Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

czujniki TPMS w Megane IV

byq84

Rekomendowane odpowiedzi

Czujniki po sparowaniu działają poprawnie, ale po jakiś 20 km wywala losowo brak jednego z nich i wymagane jest ponowne połączenie. Po 5-10 km znów są sparowane, wszystko wygląda OK, ale od nowa po jakimś czasie wywala błąd jednego z nich. Czujniki były nowe, bateria była sprawdzana przez sprzedawcę, są z edycji dla Nissan, ale na obudowie jest też napis Renault (mają zresztą też numer OE poprawny). Macie jakieś podpowiedzi?

• 4 tygodnie później...

Pomogło dopiero programowanie dedykowanym przyrządem do TPMS. Wg mechanika, będzie to konieczne każdorazowo przy zmianie kół. Jak opisywałem czujniki same się programowały, ale po 2-3 dniach gubiły czujniki, pojawiał się błąd sparowania z TPMS i tak cały czas. Teraz po programowaniu wydaje się być OK.

Po 2 dniach - od nowa pokazuje usterkę czujników, teraz nawet już nie chcą się parować automatycznie po wymuszeniu przyciskiem OK - sprawdzenia ciśnienia i potem następującego automatycznego wyszukiwania / parowania czujników. Jest tylko lampa pomarańczowy kluczyk oraz druga lampka opony na wyświetlaczu. Ponownie zaprogramowano mi czujniki  - po 1 dniu już ten sam komunikat o błędzie. Nie mam już pomysłu. Oglądałem dziś komentarze kupujących na allegro o czujnikach OE Renault - wiele osób zgłasza ten sam problem.

EDYCJA:

Czy ktoś z Was montował zamienniki TPMS do przyuczenia? Jeśli tak to jakiej firmy? Mam plan zwrotu czujników - kompletnie nie działają, nie chcę jednak już zbawiać się oraz kosztować w testowanie oryginalnych fatalnych czujników OE.

• 1 miesiąc temu...
  • 7 miesięcy temu...

Witam, 

kilka miesięcy temu zaczęły zanikać u mnie czujniki w kołach. Najpierw 1 z czasem już 3 więc kupiłem nowe OE i wymieniłem przy okazji zmiany opon w kwietniu. 

Przez tydzień tmps działał w 100% prawidłowo niestety nagle pomarańczowy kluczyk i znany komunikat "skontroluj czujnik w oponach". Resetowanie z menu może dwa razy zadziałało i jeszcze w trakcie trasy błąd pojawił się ponownie. Pobawiłem się trochę w PyDDT - zwiększyłem czas do timeoutu dla procedury automatycznego przyuczania czujników/utraty komunikacji i nic to nie dało. Po skasowaniu błędów przez chwilę pokazuje ciśnienie i znowu błąd. Co ciekawe w PyDDT czujniki są widoczne i jest wyświetlane ich ID. 

Na razie wyłączyłem całkowicie TPMS bo ten kluczyk jest denerwujący. 

Będę wdzięczny za poradę co mogę jeszcze zrobić. 

Jedź do gumiarzy, którzy mają sprzęt do diagnostyki czujników. Mi kiedyś partacze tak założyli czujniki, że wypadły z wentyli i miałem tak, że po resecie pokazywało wskazania a po kilku/kilkunastu przejechanych km wywalał błąd i znowu było to samo.