adam8227 Opublikowano 3 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2012 Poczekaj kolego,ja w sobotę coś już bendę wiedział na temat tego kopcenia i oleju to ci napisze co w moim się stało.(jak mechanik oczywiście go rozbierze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 3 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2012 zaślepiłem EGR i efektu zero... byłem dziś w Twoich okolicach (Andrespol) można było coś pogadać... wszystko wskazuje na wymienione wyżej uszkodzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilK Opublikowano 4 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2012 czyli pierścienie czy może na początek wymienić uszczelniacze ? auto już praktycznie wcale nie kopci, tyle że problem brania oleju pozostał jutro zalewam nowy olej, elf 10W40 diesel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 4 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2012 czemu ELF ? kiedyś miałem takiego ELFA w innym aucie. był taki rzadszy od innych 10W/40, że po odpaleniu jeszcze przez sekundę kontrolka oleju się świeciła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilK Opublikowano 6 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 no niby do renault-a leje się Elf-a, nawet w papierach z serwisu/przeglądów gwarancyjnych mam że lali Elf-a Orlen Diesel okazał się słaby to zmieniłem na Elf-a jak spuszczałem to zeszło około 3L :/, a przed spuszczeniem bagnet nic już nie pokazywał cały czas rozważam inwestycje w XADO Rewitalizant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 6 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 nie będę tutaj reklamował olejów, ale pomiędzy ELFem, a ORLENem jest kilkanaście dobrych olejów, choćby CASTROL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lamer Opublikowano 6 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 cały czas rozważam inwestycje w XADO Rewitalizant Odpuść sobie wszelkie cudowne specyfiki! To po prostu nie działa na dłuższą metę bo nie ma prawa! Zdaje się, że uszczelniacze zaworów można wymienić bez ściagania głowicy więc to zrób w pierwszej kolejności. Za cenę tego bezużytecznego płynu kupisz komplet uszczelek głowicy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilK Opublikowano 6 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 uszczelniacze i uszczelkę pod pokrywę już mam wiec pozostał koszt wymiany uszczelniaczy, mechanik zażyczył sobie 250zł za wymianę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deksman Opublikowano 14 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 Mam podobny problem przy swoim silniku 1,5 dci przy zakupie nie kopcił wszystko było ok po miesiącu zaczęło ubywac sporo oleju i kopcenie.wszystko wskazywalo na zużyte turbo o czym moglo swiadczyc sporo oleju w przewodach i luzy na wirniku,po wymianie turbo problem dalej ogromne zużycie oleju i zasłona dymna po odpaleniu , dymi powyze 1500 obrotów dymienie ustaje po całkowitym rozgrzaniu silnika.W wyżej opisywanym przypadku przez kolego problem podobny może zdiagnozował własciwy problem, gosc dzisiaj w warsztacie od diesli wyklucza uszczelniacze zaworowe mogą powodowac zuzycie oleju ale znikome stawia bardziej na pierscienie co proponował to jeszcze zmienic olej na taki co zaleca renault czyli elfa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilK Opublikowano 14 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 ja elfa juz zalałem, kopci tylko przy odpaleniu po postoju dłuższym niż 3-4h, kopci przez 200-300m i ustaje kopceie, zużycie oleju spadło, na 300km wziąl 100ml, w srode umówiony jestem na wymiane uszczelniaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 14 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 ...proponował to jeszcze zmienic olej na taki co zaleca renault czyli elfa. w innym samochodzie raz zalałem ELFa i pomimo "normalnych" parametrów okazał się rzadszy niż inne oleje - kontrolka oleju gasła później. więc IMHO na ELFie lepiej nie będziesz miał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 15 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 Panowie, temat o olejach (który lepszy i jakie parametry) już jest na forum :) Tutaj proszę omawiać sprawy związane, zgodnie z tym co jest na górze czyli " z 1,5 dci 80KM kopci, syczy przy przyspieszaniu.". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deksman Opublikowano 15 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 (edytowane) To znaczy w pewnym senisie pomogla wymiana oleju bo 100ml na 300km to nie tragedia jeslli tyle wezmie. Pierscieni nie wymieniales? Uszczelniacze w tym silniku da sie wymienic bez sciągania glowicy czy trzeba ja zdejmowac? Regulamin pkt. 5.6 -Prezes Edytowane 16 Maja 2012 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilK Opublikowano 15 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 jeszcze nie wymieniałem pierścieni, za wymianę uszczelniaczy mechanik powiedział 250zł, nie pytałem się jak będzie to robił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deksman Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 to znaczy jeszcze nie wymieniales pierscieni a uszczelniacze dopiero zamierzasz? Czy sama wymiana oleju cos pomogla faktycznie bo nie wiem czy tez wymienic na elfa czy dac sobie spokój z wymianą bo zmienialem przy wymianie turbo na mobil 10w40 Regulamin pkt. 5.6 -Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi