Radzio668 Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 (edytowane) Witam. Mam problem z Moją Renią. Wczoraj gdy wyjeżdzałem od kolegi spod bloku włączając kierunkowskaz w prawo mrugnął On i cyknął 2 razy po czym zaczął szybko mrugać. Zdziwiłem się i za 20-50m zatrzymałem się żeby sprawdzić.. Włączam kierunkowskaz mrugneła raz żarówka z przodu po czym przestała. Na zegarach mrugneło i cykneło po 2 razy po czym zaczeło znowu szybko cykać. Wróciłem do domu bez kierunkowskazów w prawo. Dodam że wcześniej przed dojazdem do kolegi auto stało przed sklepem z minute czasu na awaryjnych gdyż zostawiłem je na drodze i nie było nigdzie miejsca. Wjechałem do garażu i jak zawsze miałem przypadki szybkiego cykania/mrugania oznaczało to spaloną żarówkę. Włączyłem kierunek w prawo patrzę a z przodu i z tyłu żarówka nie mryga. Mruga tylko ta na błotniku. Oczywiście mrugnie 2 razy po czym zaczyna szybko cykać na liczniku i ta na nadkolu też już nie mruga. Więc myśle 2 żarówki na raz? Dziwne. No ale co zrobić. Lampe z tyłu zdjelem sprawdzam żarówkę cała. Dzwine ;/ Więc przez nadkole ciężko bo ciężko wyjmuję i tą z przodu. Patrze cała. DZIWNE ;/ Sprawdzam pod aku świeci i jedna i druga. Ale pojechałem do sklepu kupiłem 2 nowe założyłem i dalej to samo. ;/ Sytuacja jest taka. Włączam kierunkowskaz w prawo mrugnie 2 razy ta na błotniku po czym zaczyna szybko cykać i nie ta na błotniku też nie mruga. Za każdym razem kiedy włącze mruga 2 razy tylko ta na błotniku. W lewo kierunki działają bez problemu. Przy awaryjnych mruga 2 razy cała lewa strona i ta jedna prawa na błotnik po czym szybko cyka na liczniku i nie mruga żadna tylko Cykanie.. Nie wiedziałem już co się stało. Wziąłem miernik sprawdzam z tyłu i doszedłem do tego że nie dochodzi tam wgl (+) przy włączeniu kierunkowskazów w prawo żadne napięcie tam nie dochodzi. więć jak to jeszcze sprawdzić. Pociągnełem plus od błotnika. Wziąłem kabel i pociągnełem plus na kablu od tej żarówki z błotnika do tyłu i mrugaja wtedy wszystkie. I przednia prawa i tylnia i błotnik. Wiec wyszło że nie dochodzi tam (+) a przód jest połączony razem z tyłem. Teraz co może być? Gdzie szukać jakieś wiązki? Przekaźnika/przerywacza kierunkowskazów? Bezpieczników nigdzie od kierunków nie znalazłem ;/ Pomóżcie bo nie mogę nawet jechać do Elektryka bez tych kierunków. Bo niebezpieczeństwo duże stwarzam ;/ Edytowane 11 Lutego 2013 przez Radzio668 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Zawieś trójkąt i możesz jechać :) Sprawdź manetkę czy wszystkie styki OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzio668 Opublikowano 11 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Ok ale wiadome że wolałbym sam to zrobić bez kosztów :) Ide sprawdzić tą manetkę :) jakieś inne propozycję? :P Bo już naprawde rece opadają. żarówki ok ale na 100% + nie dochodzi do tylniej żarówki a jest ona powiązana z przodem bo gdy + dostała tylnia to przednia tez zaczeła mrugać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Manetki raczej nie sprawdzisz bo działa ona na zasadzie fotokomórki. Czy jesteś pewien, że masz ph I bo jak patrzę na schematy to taka usterka może wystąpić w instalacji z ph II. Tam światełko kierunkowskazu na błotniku ma osobne wyjście z modułu UCH znajdującego się w kabinie. Natomiast przednia i tylna żarówka mają drugie osobne wyjście z tego modułu i to wyjście prawdopodobnie nie łączy. Może jest nadpalone bo zasila dwie żarówki o łącznej mocy 42 W. Do sprawdzenia pin nr. 5 w złączu szarym 12 pinowym modułu UCH. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit-men Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Od kiedy zarówka kierunku ma 21W ,z tego co wiem to powinna mieć 15W zgodnie z rozpiską żarówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Fragment instrukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 (edytowane) Od kiedy zarówka kierunku ma 21W ,z tego co wiem to powinna mieć 15W zgodnie z rozpiską żarówek. Od zawsze taką wartość miały. Nie tylko w renówkach ale i w innych samochodach taka jest zawsze moc żarówki kierunkowskazu. Edytowane 11 Lutego 2013 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Jak na mój gust któraś z żarówek "straciła" masę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Problem jest w kostce UCH jak pisze Aniewa lub na połączeniu przewodów (UCH+przód+tył) jeżeli to to drugie to problem bo znajduje się to we wiązce i w dodatku nie wiadomo w którym miejscu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzio668 Opublikowano 11 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 (edytowane) Dobra koledzy wszystko jest OK :) A co do wersji mam PHI lampy bez soczewki. Możliwe ze już wyszła z modułami nowszymi bo jak dobrze pamiętam Lift był w 2006 a moja zeszła z taśmy produkcyjnej 26grudnia 2005 ;) Więc możliwe że co nieco ma z nowszej :) A nie stykała kostka szara która jest pod kierownica nad pedałami podłączona do czarnej skrzyneczki :P I sam z siebie wziełem sie położyłem i tam spojrzałem. Kostka została potraktowana środkiem do styków i od tej pory śmiga wszystko :P Dzięki za pomoc :P! Niedługo Renia na sprzedaż idzie ;) Może ktoś będzie zainteresowany ;) 1,9Dci 120km 2005 rok (grudzień) nigdzie nie uderzona sprawdzane wszystko. 92000 i oryginalny przebieg sprawdzany przez serwis zaraz po kupnie ;) Zdjęcie : Kolega zapozna się z regulaminem dodawania zdjęć Po wymianie rozrządu, olej na Castrol EDGE, założone ledowe podświetlenie na nogi i w bagażniku (Niebieskie), Sprzęgło kompletne nowe, wszystkie filtry itp itd. Mam rachunki i udokumentowanie ze wszystkich napraw ;) Edytowane 12 Lutego 2013 przez P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raps88 Opublikowano 21 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 (edytowane) Pytanie z nieco innej beczki o tylny kierunkowskaz, a konkretnie jego umiejscowienie w kloszu. Mam phII. U mnie w tylnej lampie kierunkowskaz jest od wewnątrz (przy klapie bagażnika) a światło wsteczne z zewnątrz. Jechałem ostatnio za inna meganą phII i miała odwrotnie. Jak to jest w oryginale? Światło jest dobrze widoczne nawet z dużego kąta Edytowane 21 Czerwca 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi