Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Na ile wystarczają amortyzatory w M3?

Rekomendowane odpowiedzi

Magnetti a marelli to najprawdopodobniej produkt made in ChRL.

Sachs to może być TRW a Monroe to poprostu Monroe czy to Tanaco made in Poland?

Jeszcze jest kwestia taka: auto jest już aftermarket i nawet markowy producent może mieć ten produkt zdecydowanie wyprodukowany w kraju o dobrych kosztach.

To jest moje zdanie: wymień również sprężyny.

Może amorki od megane Iv będą pasowały do fluensa. Ja tak zrobiłem z Mii: tylne w HB to te same co w RS czyli MIII w HB.

Czyli Monroe teoretycznie byłoby najbezpieczniejszym wyborem? Niestety nie wiem, jakiej marki amortyzatory szły na pierwszy montaż – zajrzę któregoś dnia pod auto, może jest gdzieś jakiś znaczek.

A sugerujesz wymianę sprężyn z jakiego powodu? Te zamontowane na aucie, zapewne fabryczne, wyglądają OK. Generalnie samochód ma tylko 92 tys. km przebiegu (faktycznie taki jest).

Bierz oryginalne.

Te na zdjęciu to Kyb.

Sprężyny również się zużywają i to głównie one przyczyniają się do zużycia amortyzatorów. Jeżeli nie pokorifoeane to można spróbować nie wymieniać sprężyn.

@Sarna1 dzięki za ten link do oryginałów. Ja je widziałem, ale w ogóle nie brałem pod uwagę, bo na stronie wyszukiwarki Allegro tytuł tej oferty sugeruje, że chodzi o 1 amortyzator i cena 400 zł mnie odrzuciła, bo 800 zł za komplet bym nie dał. Z tego powodu w ogóle nie zajrzałem do tej oferty, a tu okazuje się, że to cena za 2 sztuki :)Także spoko, wezmę oryginały.

10 godzin temu, szwagier24a napisał(a):

Jeżeli nie pokorifoeane

Nie są pokorodowane, bo domyślam się, że o to Ci chodziło. Nie ma ani grama korozji na nich, także raczej zostawię jak jest.

W dniu 26.01.2025 o 21:46, carsik napisał(a):

A co niby ta stacja diagnostyczna pokazuje?

byłeś na skp kiedyś? przecież badają amortyzatory i zawieszenie, nawet masz wykres tłumienia. No chyba, ze to stacja jak koło mnie. Czyli ani świateł, ani amorków, ani spalin, ani szczelności lpg nie sprawdzą. Tylko wio i następny. A są stację gdzie sam pomiar spalin trwa koło 5 minut i dzieki temu dowiedziałem się, że w jednym z cylindrów albo świeca albo cewka była do wymiany

6 godzin temu, dreq02 napisał(a):

byłeś na skp kiedyś? przecież badają amortyzatory i zawieszenie, nawet masz wykres tłumienia

No byłem, nawet wielokrotnie, Ba, nawet mamy wszystkie te same urządzenia w warsztacie.

6 godzin temu, dreq02 napisał(a):

nawet masz wykres tłumienia.

Wykres tłumienia czego?

• 3 miesiące temu...

Cześć,

Mam kombi Gtline 2012r. Amortyzatory z przodu mają numer 543020016R. Szukam takich, ale to jakiś deficytowy towar. Czy ktoś ma doświadczenie czy np. 543020008R mają takie same rozmiary i będą pasować? Albo jakiś inny numer? Widzę, ze czasami (np. w motostacji) te z numerem 543020008R mają w opisie "do sportowego zawieszenia" ...

Edytowane przez Maks79

Wg. mnie te 543020016R to poprostu amortyzatory olejowo-gazowe. Ja bym je zastąpił olejowymi - dłużej wytrzymają. 

Jeżeli wymieniasz amortyzatory to wymień: łożyska i sprężyny czyli całe kolumny.