empire13 Opublikowano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 (edytowane) Nie znalazłem w instrukcji obsługi informacji na temat wypalania FAPa. Mechanik w nieautoryzowanym serwisie Renault (albo po prostu w warsztacie samochodowym wyspecjalizowanym w renault ?) powiedział mi, że w moim aucie wypalanie następuje przy minimalnej prędkości 130 km/h. W tym temacie czytam o 60 - 80 km/h. Na desce rozdzielczej nie ma żadnej informacji o tym, że trwa wypalanie. Może ktoś ma pewne info jak to z tym wypalaniem jest w mojej wersji - Renault Megane III 1,5 dCi 70kW? Edytowane 30 Stycznia 2023 przez empire13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 Podobnie w instrukcji obsługi nie pisze o wielu innych aspektach pracy silnika. Kierowcy nie jest niezbędna informacja o tym, że filtr się wypala, bo i tak się wypali. Mechanik wprowadza w błąd sugerując prędkość 130 km/h by wypalanie nastąpiło. Jak wolisz, możesz uwierzyć mechanikowi lub użytkownikom, którzy jeżdżą tymi silnikami i nie mają problemów z FAP. Masz piąty wtryskiwacz i nawet zatrzymanie się na światłach nie przerwie procesu wypalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 (edytowane) 33 minuty temu, empire13 napisał: Mechanik w nieautoryzowanym serwisie Renault (albo po prostu w warsztacie samochodowym wyspecjalizowanym w renault ?) powiedział mi, że w moim aucie wypalanie następuje przy minimalnej prędkości 130 km/h. Zmień mechanika jakie takie kity wciska. Nie ma żadnej wzmianki w manualu serwisowym o prędkości w kwestii wypalania DPF. Musi być spełnionych kilka warunków aby ten proces się zainicjował ale są to głównie kwestie związane z temperaturami (silnik, DPF, spaliny) jak również taki banał jak minimum 1/4 zbiornika. Jeszcze mi się przypomniało ale tutaj nie wiem czy dotyczy to starszych modeli. W nowych nie dojdzie do wypalania jak będzie się świecił serwis olejowy na desce. Edytowane 30 Stycznia 2023 przez carsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
empire13 Opublikowano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 23 minuty temu, aniewa napisał: Jak wolisz, możesz uwierzyć mechanikowi lub użytkownikom, którzy jeżdżą tymi silnikami i nie mają problemów z FAP. Masz piąty wtryskiwacz i nawet zatrzymanie się na światłach nie przerwie procesu wypalania. No to mnie uspokoiłeś. Niepotrzebnie w taki razie czasem wbijałem na autostradę by przegazować auto. Zwykła DTŚ na śląsku wystarczy A pytam bo są różne wersje silników a ja lama totalna 13 minut temu, carsik napisał: REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - aniewa Byłem u niego tylko na przeglądzie auta po zakupie. Dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 Nie gazować. Temperature najwyższą się osiąga przy obciążeniu a nie przy obrotach. Jak silnikowi nic nie dolega to jeździć i cieszyć się życiem i nie szukać problemów na siłę:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 Mam zrobione około 8kkm od momentu wypalenia serwisowego i sprawdzałem tydzień temu 16,8g sadzy w filtrze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
empire13 Opublikowano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 1 godzinę temu, halas2 napisał: Nie gazować. Temperature najwyższą się osiąga przy obciążeniu a nie przy obrotach. Jak silnikowi nic nie dolega to jeździć i cieszyć się życiem i nie szukać problemów na siłę:) Ok. Problemów nie szukam. Ale nie chcę aby one mnie (z mojej winy) dopadły. Czyli wniosek z waszych odpowiedzi jest jeden: jeździć i się FAPem nie przejmować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 Póki silnik zdrowy nie będzie z nim problemów:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 2 godziny temu, empire13 napisał: Czyli wniosek z waszych odpowiedzi jest jeden: jeździć i się FAPem nie przejmować. Jeżeli Fap wypala się co ok; 1700 -2000 km - to znaczy, że silnik zdrowy; -fap jest bardzo dobrym miernikiem kondycji silnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
empire13 Opublikowano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 No ale do tego potrzeba trzeba podpiąć kompa, tak? Jeśli tak to zweryfikuję to u swojego mechanika przy najbliższej wizycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2023 9 godzin temu, empire13 napisał: No ale do tego potrzeba trzeba podpiąć kompa, tak? Podpięty komputer pokaże, ile było wszystkich wypaleń od wyjścia z fabryki. Na tej podstawie określisz średni przebieg między wypaleniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2023 Owszem wskazanie ilości wypaleń to jakiś wyznacznik. U mnie widzę raz liczy raz nie. A jak ktoś zgasi auto w trakcie to napewno nie policzy. Co do przebiegu 1700-2000km to bym uważał mocno na wyrost. Z postów które tu widziałem i z własnego doświadczenia przebieg w okolicy 1000km jest ok. Jak ktoś jeździ po mieście to będzie mniej. FAP jest dobrym miernikiem jak znamy przeszłość auta. Pamiętajmy że z każdym wypaleniem zbiera się w nim popiół który naturalnie go zatyka. Częste wypalenia najpierw oznaczają problem z silnikiem a potem brudny filtr.:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2023 3 godziny temu, halas2 napisał: Jak ktoś jeździ po mieście to będzie mniej. Należy ograniczać jazdę po mieście i robić wypada za miasto; - dawać po garach, aby przedmuchać katalizator oraz fap-a z popiołu, 3 godziny temu, halas2 napisał: Częste wypalenia najpierw oznaczają problem z silnikiem a potem brudny filtr. Święta prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2023 3 godziny temu, Andrzej-2010 napisał: Należy ograniczać jazdę po mieście Nie do końca z tym się zgodzę, bo samochód ma mi służyć a nie na odwrót. Każdy wypad poza miasto oczywiście wskazany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2023 Od 3 miesięcy robię trasę praca - dom cirka 18km w jedną stronę i typowe ruchy wokół komina. Może zrobiłem w tym czasie 500km po autostradzie i jak widać nic się nie dzieje. Nie było procedury wypalania od dawna. A jak czytam o tym jak to trzeba "dawać po garach" aby DPF wyczyścić, to wiem, że gość nie ma o tym pojęcia. Oczywiście niezbyt zdrowe są ruchy po kilka kilometrów w zimie, ponieważ silnik nie zdąży się rozgrzać więc teoretycznie przybywanie sadzy jest szybsze, ale jak się ma olej w głowie i czucie w prawej stopie, to wszystko ma się dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi