piter_55 Opublikowano 11 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 (edytowane) Drodzy Forumowicze chciałbym się zapytać czy opłacalne jest prostowanie 2 podłużnic przednich w megane II z 2004 r. Ile u Was kosztują takie naprawy bo mi blacharz w podlaskim zaśpiewał 5000 zł. Biorąc pod uwagę taki koszt oczywiście wg mnie naprawa jest nie opłacalna. Podczas wypadku autu "zdmuchnęło" wszystko do chłodnic czyli zderzak, pas przedni, 1 lampę i błotnik (uszkodzona część przy kierunkowskazie reszta cała). Silnik został nienaruszony, zawieszenie po ogólnych oględzinach również całe. Doradźcie co z tym autem zrobić i czy realna jest naprawa w niższych pieniążkach. Edytowane 12 Lutego 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sotis Opublikowano 11 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Pokaż jakieś zdjęcia bo z opisu ciężko ocenić stopień uszkodzenia tych podłużnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 12 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 Doradźcie co z tym autem zrobić i czy realna jest naprawa w niższych pieniążkach. Najszybciej ze złomować, a nie bawić się w naprawy podłużnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter_55 Opublikowano 17 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 (edytowane) oczywiście ze najszybciej.Tylko szkoda mi jej bo się nie psuła zawieche z przodu miała wymieniona jest cała.Poza tym podoba mi się ze auto nie rdzewieje. Silnik ok i żal złomować.Poniżej zdjęcia megi: Oczywiście koła są skręcone ale nie od kolizji tylko normalnie,układ kierowniczy działa. Nie wiem czy może lepiej kupić cała budę niż podłużnice prostować tylko problem z jej zdobyciem w dobrym stanie. Pytałem się o ceny napraw bo wprawdzie byłem na razie tylko u 2 blacharzy, którzy ponoć maja bardzo dobry sprzęt i są rzekomo najlepsi w mojej okolicy. Czy da rade zrobić to auto w miarę rozsądnych pieniążkach ? Edytowane 19 Lutego 2016 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 17 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 Podłużnice są zagięte. Takie coś prostuje się na ramie, tego się nie spawa i nie wymienia. Przed prostowaniem trzeba sprawdzić geometrię, jak nie uciekła, to można się bawić dalej. Prostowanie na ramie będzie kosztowała w okolicach 1000 zł. Oczywiście jeżeli po drodze nie wyjdzie nic innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p.zyga Opublikowano 18 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 pytanie czy warto inwestować w auto z 2004 takie pieniądze i czas. Czy nie lepiej opylić silnik , budę w czesci i kupić co innego. Kiedys się takie rzeczy sie robiło , handlarze do dzis pewnie , ale czy sobie takie szykować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolaa Opublikowano 18 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 auto z 2004, czyli naprawa będzie kosztować pewnie z połowę wartości auta. Ma już wyjęty silnik, który trzeba będzie włożyć, to też koszt, chyba ze robi to sam... Pozostałe graty (zderzak, chłodnice itd...) wszytko pewnie wyjdzie z naprawą i lakierem kolo 3tys + Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p.zyga Opublikowano 18 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 3tys? policz sobie lakier -min 4 elementy po 250 (jak u garazowca)-1000, blacharz z mechanika będzie drugie tyle,lampy pas z chlodnicami, płyny, belka , zderzak, maska, 2 błotniki jakies plastyki , korki , nadkola.nie wiem jak konsola i poduchy, przednia szyba? Uzbiera się. Najlepsze wyjscie szukac w kolorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter_55 Opublikowano 18 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 przednia szyba jest ok poduchy tez ok bo zderzenie obcierka natopiła na rondku przy prędkości nie wiem 30 km/h bo dojeżdżałem do skrzyżowania o ruchu okrężnym,jedna przednia lampa tez ocala.Wzmocnienie zderzaka się wyrwało pas przedni zgięty,chłodnice,zderzak,zagięta maska.Wszystkie rzeczy tj.zderzak,maskę można dostać w kolorze, bo lakierowanie oczywiście jest drogie i zawsze będzie widać te malowanie.Szukałem nawet całej karoseri w tym kolorze ale na razie nie znalazłem. Mam czas żeby ja naprawić mogę nawet graty poprzekładac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obiboc Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Nie żebym miał coś przeciwko temu autu ale jak dla mnie .... zezłomować. Znaczy sprzedać co się da, resztę do kasacji. Inna wersja kupić drugą za grosze ( z padniętymi wtryskami) zamontować to co potrzebne od siebie, troszke gratów zostawić, czyli to co jeszcze może się przydać, moduł z drzwi, egr, czujnik położenia wałka rozrządu zwijacz i co tam uważasz za słuszne. Resztę oddać do stacji utylizacji. :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 ale czy sobie takie szykować? Sobie nie chcesz a komuś to już tak To już na złom a nie na nasze drogi. Sprzedaj co się da a reszta na żyletki ;) Szanuj bezpieczeństwo swoje jak i innych :!: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Poszuaj nie uszkodzony przód megane z robitka, zdemontuj oba podłużnice i przełóż do twojej wg fabrycznego, polakierowac je, zabezpieczyć i jezdzić. Wyrostowanie nie da bo po wyprostowaniu będą słabsze wytrzymałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p.zyga Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 zdemontuj oba podłużnice i przełóż do twojej wg fabrycznego Trochę mnie rozbawiłes- jak chcesz podłużnice przełożyć? Wyciąć i przykręcić na blachowkręty? Jedynie wspawać. To chyba lepsza opcja bedzie dać na ramę,jak to było boczne uderzenie to blacharz da radę naprostować. moze tej wytrzymalosci już nie bedzie ale wcinane i spawane tez nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 (edytowane) Podłużnice są przymontowane do podszybia czołowej. Tam są haczyki że zdejmuje i blokada, bo w skodzie octawiej II tak zrobiliśmy u kumpla. Minusem jest to że trzeba cała deskę rozdzielcą zdemontować, błotniki boczne i drzwi przednie. Regulamin pkt. 5.7 - logika wypowiedzi Pawel Edytowane 19 Lutego 2016 przez Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Kurcze człowieku, przeczytaj zanim wyślesz, proszę... Co do zawartości posta, napiszę krótko, bzdury pan opowiadasz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi