fourier Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Z kolegą Witman przekopaliśmy niemieckie forum megane (https://www.megane-board.de/threads/1-4tce-riss-im-2-zylinder-ist-es-ein-einzelfall.18602/). Jest opisane 4-5 przypadków podobnych problemów w różnych tematach. W dwóch czy trzech na pewno było pęknięcie cylindra. W jednym przypadku po wymianie uszczelki znowu się lało. W dwóch przypadkach renault ze swojej strony pokryło koszty w wysokości 1000 euro (całkowite koszty 3500-4000 euro). Awarie wystąpiły w okresie zimowym. Oprócz tego nie ma tam jakiś sensownych informacji co mogło być przyczyną, większość osób piszę żeby grzać silnik i studzić go po jeździe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. witman Opublikowano 30 Stycznia 2017 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 (edytowane) Na niemieckim forum Scenic znalazłem jeszcze dwa przypadki, oba auta z 2010 roku przebiegi 120kkm i 51kkm regularnie serwisowane. Holendrzy rozpisywali się o dbałości o układ chłodzenia oraz zwracania uwagi na stabilizację temperaturową silnika co mogło oznaczać spokojne rozgrzewanie silnika. Patrząc na oferty sprzedażowe to najwięcej 1,4TCe sprzedano właśnie w Niemczech, w Polsce nie były one popularne ze względu na wysoką cenę. Trochę pocieszenia jest w tym, że nie znalazłem tego typu problemów w rocznikach 2012 i 13, być może problem w tych rocznikach został rozwiązany. Prawie wszystkie przypadki opisane na forach to roczniki 2009 i 2010 oraz jeden przypadek z 2011 niepotwierdzony do końca kolegi pluto37 Edytowane 14 Lutego 2017 przez witman 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 (edytowane) Chce tylko kolegom przypomnieć że ; Na początku 2011 w 1,4 TCe - poprawiono ; - dolot, - mapę wtrysku , - zastosowano ciut dłuższą skrzynię biegów , Wielu użytkowników nie widzi różnicy w sposobie eksploatacji; - silnika wolnossącego od turbodoładowanego, - często wrzuca na luz, zapominając o warunkach smarowania, - traktuje silnik z ciężkiego buta, tak na starcie jak i na końcu jazdy, - nie stosują odpowiednich olejów, wydłużają interwały wymiany, niedbają o właściwy stan oleju, - zapominają o kontroli sondy lambda - co przekłada się na wzrost temperatur i ciśnień suwu pracy Edytowane 31 Stycznia 2017 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fourier Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Pamiętamy o tym :) Może przy okazji jeszcze coś zmienili w konstrukcji silnika. Ewentualnie możliwe że na wypalenie uszczelki ma wpływ mapa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bury22 Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Na początku 2011 w 1,4 TCe - poprawiono ; - dolot, Zapytam tutaj jeszcze raz. Co poprawiono w dolocie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Kolego Bury22 - są to zmiany drobne. Proszę udać się do ASO-Reno i tam się dowiesz szczegółów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bury22 Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Kolego Andrzej, tego typu odpowiedzi można wstawić pod każdym tematem na tym forum "podjedz do ASO i się zapytaj" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. witman Opublikowano 31 Stycznia 2017 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Mam z dzisiaj kolejną informację od starego znajomego, który prowadzi warsztat specjalizujący się w Renówkach, miał na warsztacie Scenika 1,4TCe w marcu 2016 z padniętą uszczelką bez pęknięcia cylindra rocznik auta jest w trakcje ustalania, prawdopodobnie pierwsza generacja. Jak dotąd mieli tylko jeden taki przypadek, a o pękniętych cylindrach nic nie wiedzą i nie słyszeli. Wydaje się, że problem jest jednostkowy i dotyka roczników 09 i 10, co ciekawe prawie wszystkie przypadki ujawniły się w okresie zimowym. Niektórzy blisko miesiąc jeździli z padniętą uszczelką za nim trafili do warsztatu to też daje do myślenia, u niektórych skończyło się tylko na uszczelce i planowaniu głowicy u innych wymieniano uszczelkę i po paru dniach auto wracało z tym samym na warsztat, gdzie dopiero wykrywano pęknięcie cylindra. Dobrze by było, aby koledzy których spotkało to nieszczęście zbadali dokładniej rocznik po datach wybitych na częściach auta. Przykładowo ja mam datę 1-wszej rejestracji 26.03.2013, na szybach jest(3), a na listwie głowicy silnika 29 tydzień 2012, czyli można domniemać, że silnik zmontowano około 08.2012r. Bardzo często auta pochodzące z Niemiec są zrobione przykładowo 07.2011, a data 1-wszej rejestracji to 04.2012 lub jeszcze później. Dla tego też można było spotkać na rynku Niemieckim auta z 1,4TCe rocznik 2014. Pamiętam, że na Cyprze były dostępne w salonie nowe Sceniki 1,4TCe 2014r 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 (edytowane) Kolego Bury22 Jeżeli dokładnie nie wiem, (nie drążyłem tematu ) to nie będę się wypowiadał Edytowane 31 Stycznia 2017 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Recive Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 (edytowane) Andrzej, Jesteś w stanie potwierdzić (źródło), że zmienili mapę wtrysku w 1.4 tce? Dzwoniłem do ASO Puławska w Warszawie czy mogliby mi wgrać poprawioną mapę bo mam silnik z 2009r. - Dostałem odpowiedź, że mogą podłączyć komputer "to się może coś zaktualizuje" - nic konkretnego czy wgrają mi nową mapę czy nie...tragedia. Pozdrawiam Edytowane 31 Stycznia 2017 przez Recive Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pluto37 Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 (edytowane) Czy ktoś wie jak sprawdzić pęknięcie tulei cylindrowej bez demontażu głowicy? Pęknięcie takie może być niewidoczne po zdjęciu głowicy, szczególnie na zimnym silniku. Wczoraj pytałem Was, co sądzicie o zastosowaniu tzw. wzmacniacza uszczelki w postaci Loctite 3020? Edytowane 31 Stycznia 2017 przez pluto37 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 (edytowane) Dostałem odpowiedź, że mogą podłączyć komputer "to się może coś zaktualizuje" - nic konkretnego czy wgrają mi nową mapę czy nie...tragedia. Od 2011 r nie byłeś w ASO z autem ?? może masz już wgrane aktualizację pluto37 - proponuje aby kolega poszukał, jakie wartości ciśnień i temperatur panują w komorze spalania silnika w fazie suwu pracy silnika turbodoładowanego, a wszystko Tobie się wyjaśni Edytowane 31 Stycznia 2017 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pixel16 Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Andrzej, Jesteś w stanie potwierdzić (źródło), że zmienili mapę wtrysku w 1.4 tce? Dzwoniłem do ASO Puławska w Warszawie czy mogliby mi wgrać poprawioną mapę bo mam silnik z 2009r. - Dostałem odpowiedź, że mogą podłączyć komputer "to się może coś zaktualizuje" - nic konkretnego czy wgrają mi nową mapę czy nie...tragedia. Pozdrawiam Ja mogę to potwierdzić bo w moim 1.4 tce z 2009 roku przeprowadzałem w aso taki proces aktualizacji bo borykam się szarpaniem silnika przy obrotach 1800-2200. Nie pomogło to ale spalanie faktycznie chyba się zmniejszyło o jakieś 0.5l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Recive Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Samochód kupiłem całkiem niedawno - na początku grudnia 2016. Przez cały okres eksploatacji był serwisowany w ASO Jerozolimskie natomiast nie wiem czy coś wgrywali... Mi nic nie szarpie, spalanie w mieście w mega korkach na odcinku 4 km w jedną stronę do pracy to 10.3~11.0 L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 (edytowane) Wertując zagraniczne fora w poszukiwaniu opisów usterek 1,4TCe napotykałem wypowiedzi o aktualizacji mapy w wtrysku, często ludzie nawet nie widzieli, że zaktualizowano im soft podczas wizyty w serwisie. Chyba jeden z naszych kolegów na forum, który jako jeden z pierwszych był posiadaczem Scenika 1,4TCe z 2009 roku pisał coś o aktualizacji w serwisie, później robił chiptuning. Edytowane 31 Stycznia 2017 przez witman 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi