Sroczek Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Kolejne pytanie do forumowiczów. Dzisiaj postanowiłem zrobić zbieżność w Megusi. Niestety okazało się, że pasuje wymienić drążki kierownicze + ewentualnie końcówki. Z ciekawości zapytałem o cenę wraz z wymianą i tutaj pojawił się problem bo zawołali wraz ze zrobieniem geometrii ponad 800 zł. Ładnie podziękowałem i stwierdziłem, że spróbuję wymienić wraz z braciakiem samemu. Kanał jest, podnośniki są, narzędzi od groma, więc czemu nie. Pytanie brzmi jakiej firmy kupić drążki i końcówki. Na co warto wydać pieniążki z którymi kruchutko ostatnio. Jakie problemy można napotkać i pytanie dość prozaiczne. Trudne to? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p.zyga Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 końcówki wymienisz bez problemu z drążkami będzie trudniej- dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gandi Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Do drążków z tego co wiem musisz mieć specjalny klucz. A po całej wymianie i tak trzeba jechać na zbieżność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sroczek Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 O zbieżności wiem doskonale, że muszę zrobić. Chodzi mi o części bo wolę sam kupić, bo wyjdzie mnie dużo taniej. Z robotą spróbuję bo czemu nie. Może się uda i przy okazji ja się czegoś nauczę i na forum coś wniosę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wydma Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Polecam TRW lepiej dopłacić niż kupić jakieś zamienniki.Kolega razem ze mną kupił jakieś zamienniki i znowu mu łupie w zawieszeniu a ja mam spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Jak chcesz mieć spokój kilka lat to tylko TRW. Tak samo łączniki stabilizatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sroczek Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 czyli drążek coś w tym stylu? TRW Drążek i taka końcówka? Końcówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 To jest końcówka delphi, osobiście bym kupował firmy TRW, delphi nigdy nie zakladałem więc nie mam zdania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maestus Opublikowano 8 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 Witam, nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Muszę wymienić prawy drążek i lewą końcówkę. Oczywiście mechanik wita bo samemu się nie będę babrał. Zastanawiam się tylko nad jednym, czy wymienić tak jak pisałem czy lepiej wymienić od razu z obu stron i drążek i końcówkę. Czy to nie ma większego znaczenia. W tym sęk że zbierzność kół kosztuje od 70 do 120 zeta. Więc może warto odrazu wymienić wszystko? Co sądzicie? Czy jednak skoro reszta się trzyma to nie warto pakować pieniędzy? Za wszelkie rady będę bardzo wdzięczny bo z mechaniką mam tyle do czynienia co kupić części i zadzwonić do mechaniora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woox Opublikowano 12 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 Witam. Też jestem zainteresowany wymianą drążka. Szukam więc podpowiedzi, czy jest możliwym wymiana drążka bez wymontowania całej przekładni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit-men Opublikowano 13 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 (edytowane) Oczywiści ,że do wymiany drążka nie potrzeba wyjmować całej przekładni kierowniczej. Edytowane 13 Września 2012 przez pit-men Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszekf Opublikowano 18 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2019 Witam czy w megane iii ph1 da się wymienić drążek kierowniczy przy maglownicy bez demontażu magla i czy potrzebny specjalny klucz. Bo miejsca za dużo tam nie ma i nie wiem czy na drążku jest łep na klucz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 18 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2019 Jest specjalny klucz. Wymiana jest szybka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszekf Opublikowano 18 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2019 Masz na myśli któryś z tych http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7472692491 czy takihttp://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7069211196 bo też się zastanawiam czy dadzą radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kennygda Opublikowano 2 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2019 Podepnę się pod temat. Kilka tygodni temu coś zaczęło mi stukać / lekko trzeszczeć w okolicach komory silnika / lewego koła. Zauważyłem, że stuka gdy: 1) ruszam, przyśpieszam, generalnie zmieniam nieco dynamikę 2) jadę po nierównościach 3) dopiero po pewnym czasie jazdy (tak powiedzmy 5 minut), wcześniej nawet na progach zwalniających cisza Na początku obawiałem się, że to coś ze sprzęgłem, np. łożysko, jednak samo sprzęgło jak chodziło tak chodzi, nie zauważyłem zmian. Stukanie występuje ponadto niezależnie od biegu oraz pozycji pedału (luźny czy wciśnięty). Postanowiłem więc sprawdzić w zawieszeniu. Cały przód auta ustawiłem na kobyłkach, tak, by wszystko w miarę możliwości było luźne. Jedyny luz jaki znalazłem, to na lewej końcówce drążka: Czy to może być to? Nie zauważyłem, by końcówka miała jakieś inne luzy np. góra, dół, jednak w tej osi obraca się dość swobodnie, stukając jak na filmiku. Dla porównania, prawą końcówką obrócić dużo ciężej. Nie zauważyłem też innych objawów o których mowa na różnych filmach na YT. Sama wymiana to nie problem, ale ponieważ czekałaby mnie potem zbieżność, chciałbym się upewnić czy to już wadliwe działanie elementu, czy raczej w normie. Na obowiązkowym przeglądzie w lutym diagnosta wspominał coś, że za jakiś czas może mnie czekać maglownica, ale czy mógł to stwierdzić na podstawie samego skrętu kół lewo-prawo na maszynie, nie próbując nawet wykluczyć drążków i końcówek? Szczególnie, że w czasie jazdy nie czuję niczego niepokojącego, nie znosi mi też auta na boki. Będę wdzięczny za pomoc ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi