Czerwiec Opublikowano 2 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 2 godziny temu, karek2 napisał: Renault Jaszpol w Łodzi również mnie zbyło, po omówionej telefonicznie wizycie i przedstawieniu tematu, po godzinie zatelefonował konsultant i poinformował mnie, że oględziny będą płatne (220 PLN) roboczogodzina pracownika, a w przypadku stwierdzenia wady koszty będę ponosił w 100 %, ponieważ auto jest po okresie gwarancyjnym. Oczywiście złoże skargę do Renault Polska i zobaczymy jaki tam będzie odzew. Jak masz roczne przeglądy wbite w książkę i system to ugrasz. Ja nie miałem wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 Dnia 1.01.2020 o 22:16, Czerwiec napisał: Ja wymieniłem kompletny osprzęt, który ma bezpośredni wpływ na rozrząd, bo po przeczytaniu postów tak naprawdę nie wiadomo co jest przyczyną. Główną przyczyna jest ; 1/ jakość użytego oleju ; - elf, castrol, mobil - to oleje z najniższej półki, najczęściej podrabiane w Polsce, - zalecane to full syntetic, np; Valvoline Syn Power 0W40, 2/ interwał jego wymiany ; - max co 10.000 km, - przy jeździe po mieście i na krótkich dystansach wymiana częściej, 3/ właściwa eksploatacja silnika; - po rozruchu, delikatnie operować gazem do czasu pełnego nagrzania silnika, - chłodzenia turbiny i oleju - po skończonej jeździe, - co jakiś czas przegonić auto na wysokich obrotach na dystansie ok;100 km, 4/ markowy olej oraz interwał jego wymiany ma decydujący wpływ na ; - prawidłowość luzów zaworowych, - panewek wału, - łożyskowań wałków rozrządu, - łożyskowań turbiny, - na sterowanie KZFR, naciągu łańcucha. Dnia 2.01.2020 o 13:36, karek2 napisał: Na razie dobry olej z odpowiednim poziomem powinien wystarczyć, tylko na jak długo? Raczej, nie zalecam jazdy a jak najprędzej wizytę w serwisie, Jazda grozi przeskoczeniem łańcucha i wielki bigos w silniku, Należy obecnie zgodzić się na warunki aso i w między czasie interwencja w reno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 @karek 4 tys za wymianę rozrządu wraz ze wszystkimi pierdołami dookoła (zobacz na listę części z poprzedniej strony) to cena jak najbardziej OK w nowoczesnym „ w miarę” nowym samochodzie. Dla przykładu wymiana samego paska rozrządu, rolek oraz pompy wody w 2.0 tdi z 2017 roku kosztowała mnie w serwisie 3700 gdzie części to 4 czy 5 pozycji. Wymiana rozrządu w beemkach czy audi z nowożytnych czasów zaczyna się od 5tki z przodu kolega który miał phaetona (a to tylko vw) zapłacił w serwisie niezależnym za ta przyjemność 22.000 ;). Wiadomo, boli fakt, że w Reno elementy są słabej jakości i niszczą się przy śmiesznych przebiegach ale trzeba mieć nadzieje że zakładane nowe części już pojeżdżą jak należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROBRAT Opublikowano 2 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 Witam Jaki ja jestem szczęśliwy,że pozbyłem się tej cykającej bomby. Pozdrawiam wszystkich w Nowym Roku oby jak najmniej problemów z samochodami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karek2 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 Tak, tylko ja piszę o zakupie indywidualnym i naprawie w prywatnym zakładzie, do ASO jeszcze mnie nie wpuścili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 (edytowane) Rozumiem Cię. Naprawę w VW robiłem w ASO bo mam przedłużona gwarancje, a wymieniałem ze względu na przebieg. W niezależnym serwisie zapłaciłbym maks 1500 pln na zamiennikach. Ty w ASO reno też pewnie zapłaciłbyś nie 4 a z 7 tys. @ROBRAT przy jakim przebiegu sprzedałeś ? skoda 1.0 czy 1.5 tsi ? Octavia to bdb samochód. Jaka masz wersję? Edytowane 2 Stycznia 2020 przez Sarna1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROBRAT Opublikowano 2 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 Sprzedałem przy 41tyś. w sumie to zostawiłem w rozliczeniu za całkiem dobre pieniądze bez proszenia,wizyt pseudo kupujących... Oktavia rocznik 2018 silnik 1.4 tsi 150 KM Auto po kierowniku ASO Skoda z przebiegiem 24kkm obecnie 28kkm w doposażonej wersji jestem zadowolony z użytkowania spalania jak i z elastyczności tego motoru. Mogłem brać 1,5tsi ale coś jest na rzeczy z szarpaniem,kangurami i to mnie odstraszyło wolałem nie ryzykować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 Super, Skoda to udana konstrukcja. Zrobiłem O3 łącznie 300.000 km. Poza serwisami i normalnymi sprawami nic się nie działo. Bardzo dojrzały samochód jedyna wada jak dla mnie to spore szumy przy prędkościach powyżej 180 km/H (wersje style z 2.0 tdi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROBRAT Opublikowano 2 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 Jechałem nią 170 przez chwilę nie wydaje się słyszeć szumu,jedno co to silnik ma charakterystyczny warkot przy przyśpieszaniu od 0 ale nie jest to jakiś minus wg.mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karek2 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Dnia 2.01.2020 o 12:10, Czerwiec napisał: Jak masz roczne przeglądy wbite w książkę i system to ugrasz. Ja nie miałem wszystkiego. Jak się auto sprawdza po kompletnej naprawie rozrządu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czerwiec Opublikowano 1 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 Hej, przejechałem 11.000 km, póki co nic się nie dzieje. Informacyjne już mam 81 tys i nic się nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karek2 Opublikowano 28 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 to fajnie, że auto dobrze się sprawuje. U mnie na razie bz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XanderIII Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 (edytowane) Witajcie. Po 5-ciu latach użytkowania, terkotanie dopadło i moją Megi po przebiegu 67100 km 1.2 TCE 132KM. Wracałem trasą około 700 km i pod koniec trasy na postoju usłyszałem dźwięk szurających monet w garnku, po dodaniu gazu było jeszcze gorzej a do domu jeszcze 100 km. Doturlałem się jakoś do domu i na następny dzień umówiłem się w ASO. Diagnoza to zatarty napinacz hydrauliczny. Do wymiany cały zestaw rozrządu. Olej wymieniany co roku przy przebiegu 10 - 11 kkm. Auto spędziło dwa dni na warsztacie. Całkowity koszt wymiany rozrządu i oleju to 4476 zł w tym 8 roboczogodzin po 200 zeta każda. Autko odebrane a silnik chodzi jak pszczółka. Dobrze , że łańcuch nie przeskoczył w trasie bo koszt nowego silnika to 25.000. pozdrawiam Edytowane 18 Sierpnia 2020 przez XanderIII Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 I reno nic nie partycypowało w kosztach - rabatu na części nie dali ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XanderIII Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Dnia 18.08.2020 o 18:25, Sarna1 napisał: Po co mnie przedrzeźniasz Całe 400 zeta rabatu dostałem, auto po gwarancji to mają to w duszy. REGULAMIN forum się kłania - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi