aszczeniak Opublikowano 7 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 Witam Za co jest odpowiedzialny czujnik w daszku od wyświetlacza zegarka i radia ? Na załączonym zdjęciu zaznaczyłem strzałką o co mi chodzi. Dzisiaj zdejmowałem daszek i znalazłem czujnik z kabelkiem. daszek.bmp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 7 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 Czujnik nasłonecznienia, współpracuje z klimatyzacją, z automatyczną na 100%. Czy także z manualną, niestety nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Optima Opublikowano 7 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 Tylko z automatyczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 7 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 Eee...to nie jest przypadkiem zaślepka pod śruby? bo czujnik jest pod lusterkiem wstecznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aszczeniak Opublikowano 7 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 Zaslepka na bank nie. Bo pod spodem jest wlasnie czujnik. Czyli czujnik naslinecznienia. Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 7 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 bo czujnik jest pod lusterkiem wstecznym. Pod lusterkiem jest inny czujnik- temperatury i wcześniej, tam gdzie były wentylatorki chyba również czujnik wilgotności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Optima Opublikowano 8 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Nie ma czujnika wilgotności. Ktoś gdzieś takie coś wrzucił i zaczyna to żyć własnym życiem netowym. Za chwilę ktoś rzuci hasło o czujniku jakości powietrza w SII/MII itd. W ASTRZE III jest np. takie coś, że obieg zamknięty po 15 minutach sam się otwiera. W SII w instrukcji nic takiego nie znalazłem. Więc jadąc na wczasy chciałem to przetestować. Jechałem na obiegu zamkniętym prawie 40 minut. I nic. Zgodnie z instrukcją A na obiegu zamkniętym jak szybko wzrasta wilgotność - miałem już nieźle szyby zaparowane. Więc konstruktorzy Renault nie dali takiego prostego mechanizmu jak otwarcie obiegu zamkniętego po 15 minutach - to gdzie tam takie coś jak czujnik wilgotności :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 8 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 czujnik jest pod lusterkiem wstecznym. Czytałem, że pod lusterkiem wstecznym montowany jest czujnik zmierzchu wykorzystywany w automatycznych włącznikach świateł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Optima Opublikowano 8 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 W obudowie lusterka oprócz czujnika zmierzchu (do automatycznych świateł, fotochtomatycznego lusterka) jest też tzw. turbinka - czyli czujnik temperatury powietrza w kabinie. Zwany potocznie turbinką, gdyż jest to moduł z wbudowanym mini wentylatorkiem wymuszającym przepływ powietrza przez czujnika (z jednej strony zasysa powietrze, wprowadza w taką tubę małą, w której jest czujnik i wyrzuca z drugiej) - stąd nazwa turbinka. Z czasem ten wentylatorek niestety zaczyna hałasować (chodzi cały czas) i nawet czyszczenie na wiele nie pomaga. Turbinka ta nie jest w samej obudowie lusterka (czyli tam gdzie jest szkło odbijające), ale w tym plastiku doczepionym do szyby/sufitu - jakby w "nodze" lusterka. Widoczna jest krateczka do obiegu powietrza. Zdjęcia obudowy lusterka z turbinką są w tym temacie: http://megane.com.pl/topic/13189-lusterko-wewnetrzne/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 8 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 W Lagunie II i Scenicu I z klimatronikiem w "turbince" jest czujnik temperatury i wilgotności - w Megane II tylko czujnik temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aszczeniak Opublikowano 8 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Zaq co jest ten czujnik temperatury odpowiedzialny? Za działanie automatycznej klimatyzacji w klimatroniku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Optima Opublikowano 8 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 (edytowane) W Lagunie II i Scenicu I z klimatronikiem w "turbince" jest czujnik temperatury i wilgotności - w Megane II tylko czujnik temperatury. Nie znam się na lagunie - ale w tym co piszesz masz zapewne rację. Bo jak przejrzałem dostępne na allegro turbinki (czujniki temperatury) do SII/MII mają kabelki: 2xniebieski, czarny, czerwony, a do laguny mają: żółty, niebieski, zielony, czerwony i czarny. To zresztą nie pierwsza różnica między laguną a SII/MII - najczęściej laguna jak auto klasy wyższej ma lepsze rozwiązania (np. dyskusja, w której brałem udział i ładowanie indukcyjne kart Handsfree w czytniku: w lagunie jest, w MII/SII - nie ma - a no oko wydaje się, że karty są takie same) aszczeniak - który czujnika? Nasłonecznienia/temperatury wewnątrz kabiny? Zresztą oba są wykorzystywane przez automatyczną klimatyzację Edytowane 8 Października 2012 przez Optima Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 8 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 W obudowie lusterka oprócz czujnika zmierzchu (do automatycznych świateł, fotochtomatycznego lusterka) jest też tzw. turbinka - czyli czujnik temperatury powietrza w kabinie. Zwany potocznie turbinką, gdyż jest to moduł z wbudowanym mini wentylatorkiem wymuszającym przepływ powietrza przez czujnika (z jednej strony zasysa powietrze, wprowadza w taką tubę małą, w której jest czujnik i wyrzuca z drugiej) - stąd nazwa turbinka Coś za wiele w tą obudowę wstawiłeś. Jeśli chodzi o obudowę podstawy lusterka to tam brak tego czujnika z fotochroma, a jeśli dosłownie o obudowie lusterka/ zwierciadła myślisz, to dwa czujniki tam się znajdujące,służą TYLKO do fotochroma. Ponadto nie we wszystkich obudowach podstawy lusterka jest sławetna turbinka, patrz fotka w załączniku w tym poście.: http://megane.com.pl/topic/13189-lusterko-wewnetrzne/page__view__findpost__p__302997 Tak więc uporządkujmy. Czujniki zmierzchu do automatu świateł zewnętrznych, oraz czujnik deszczu- przyklejony do szyby, poniżej podstawy lusterka jednak pod wspólna osłoną. :) W osłonie podstawy lusterka- czujniki temperatury, nie zawsze z turbinką, a jeśli już, to w sceniolach I z klimatronikiem, w zespole turbinki także z czujnikiem wilgotności powietrza. :) W niektórych M/S II, zależnie od wyposażenia, w samym lusterku dwa czujniki reagujące na poziom oświetlenia, odpowiedzialne za samoprzyciemnianie się lusterka. Przedni, ten od szyby ściemnia lusterko jak na zewnątrz robi się ciemniej, drugi ten od środka auta przyciemnia dodatkowo jeśli w niego poświeci ktoś od tyłu. :) I ostatni czujnik znajdujący się w tej części auta, podnoszący komfort i którego dotyczy ten temat, to czujnik nasłonecznienia, współpracujący z automatyczną klimatyzacją. Jest on na środku szerokości podszybia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Optima Opublikowano 8 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Piękne podsumowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi