 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 A czy ktoś się do niego dobierał? dużo jest odkręcania? Bo z tego co widze to kolektor trzeba zdejmować?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 To tylko tak wygląda na zdjęciu .Zdejmij pokrywę z silnika i jest do niego dostęp (obok cewki) do wału też nic nie musisz rozbierać tylko trzeba się trochę po gimnastykować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 22 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 Oczkowa 10 i po sprawie. Wymiana zajmuje około 10 minut (odkręcenie i przykręcenie)wraz z podpięciem czujników. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misha Opublikowano 22 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 Qrcze przeglądnąłem pół samochodu pod maską.. o ile czujnik położenia wałka rozrządu jest banalnie znaleźć (koło cewki) o tyle czujnik położenia wału już nie bardzo:/ nigdzie go nie widać a z załączonego obrazku nie bardzo mogę się wyznać:/ Czy on jest gdzieś w pobliżu przepustnicy?, czujnika temperatury cieczy? czy może z durgiej strony. Aha i czy dostęp do niego lepszy jest z góry czy z dołu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 22 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 Z góry na połączeniu skrzyni biegów z silnikiem .Poniżej czujnika temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vorleserin Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Czy mógłby ktoś dokładnie opisać krok po kroku jak dobrać się do czujnika wału korbowego? Chciałabym go wyczyścić, gdyż mam pewne podejrzenia co do niego, a w serwisie powiedzieli mi, że ich się nie czyści tylko wymienia na nowe. Nie jestem pewna, czy to on jest winowajcą, dlatego chciałabym spróbować go przeczyścić, ale po zajrzeniu pod maskę nie za bardzo wiem gdzie go szukać. Wszelkie zdjęcia mile widziane, ulatwilyby mi zorientowanie sie. Megane II ph I, 1.6 16V Pozdrawiam, Anna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 :) parę postów wyżej masz rysunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Czy jak u mnie czujnik położenia wałków rozrządu jest zaolejony(wtyczka i okolice) to może podać błędne dane? bo z czego tutaj czytałem że on powoduje spadek mocy itd jak jest uszkodzony? U mnie raz na komputerze na clipie był błąd o czujniku rozrządu ale z zółtym ostrzeżeniem,a na liczniku brak komunikatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 to może podać błędne dane? Może! Wyczyść wtyczkę i gniazdo, wytrzyj też w środku i spryskaj płynem kontaktowym. Do czyszczenia możesz użyć benzyny. Czujniki te podają na ECU odpowiednie informacje o "położeniu" pewnych elementów silnika. Jeżeli te parametry są zmienne lub fałszywe ECU głupieje i stąd różne efekty; szarpania, nie pali na ciepłym/zimnym, wypadanie zapłonu, tzw. powolne zbieranie się i różne podobne. Oba czujniki wykorzystywane są przy uruchomieniu silnika. Czujnik położenia wału korbowego (ten nad kołem zamachowym) steruje, a właściwie pokazuje ECU położenie tłoków, na podstawie których ECU steruje zapłonem. CPWK odpowiada mniej więcej oście aparatu zapłonowemu w tradycyjnych iskrowych układach zapłonowych. Z tym, że CPWK i ECU potrafi bardziej efektywnie wykorzystać te informacje. Oczywiście pod warunkiem, że wszystko działa prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Płynem kontaktowym? Takim do soczewek? CPWK to jest inaczej elektrozawór przestawiacza faz wałka rozrządu? Mam na dzieje że wymontowanie czujnika położenia wałków rozrządu będzie łatwe. I nie trzeba odłączyć akumulator? A takim płynem(w sprey) do czyszczenia silnika można użyć??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi