robson482 Opublikowano 25 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2013 Witam, Przymieram się do zakupu nowego Megane III Grandtour. Nie wiem jaki silnik wybrać. Czy benzynowy 1.6 16V 110km lub diesel 1.5 dci 110km? Dzienne przebiegi 100-200km. Większość jazdy po Trójmieście, od czasu do czasu wypad na weekend 100km za Gdańsk do rodziców itd. Mam możliwośc zakupu Megane 1.5 DCI 110km w cenie 65 tys zł(brutto). Auto demo z przebiegiem 3.500km. Czy pojemność 1.5 DCI 110km, da radę w Kombi. Czy ten silnik nie jest za bardzo "wyżyłowany"? Bo z 1.5 zrobić 110km to nie za dużo? Chciałem mocniejszy silnik ale to jest najmocniejsza jednostaka w nowych dieslach. Myślałem nad benzyną ale też przeszło mi przez myśl aby ją zagazować. Auto biorę na 5 lat leasingu więc co może się dziać za 3-4 lata z silnikiem benzynowym, dieslem i zagazowanym? Jakie są wady tych aut i silników? Co byście mi doradzili w wyborze silnika i gazowania 1.6 16V? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 25 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2013 Kolego masz standardowy dylemat osoby chcącej kupić samochód :) 1,5 dCi jeżdżą już od dłuższego czasu i spokojnie robią duże przebiegi jako przykład mozna podać np. kolegę kataryniarz. Nie sądzę, żeby 1,5 110KM to było za mało do MIII. 240Nm spokojnie sobie poradzi z tym autem i zapewni całkiem niezłą dynamikę. Przy silniku diesla musisz pamietac o dobrym paliwie, pilnowaniu przeglądów, wymian oleju (nawet wskazane skracać interwały pomiedzy wymianami), rozsądnie obchodzic się z turbiną i nie powinno byc większych problemów. Co do mocniejszych silników to jestes w błędzie bo jest dostępny w MIII silnik Energy 1,6 dCi 130KM. Przy przebiegach które podajesz nie powinienneś mieć również problemów z FAP'em montowanym standardowo w dieslach. z silników benzynowych polecałbym Ci 1,4TCe (sam mam taki) ale niestety wyszedł juz z produkcji i został zastapiony 1,2 TCe 130 KM. Prawdopodobnie podobny los spotka 1,6 16V 110KM, którego następca (1,2 TCE 115KM) jest juz w sprzedaży. Powtórzę nieśmiertelne hasło: umów się na jazdę próbną autem z róznymi silnikami i wybierz ten którym bedzie Ci się najlepiej jechało i będzie Cie na niego stać. Powodzenia przy wyborze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 25 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2013 ...umów się na jazdę próbną autem z róznymi silnikami i wybierz ten którym bedzie Ci się najlepiej jechało i będzie Cie na niego stać. I wszystko w temacie :) PS. Jeśli wspomniane "demo" nie ma pakietu "GT Line" to z tej ceny możesz jeszcze sporo urwać :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makgajwer Opublikowano 25 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2013 Tak jak koledzy wyżej sugerowali; ja po takiej jeździe kupiłem Megi, chociaż absolutnie nie brałem tego auta i marki pod uwagę przy zakupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan555 Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 (edytowane) Jak coś służe 1.9dci jeśli by nie mieli na jazde próbną 1.6dci 130, uważam że to jest najlepszy wybór do takiego auta Edytowane 26 Września 2013 przez Tytan555 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robson482 Opublikowano 27 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 (edytowane) Kolego masz standardowy dylemat osoby chcącej kupić samochód 1,5 dCi jeżdżą już od dłuższego czasu i spokojnie robią duże przebiegi jako przykład mozna podać np. kolegę kataryniarz. Nie sądzę, żeby 1,5 110KM to było za mało do MIII. 240Nm spokojnie sobie poradzi z tym autem i zapewni całkiem niezłą dynamikę. Przy silniku diesla musisz pamiętać o dobrym paliwie, pilnowaniu przeglądów, wymian oleju (nawet wskazane skracać interwały pomiędzy wymianami), rozsądnie obchodzić się z turbiną i nie powinno byc większych problemów. Co do mocniejszych silników to jesteś w błędzie bo jest dostępny w MIII silnik Energy 1,6 dCi 130KM. Przy przebiegach które podajesz nie powinieneś mieć również problemów z FAP'em montowanym standardowo w dieslach. z silników benzynowych polecałbym Ci 1,4TCe (sam mam taki) ale niestety wyszedł juz z produkcji i został zastapiony 1,2 TCe 130 KM. Prawdopodobnie podobny los spotka 1,6 16V 110KM, którego następca (1,2 TCE 115KM) jest juz w sprzedaży. Powtórzę nieśmiertelne hasło: umów się na jazdę próbną autem z rożnymi silnikami i wybierz ten którym bedzie Ci się najlepiej jechało i będzie Cie na niego stać. Powodzenia przy wyborze. Dzięki kolego za odpowiedź. Robię duże przebiegi więc chyba zostanę przy wyborze diesla. Jeżeli chodzi o wspomniany przez Ciebie silnik 1.6 130km to Pan w Renault Zdunek w Gdańsku mówił mi, że 1.5 110km jest najmocniejszym silnikiem obecnie produkowanym w MIII. Auto biorę na 5 lat w leasing, ok. 40 tys rocznie, czyli za 5 lat autko powinno mieć ok. 200tys. Jak jest z FAP-em? Jest jakiś określony limit km kiedy się go wymienia? Chcę w weekend umówić się na jazdę testową równo dieslem jak i benzyną. PS. Jeśli wspomniane "demo" nie ma pakietu "GT Line" to z tej ceny możesz jeszcze sporo urwać Jeżeli chodzi o cenę to wyjściowo (demo) którym jestem zainteresowany była 71 tys. Dali mi 13tys rabatu i wyszło 58 tys. + jakieś tam dodatki typu dywaniki, alarm, i przedłużona gwarancja. Edytowane 27 Września 2013 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 FAP nie podlega wymianie, jest dożywotnio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 robson482 proponuję żeby Pan od Zdunka poczytał cenniki. Jak wół jest tam pokazany silnik Energy 1,6 Dci 130 KM. Jest to silnik który zastąpił 1,9 dCi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzysztofNE Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Cześć.Ja mam od Zdunka 1.6 16V z LPG ok.Jeśli nie kupiłeś jeszcze samochodu,to służę informacjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayn Opublikowano 21 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 (edytowane) 1.5 dCi to bardzo dobry silnik, jedyny minus to marketing Renault który nakazuje wymianę oleju silnikowego co 30 tyś km przez co mogą się zdarzyć przy większym przebiegu obrócenia panewek. Obecnie trwa wyścig producentów, kto da najdłuższy przegląd, jeszcze 15 lat temu było to max 15 tyś km, dziś jak pisałem 30 tyś km. Mam 1.5 dCi w Clio III, zrobione ponad 130 tyś km i bezawaryjny silnik - 1 zasada olej zmieniamy co max 15 tyś km a silnik będzie służył długo. Nie bez powodu 1.5 dCi jest dzisiaj montowany w Mercedesie Citan (Rnault Kangoo z innym logiem), i już niebawem dołączy do Mercedesa kolejny motor 1.6 dCi 130 KM. Widać że Mercedes puka do drzwi Renault... Wracając do marketingu Renault zalecającego wymianę oleju co 30 tyś km, warto zaznaczyć iż przeszło dekadę temu silnik 1.9 dCi był montowany w Volvo S40. Tutaj Volvo zalecało przegląd co 15 tyś km, dzięki czemu silniki uchodziły za bardzo solidne i bez problemu wytrzymywały przebieg ponad 500 tyś km, aczkolwiek ten sam silnik pod znakiem rombu miewał problemy już ok 100 tyś km... Jak widać smarowanie ma ogromny wpływ na silnik. Edytowane 21 Grudnia 2013 przez mayn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 mayn, zalecana wymiana oleju co 30 tys km skończyła się w 2009 roku, jak zaczęły się pierwsze seryjne problemy z panewkami w silnikach dci. Od tego czasu w książce serwisowej jest napisane, że przeglądy są co 20 tys km. Dodatkowo serwisy ASO przeszły z olei semisyntetic na syntetic w tych silnikach i problemy z panewkami się rozwiązały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 (edytowane) kacper69 w ph1 do 2006 wymiana była co 30kkm, od 2006 w ph2 skrócili do 20kkm. Od 2008 w MIII znów jest co 30kkm. Edytowane 8 Stycznia 2014 przez kataryniarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 kataryniarz, troszkę mijasz się z prawdą. Mam M3 1,5 dci z 2009 roku, komputer żąda wymiany oleju co 20 tys km, tak samo jest napisane w książce przeglądów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 (edytowane) Ustaliłem, że tylko wersja 85KM ma nadal wymianę co 20kkm, mocniejsze z systemem Oil Control System mają co 30kkm. Edytowane 8 Stycznia 2014 przez kataryniarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scandaliero Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Panowie, prosiłbym o podsumowanie. Czy 1.5 dci 110KM w megane III kombi - to w normie czy za mało i lepiej wziąć 1.9 dci 130KM? Szukam kompromisu pomiędzy spalaniem, a frajdą z jazdy. Jeździłem Clio 3 1.5 dni 80KM, no i do tego autka taki silnik był okej. W miare zrywny i fajny, ale przy prędkosci powyżej 110km już trzęsło autem. 150 to absolutny max :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi