kacper69 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Auto M3 , 1,5 dci ma przebieg lekko ponad 160 tys km. Czy to już czas, żeby wymieniać w nim rozrząd? Czy można jeszcze troszkę pojeździć? Z jakimi kosztami wymiany rozrządu powinienem się liczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbert_p Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Jeśli przebieg jest autentyczny i Twoja Megi nie miała jeszcze wymienianego rozrządu to szacunek... Ja bym się już szykował po takim przebiegu na trzecią wymianę (pierwsza po 100 tyś km, następna po 60 tyś km). Kto nie ryzykuje ten w kozie nie siedzi, ale potem płaci kupę kasy za nowy silnik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Nie wiem co ile przewiduje wymianę producent ale jesli jeszcze nie wymieniałeś to bym sie juz umówił w serwisie. Co do cen to zależy na jakich podespołach zrobisz, gdzie i w jakim zakresie (kompletny czy tylko pasek i napinacz). Nie zapomnij o pasku akcesoriów i sprawdź pompę wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 (edytowane) uuuu... hardcor na maxa :) ostatnio płaciłem w Klince w Kielcach: pompa wodna DOLZ 143,66 PLN rozrząd kpl. DAYCO 269,00 PLN pasek alternatora SKF VKMV 5PK1199 49,00 PLN wymiana ze wszystkim ~200 PLN Edytowane 18 Kwietnia 2013 przez mrarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 (edytowane) Żaden "hardcor", z tego co pamiętam w nowych 1.5 wymiana co 160kkm... oczywiście lepiej trochę wcześniej wymienić :) Edytowane 18 Kwietnia 2013 przez kataryniarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 (edytowane) "wcześniej" to po ok. 80 kkm, a to połowa zalecanego przebiegu :) Edytowane 18 Kwietnia 2013 przez mrarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 W M3 z silnikiem 1.5 DCI rozrząd wymieniamy po 160 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 To jest max. przebieg po jakim nalezy wymienic rozrząd. W zalezności od sposobu użytkowania i stylu jazdy okres ten nalezy skrócić. Taki lub podobnie brzmiący zapis jest w kazdej książce serwisowej i instrukcji obsługi. Kiedy użytkownik zdecyduje się na wymianę to jego indywidualna sprawa, ostatecznie on płaci za wymianę lub za remont silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 W@ymiana rozrządu, , pompy , płynu chłodzącego i robocizna w ASO m według ich wyceny ,wyszła około 2200 zł. Cena nie jest mała, dlatego szukam jeszcze tańszego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Łap tutaj tak informacyjnie z InterCarsu: DAYCO DAY941006 (pasek) 121zł SNR GT355.39 (napinacz) 176zł THERMOTEC D1R041TT(pompa wody) 113zł RUVILLE EVR5558170 (pasek + napinacz [śruby mocujące]) 285zł INA 530 0197 10 (pasek + napinacz [śruby mocujące]) 292 zł RUVILLE EVR55581702 (pasek + napinacz + pompa wody [śruby mocujące]) 590zł Ja bym brał osobno (taniej) to co wymieniłem w trzech pierwszych pierwszych podpunktach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 (edytowane) Cena z kosmosu, sprawdziłbym w innym ASO :) Szkoda, ze przegapiłeś promocję na rozrząd w ASO, płaciłem około 1300zł. Co jakiś czas ta akcja jest wznawiana, ale przy tym przebiegu nie ma czasu na czekanie. Edytowane 19 Kwietnia 2013 przez kataryniarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrecz Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 w megane 2 ,no raczej wymiana co 120 tysi, lub 5 lat tak w serwisie powiedzieli. Jak nie był wymieniany rozrząd do 160 to gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Pytałem w czwartek (25 kwietnia 2013) ile kosztuje rozrząd z wymianą w Sceniku 1,6/16 rok 2005, model 2006. Po wyliczeniach wyszło 2100 zł "bez płynów" jak to pan określił, w tym pasek akcesoriów. Jak dla mnie cena z kosmosu, patrząc za ile można kupić poszczególne części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Dokładnie, w ASO są ceny kosmiczne. Dlatego tam nie ma kolejek :) Ciekawe kiedy Renault wypuści na rynek silnik , w którym nie trzeba będzie wymieniać rozrządu , konkurencja sprzedaje już takie auta, które mają rozrządy pracujące do końca życia silnika, tylko nie wiem jaki jest lifetime tych silników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Zapomniałem napisać, od maja będzie promocja -30% na części, czyli zejdzie na ok 1700 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi