volfeer Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Mam megankę 2.0 dCi, wymieniłem na razie tarcze z tyłu, ale czeka mnie też wymiana z przodu. Co potrzebuję, żeby założyć w niej większe tarcze? Czy wspomniane od Espace będą pasować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
escape9 Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Od Espace IV zaciski ATE i tarcze 308 powinny pasować. Sporo czasu spędziłem nad katalogami. Ja wybrałem prostszy swap mianowicie zaciski z grand scenic ii. Tarcze do 2.0 dci kod 7701208849. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
volfeer Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 A jak bym nie wymieniał zacisków, to nie będą pasować do tej tarczy od scenica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
escape9 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Zacisk od 280 powinien pasować. Pisałem na prv do użytkownika chelchow, który pisał kilka postów wyżej o ATE. Wymieniał tylko jarzmo bez zacisku. Za tydzień dam znać po operacji wymiany. Porównamy wymiary obu wersji klocków i zacisków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
volfeer Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Będę Ci wdzięczny za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wazzabii Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Radziłbym przeczytać temat od początku. Te kwestie były już poruszane. Do wymiany tarcz z 280mm na 300mm (przód) potrzeba wymienić tarcze oraz jarzma (od wersji 300mm). Zaciski mogą zostać te same jeżeli jest to ten sam system (BOSCH/ATE). Reasumując, zacisk z system ATE nie pasuje do jarzma BOSCHA i odwrotnie. Klocki muszą być dobrane pod dany system. Klocki sa takie same pod tarcze 280mm i 300mm z tego co pamiętam. Tarcza 308mm od Espace'a jest chyba na 5 śrub ?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
escape9 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 (edytowane) Tak tarcza od Espace rozmiar 308 mm jest na 5 śrub. Megane II, Scenic II, Grand Scenic II z silnikiem 2.0 dci również posiadają tarcze na 5 śrub. Jeżeli chodzi o system hamulcowy Bosch w Megane II zacisk i klocki są te same. Natomiast te z systemem ATE nie są zgodne. Jest minimalna różnica w wysokości klocka, szerokość jest taka sama. Klocki do tarczy 280 i 300 porównanie Zaciski mają też inne oznaczenia w wersji 280 i 300. Natomiast fizycznie mogą pasować. Aktualizacja Hamulce przednie wymienione. Jako dawca części posłużył również mój dotychczasowy zacisk. Przy okazji zregenerowałem tylne jarzma. Wymieniłem dwie prowadnice z osłonami, jarzma zostały wyczyszczone i otrzymały nowy smar. Tylne zaciski otrzymały nowy lakier. Do smarowania jarzma i klocków używałem smaru Ate plastitube, do montażu cylinderków w zaciskach smar ATE do cylinderków hamulcowych. Klocki w wersji ATE 300 są większe od tych w wersji 280. Mocowania w jarzmie są identyczne. W zaciskach nie widziałem istotnych różnic. Wrzucam fotki z wymiany. Fotki z wymiany Edytowane 3 Maja 2017 przez escape9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
volfeer Opublikowano 6 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 escape9 czyli podsumowując, mówimy o przodzie, zaciski zostały u Ciebie te same, kupiłeś nowe tarcze i jarzma na 300 mm? Jarzma kupiłeś nowe czy uzywki, z jakiego modelu? Dodano: 06 maj 2017 - 22:47 A jeszcze pytanie, jak sprawdzić czy mam zacisk ATE czy Boscha? Da się jakoś po VINie, czy trzeba ściągać koło i zobaczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
escape9 Opublikowano 9 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 (edytowane) Po co mnie przedrzeźniasz /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ Kupiłem używane zaciski ATE z jarzmami od grand scenic ii 1.9 dci w cenie 80 zł z wysyłką. Same jarzma są trudno dostępne. Systemy Bosch i ATE są różne z wyglądu. U mnie w galerii dwa posty wyżej masz foty ATE. Na 1 stronie tematu są umieszczone foty Bosch przez użytkownika wazzabii. Jeżeli nie masz felg aluminiowych musisz skręcić kołem max i zajrzeć. Regulamin pkt. 5.9, 5.13 -Prezes Edytowane 9 Maja 2017 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamerio Opublikowano 7 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2017 Mam u Siebie zaciski ATE - czy aby wykonać operację zwiększenia rozmiaru tarcz muszę dokupić tylko jarzma od zacisku ATE ze Scenica czy całe jarzmo z zaciskiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
escape9 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2017 Na pewno musisz kupić jarzma. Zacisk powinien pasować, ale ja osobiście kupiłem komplet zacisk+jarzmo. Masz wtedy 100% pewności, że będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamerio Opublikowano 27 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2018 Czyli mając system zacisków ATE muszę kupić klocki od Megane czy Scenica z którego mam jarzma? Jarzmo ATE Scenic II -- Tarcza Scenic II 300mm -- Zacisk Megane ATE -- Klocki Megane?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu73 Opublikowano 28 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 Przecież kolega wazzabii napisał już wszystko wyżej ,ja tylko dopisze że jak masz np.zimówki na stalowych 15 to nie podejdą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamerio Opublikowano 28 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 Problem w tym że kolega wazzabii napisał informacje nt klocków do zacisku Bosch. Ja mam ATE - i tutaj nie zostało sprecyzowane czy minimalnie większy klocek ze Scenica będzie pasował do oryginalnego zacisku z Megane. Na zimę mam alu 16' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek789 Opublikowano 31 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2018 Witam, planuję zmienić tarcze na razie z przodu na coś ciekawszego. Zastanawiam się właśnie nad czymś większym typu 300mm. Z tematu wywnioskowałem że tarcze ze Scenica 1.9/2.0 były m.in 300mm. Mam system boscha, po czym rozróżnić które jarzmo było na tarczy 280 a które na 300? Jest może jakiś numer katalogowy na jarzmach? Z tego co znalazłem na niektórych jarzmach z Megane II są widoczne symbole Y01 306, a jakich szukać do tarcz 300? Jak sprawdzają się te tarcze Mikody GT? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi