Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Problem z tankowaniem do pełna.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Może już ktoś ten problem opisywał, lecz nic nie znalazłem... Podczas tankowania nie mogę zalać do pełna, wchodzi ok 50l, i odbija pistolet, potem już ciagle odbijać zaczyna. Wskazówka staje troche dalej za 3/4, tak więc pełny zbiornik nie jest.

Nie ma jakiegokolwiek problemu z tankowaniem do momentu ok 50l - 3/4 baku. Czy to problem z odpowietrzeniem? Czy jest możliwość przepchania rurki odpowietrzenia np. drutem ? czy trzeba demontować wlew? Pozdrawiam i z góry dziekuje za pomoc.

Z regóły mam pustke, mieszkam w niemczech i do pełna tankuję przed wyjazdem w trase, tankowałem tak 2 razy, za pierwszym miałem jakieś 5-7 litrow- nie długo po zapaleniu rezerwy, a za drugim jakies ok 3- przejechane ok 40 km na rezerwie po mieście. Na trasie spalanie mam ok 8,8-9l starcza na jakies 500 i rezerwa sie zapala. Wskazówka nie staje w tym samym miejscu- co by wskazywało na zawieszenie pływaka itp. :l: Te 50 l to na oko z rezerwą wychodzi.

Denerwuje mnie te ok 10 l mniej, bo jakbym nalał do pełna dojechałbym bez tankowania do polski. :/

odbija wcześniej bo paliwo 'się pieni' , po pierwszym odbiciu wysuń pistolet do góry o jakieś 3-5 cm, zmniejsz nacisk na dźwigienkę w pistolecie(mniejszy strumień paliwa). Próbowałem i w ten sposób możesz dotankować jeszcze jakieś 5-7litrów.

Po odbiciu poczekaj chwilę, wysuń pistolet o kilka cm. i delikatnie dolewaj paliwo nadal. Teraz na stacjach jest paliwo zimowe, które , tak jak poprzednik napisał, się pieni. W służbowym Ducato po pierwszym odbiciu jestem w stanie dolać jeszcze 13-14 litrów. Pozdrawiam.

Denerwuje mnie te ok 10 l mniej, bo jakbym nalał do pełna dojechałbym bez tankowania do polski.

Już o tym w innym temacie pisałem (o jakości paliw) ale powtórzę byś przemyślał..

Z własnego doświadczenia radzę, jeszcze przed wjazdem do Polski zatankować pod korek za OJRO.

Tankując u nas nawet na tych renomowanych stacjach odczujesz różnicę w mocy i pracy silnika.

A cena i tak jest zbliżona do tej, którą masz w BRD.

A ja proponuję przed tankowaniem zrobić sobie test zegarów i wtedy dowiesz się ile tak naprawdę masz jeszcze paliwa w baku. U mnie rezerwa się zapala jak mam około 9l paliwa w zbiorniku.

Ale w czym problem? Jak paliwa nie wchodzi wiecej to znaczy że zbiornik jest pelny, a źle pokazuje wskażnik. W moim bolidzie zawsze wchodzi ok 54-55 litrów . Z tym że po zapalaniu się kontrolki rezerwy auto robi jescze ok 40-60 km. To chyba normale , a zbiorniki w wszytkich megankach maja ta sama pojemność.

U mnie zapala jak w zbiorniku jest 12-13 litrów. Ale tankując na Statoil czy shell to pokazuje ze weszło 52 litry a na kompie 48 litrów spaliłem, a tankując na stacji typu auchan czy careffour to wchodzi o 1 litr mniej niż pokazuje komputer a zasięg czy spalanie podobno jak na firmowych stacjach. Więc firmowe stacje naciągają więcej kasy z kieszeni klienta.

Edytowane przez airbites

• 3 lata później...

Witajcie, mam taki sam problem, po zatankowaniu baku do pełna (aż mi się troszkę wylało) wskaźnik pokazuje 3/4 baku. Podczas tankowania odpaliłem na chwilę żeby zobaczyć ile weszło. Co zrobić żeby wskaźnik działał poprawnie?