stinx Opublikowano 18 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 Ja za chwilę odbieram auto po wymianie uszczelki i rozrządu plus inne uszczelki olej filtry płyn itd.. oby problem z ubywaniem płynu i dymieniem na zimnym ustał.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejmacku Opublikowano 21 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 Panowie coraz bardziej boję się zakupu Megi z 1.4tce po przeczytaniu tego tematu w całości :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tiagra4700 Opublikowano 21 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 To nie kupuj.... proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejmacku Opublikowano 21 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 Ale nie ma innego auta, które mogłoby mnie zainteresować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukwisz Opublikowano 21 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 No to nic nie poradzimy innego;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tiagra4700 Opublikowano 21 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 a Ford Focus 1.5/1.6 ecoboost 150KM ? za pare złotych można z niego zrobić 180KM, bo to taki sam silnik, no, ale kilka tysiecy drozsze auto od Megane III... REGULAMIN pkt. 5.6 literki PL - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejmacku Opublikowano 21 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 Dnia 21.09.2017 o 16:03, Tiagra4700 napisał: XXX Budżet 30-35tys zł, więc chyba się nie zmieszczę :( REGULAMIN 5.13 Pisząc odpowiedź kategorycznie zabrania się cytowania w całości treści postu, który widnieje na liście napisanych jako ostatni. - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stinx Opublikowano 21 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 Ja teraz po remoncie silnika i wymianie rozrządu będę sprzedawał swoją jeżeli chcesz Po tym jak odebrałem samochód w poniedziałek to auto pali i jeździ i zachowuje się jak nowe... ale cóż, czas się pożegnać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yugo Opublikowano 13 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 Witam wszystkich forumowiczów. Moje auto to Megane III Grandtour 1.2TCe, 115KM, 2013r. Czy ktoś słyszał o problemach z uszczelką głowicy w tym aucie? Przepraszam, że zadaję pytanie w tym miejscu, ale nie znalazłem odpowiedniego wątku, a nie chcę zakładać nowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 13 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 (edytowane) Tak mieliśmy taki przypadek w 1.2TCe 130KM, ale to o niczym nie świadczy, bo w innych silnikach też padają UPG czy to dCi czy starsze jednostki wolnossące 1,6 czy 2.0 i jest ich na na takim samym poziomie. Zasada spokojnego rozgrzewania silnika dotyczy wszystkich modeli ! Edytowane 15 Kwietnia 2019 przez witman 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yugo Opublikowano 13 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 Dziękuję za informację. Będę uważał na ten silnik. Wcześniej jeździłem kilkoma dieslami i pozostał mi nawyk spokojnego rozgrzewania silnika oraz odczekania przed wyłączeniem po zatrzymaniu - wszystko ze względu na turbiny. Nigdy z żadną nie miałem problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. witman Opublikowano 13 Października 2017 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 Generalnie ta zasada dotyczy wszystkich silników diesla i benzynowych, szczególnie doładowanych i tych produkowanych w ostatnich latach w których głowice i bloki silników są wykonane w rożnych metali jak aluminium. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter_24 Opublikowano 19 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 Dnia 13.10.2017 o 19:40, witman napisał: Po co mnie przedrzeźniasz Witam wszystkich użytkowników Od razu przepraszam że bez zbędnych uprzejmości uderze w temat który mnie żywo interesuje.. Kilka pytań do kolegi witman lub innych bedących w temacie... Zamierzam zakupić Scenica III z silnikiem 1.4 TCE i byłem na 100% zdecydowany ale na moje szczeście lub nieszczęście trafilem na ten temat. Scenica zamierzam sprowadzić z Francji lub Belgi a wiadomo że na przebiegi rzedu kilkudziesieciu tys kilometrów nie ma co liczyc. Trzeba liczyć sie z przebiegami powyżej 100 tys a po lekturze wątku widać że problemy z uszczelką zaczynają sie wlasnie po tym przebiegu.. 1.Czy problem z uszczelka dotyczy tylko silników z roczników 2009-2011 czy nowsze roczniki też beda/mają ten problem? 2. Czy kraj pochodzenie autka ma jakieś znaczenie ? 3. Czy zagazowanie tego silnika będzie mieć wplyw na uszczelkę ? 4. Czy oprócz badania bagnetu olejowego jest jakas inna prosta metoda zdiagnozowania mozliwości puszczania plynu przez uszczelke glowicy? 5. Jaki jest orientacyjny koszt wymiany samej uszczelki ( chodzi mi o wariant optymistyczny czyli uszczelka pusciła ale blok ocalał ) ? Czy przy wymianie uszczelki trzeba tez wymienić rozrzad ? Z góry dzięki za pomoc i cierpliwość.. Regulamin pkt. 5.6 oraz 5 .13 - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 19 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 1) Zasadniczo tak, 2) nie ma silniki były klepane w hiszpani, 3) raczej nie, ta uszczelka tak ma i się po prostu rozłazi między 2/3 cylindrem a w efekcie czego pęka, gaz może tylko ten proces delikatnie przyspieszyć z racji wyższej temp spalania, 4) w 1szym stadium jak płynu ubywa mało nic nie zdiagnozujesz, ani masła nie będzie pod korkiem ani na bagnecie, w dalszych stadiach idzie wykręcić świeczki i sprawdzić boroskopem czy jest wymyty tłok - ale to już jest późne stadium 5) Ja się tego niedługo dowiem bo mój właśnie jest na serwisie u witmana xD Ceny znam ale nie wiem czy pisać ;f To zależy czy po ściągnięciu głowicy chcesz ją też zrobić tj. uszczelniacze, szlif zaworów, kontrola i ew. wymiana szklanek (luzy zaworowe), planowanie itp CZY tylko planowanie i uszczelka. Ale żal nie zrobić głowicy jak się ma już na stole. Przy wymianie uszczelki trza wymienić rozrząd bo mało kto ci złoży to na starym, zresztą po 140 tyś mój - jak mi powiedziano "widać oznaki rozciągnięcia". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. witman Opublikowano 19 Października 2017 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 (edytowane) Jako, że specjalizujemy się w silnikach TCe z naszych doświadczeń i obserwacji wynika, że problem dotyka roczników 09 i 10, chodziarz najmłodszy silnik, który trafił do nas to 11.11.2010. Uszczelki padają podczas zimy i mrozów na zimnym silniku przy dynamicznej jeździe, podobnie się dzieje u innych producentów BMW, VW, Mazda i inne ... Silnik znakomicie współpracuje z LPG, a głowica na szklankach absolutnie mu w tym nie przeszkadza, ostatnio był u nas Scenic z przebiegiem 308kkm z czego połowa jego przebiegu zrobiona na LPG i wszystko działa, mój Scenic i Megi Coupe mają LPG BRC SQ32 i chip na 162/158KM, wszystko zrobione kompleksowo w Czakramie Tarnów ;-) Zagazowanie nie ma absolutnie żadnego wpływu na trwałość uszczelki !!! Uszkodzone uszczelki, które badaliśmy na politechnikach i u innych specjalistów pochodziły głównie z aut jeżdżących na benzynie. Wszyscy specjaliści wypowiedzieli się jednogłośnie, problem leży po stronie uszczelki i gwałtownej zmiany temperatury, jednak czynnik ludzki i sposób użytkowania odgrywa tu największą rolę. Potwierdza się to w naszych warsztatowych obserwacjach, są użytkownicy 1.4TCe, którzy zrobili jako piersi właściciele po 180-200kkm i uszczelki nie wymieniali, a przyjechali do nas na wyminę rozrządu, który już hałasował. Co do rozrządu to objawy rozciągnięcia łańcucha można obserwować już przy 150kkm nie jest to jednak regułą, gdyż widzieliśmy łańcuch o przebiegu 185kkm w ładnym stanie, niektórzy łańcuch zmieniali po 260kkm, a silnik pracował jak diesel, rozciągnięty łańcuch piłował o obudowę rozrządu ! Żywotność łańcucha zależy od częstotliwości wymiany oleju, jeśli był olej wymiany co 30tys. to przy przebiegu 150-160tys. warto go sprawdzić . Dnia 19.10.2017 o 13:21, onomatopeja napisał: 3) raczej nie, ta uszczelka tak ma i się po prostu rozłazi między 2/3 cylindrem a w efekcie czego pęka, gaz może tylko ten proces delikatnie przyspieszyć z racji wyższej temp spalania, Spalanie LPG ma zaledwie 25-30*C wyszczą temp. więc nie ma to wielkiego znaczenia z resztą zimny silnik jedzie jeszcze na Pb do czasu rozgrzania się reduktora LPG, uszczelkę zabija gwałtowna zmiana temp. niektórzy nasi klienci wręcz przyznawali się do tego jak jeździli. Edytowane 15 Kwietnia 2019 przez witman 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi