mich64 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 No fajnie. Jeśli przy tak małych przebiegach te silniki biorą tyle oleju, to co bedzie po 50-80 tys.? Normę podniosą? Moje poprzednie auto 1.6 po 100 tys. brało ok 2 litry na 30 tys. i to na lpg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Przynajmniej macie spokój z wymianą oleju ;) Robicie to na bieżąco dolewając. Trzeba tylko pamiętać o wymianie filtra co jakiś czas :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 A moja megi nie bierze wcale oleju ( spada o 3mm na bagnecie po 20 tys km) . Musze więc olej wymieniać :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomapis07 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Przejechałem kolejny bak paliwa, poziom oleju nie zmienia się. Może tak jak ktoś zauważył - jest związek z temperaturą powietrza. Obecnie jest przyjemne 20-25stC. Poziom oleju spadał mi przy temperaturach otoczenia 35stC a czasami nawet więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mich64 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 To jest możliwe. Mój poprzedni samochód na południu Europy podczas jazdy autostradowej też łykał więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogutor Opublikowano 3 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2015 (edytowane) Byłem wreszcie w dniu dzisiejszym po powrocie z wakacji w serwisie i opiszę co mi odpowiedziano: -gdzieś na łączeniu jest lekkie zapocenie, lecz jak stwierdził kierownik serwisu to nie jest przyczyna tak dużego apetytu na olej, dodam w tym miejscu, że 1 litr dolałem przy przebiegu 3600 km (podczas wakacji), a po powrocie, czyli dzisiaj w serwisie stwierdzili kolejny ubytek 1 litra (za który musiałem zapłacić), a przebieg w chwili obecnej to 4600 km. -kolejna przyczyna jak się okazało to oprogramowanie, które ma się pojawić w przeciągu 3 tygodni, bo obecne nie jest właściwe. Jak usłyszałem ten sam problem z olejem był z Capturem , ale po zmianie oprogramowania podobno ustąpił i teraz przyszła kolej na meganki. To tyle wieści na chwilę obecną, w poniedziałek oddaje samochód na dwa dni w celu (jak twierdzą), uszczelnienia miejsca, które się poci. Edytowane 3 Września 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 3 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2015 Trudno w to uwierzyć, że auto bierze olej dlatego, że ma wadliwy soft wgrany. A jeżeli to prawda, albo strzępek prawdy, to za olej powinno płacić ASO - czytaj dalej Renault, bo czemu użytkownik ma ponosić koszty eksploatacji wadliwego towaru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomgrandtour Opublikowano 3 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2015 Chyba grają na czas i myślą co z tym fantem zrobić.. Soft i olej? ciekawe , z tym softem to powinna być jakaś oficjalna akcja serwisowa dla wszystkich 130? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 3 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2015 Softem załatają pierścienie, albo uszczelnienia w turbosprężarce :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mich64 Opublikowano 3 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2015 Buhahaha oprogramowanie. To jakaś ściema. Gdy zgłosiłem, że mój poszarpuje na zimnym to też kazali czekać na aktualizację oprogramowania do silnika, którego już nie produkują. Koń by się uśmiał z tych tekstów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomapis07 Opublikowano 5 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 nie no, 2l oleju przy tak małym przebiegu to faktycznie nie za dobrze. U mnie się uspokoiło, po jednej dolewce poziom cały czas stały. Może to styl jazdy powoduje tak duże zużycie? Napisz jak jeździsz, jakie trasy, bo ciekaw jestem. Co do softu - też wydaje mi się że to jakaś ściema i granie na czas. Ale teoretycznie: - soft mogą wypuszczać nowy do nieprodukowanych już silników, nie widzę tu nic dziwnego - programowo można wpływać na zużycie oleju (np. zmiana ciśnienia oleju - te silniki mają pompę o zmiennej wydajności, zmiana charakterystyki pracy turbiny na mniej agresywną) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogutor Opublikowano 5 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 (edytowane) Styl jazdy całkowicie normalny, żadnych szaleństw a trasa codzienna jaką pokonuje jest raczej mieszana, przebieg dzienny 45 km. We wtorek megan idzie na serwis, tak więc napiszę po odbiorze czy są jakieś zmiany. Edytowane 5 Września 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mich64 Opublikowano 5 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 Ale teoretycznie: - soft mogą wypuszczać nowy do nieprodukowanych już silników, nie widzę tu nic dziwnego Ale na razie o nowym sofcie do 1.6 ani widu ani słychu. Wybacz, ale ja w to nie wierzę. Gdy rzeczywiście sie pojawi i coś naprawi to stawiam flaszkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gabrych Opublikowano 8 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 Witam Mam to samo druga wymiana oleju (wymieniany co 15 tyś), w tej chwili po przejechaniu 6 tyś km zostały dwie kropki na komputerze, dolałem 1 litr oleju i zakupiłem 5 litrową bańkę bo serwis twierdzi że wszystko w normie i to przy całkowitym przebiegu 36 tyś km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 8 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 Czyli jednym słowem..nie kupować renault z silnikiem 1.2 TCE i 1.4 TCE, Wszystkie silniki VW i silniki benzynowe w TOYOCIE...Ale nie słychać żeby brało 1.0 w Fordzie... Fakt że projektowany w Ameryce ten silnik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi