TWNowy Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 (edytowane) Witam wszystkich! Posiadam Renatke 1.9dci 131KM 2009r z funkcją podpowiedzi kiedy zmieniać biegi. Staram się zmieniać według wskazania i wychodzi mi, że zmieniam biegi na wyższy przy ok 1600-1800 obrotów. Wydaje mi się, że troszkę za niskie obroty, ale samochód spisuje się bezproblemowo. Aktualnie w mieście (korki) spala mi 9,5l/100. Praktycznie ani razu nie zmieniam biegów powyżej 2000 obrotów. Zawsze wcześniej pojawia się ikonka asystenta. Czy to normalne? Jak jeździć? Proszę o rady doświadczonych kierowców Renatki w diesel-u. Pozdrawiam wszystkich. Edytowane 2 Stycznia 2017 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mich64 Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 (edytowane) Gdybym w benzynie zmieniał wg wskaźnika zarżnąłbym silnik. Próbowałem zmieniać poniżej 2tys. obrotów - tragedia, ale to benzyna w dieslu może być ok, sam musisz wyczuć czy nie ma drgań od silnika przy przyspieszaniu. Edytowane 23 Listopada 2016 przez mich64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lufa Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 przy ok 1600-1800 obrotów. Tak, ale tylko z górki :) Ja kręcę do 2k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomeko Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 ktualnie w mieście (korki)spala mi 9,5l/100. Strasznie dużo Ci pali kolego ta Twoja Meg. Albo masz mega ciężką nogę, albo jednak ta zmiana biegów daje taki efekt. Moja przy normalnej jeździe (dość dynamicznie) nigdy nie spaliła więcej w Wawie niż 7,5-7,8 l/100 km. Na autostradzie w Niemczech ciśnięta na opór (180-200h/km) spaliła około 9-10 l/100 km. Ja zmieniam biegi (po rozgrzaniu) z reguły przy 2,5-3 tyś. Zanim się nie rozgrzeje przy 2-2,3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fourier Opublikowano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 Próbowałem kiedyś jeździć wg tych wskazań i średnie spalanie z całego baku wyszło o 0,5 l (1.4 TCE) większe niż przy zmianie biegów na wyczucie. U mnie przy obrotach na poziomie 2500 silnik ma chwilowe spalanie niższe niż przy 2000 (maksymalny moment obrotowy mam przy 2600). Poza tym przy zbyt niskich obrotach po tyłku dostaje skrzynia, sprzęgło oraz układ korbowy. W dieslu dodatkowo zbyt niskie obroty to zawalanie wszystkiego nagarem (nie ma się to jak wypalić). Te kontrolki od zmiany biegów polecam zostawić dla ekoterorystów i innych im podobnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilK Opublikowano 26 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 a da się aktywować tą funkcję aby pokazywał to aby zmienić bieg na wyższy lub niższy ? moje auto nie ma tej funkcji więc stąd pytanie czy da się to jakość aktywować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 26 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 Jeśli Ci się uda to gwarantuję, że szybko przestaniesz korzystać ze wskazań eko-terrorysty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomqu86 Opublikowano 26 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 Jak jade spokojnie po mieście to czasami zmieniam biegi tak jak wkaźniki pokazują , mi 1.9dci pali 7l/100km w krakowie i szybciej po autostradach. Pytanie jest czy mówimy o zmianie biegów przy rozpędzaniu czy stałej jeździe. bo można jechać mają powiedzmy 1800obr/min na 4 biegu około 50-60km/h i nie sądzę że wszyscy jeżdzą na 3 żeby mieć ponad 2tyś obrotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilK Opublikowano 26 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 ale nie ma jednoznacznej informacji czy da się to jakoś aktywować CLIPem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fourier Opublikowano 28 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2017 Ja u mnie z kolei kombinuje jak to wyłączyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niebianskaskurwoala Opublikowano 28 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2017 Też bym chętnie to badziewie wyłączył. Potwierdzam, że spalanie jest niższe przy jeździe 'na czuja' niż jeśli słucha się tych podpowiedzi. Inna sprawa, że spalanie to najmniejszy problem, bo jadąc na zbyt niskich obrotach bardzo obciąża się koło dwumasowe, a swoje też dostaje turbosprężarka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 28 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2017 Ja w benzynie gdybym się słuchał tych czarodziejskich strzałek musiałbym jadąc po płaskim zmieniać biegi w górę przy 2000 obrotów, a nawet mniej i redukować gdzieś w okolicy 1000 lub lekko poniżej. Na 6 biegu jechałbym już przy prędkości 50-60 km/h, a rozpędzanie do 100 km/h zajmowałoby tryliard sekund. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bacablue Opublikowano 29 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 Witam. U siebie zauważyłem, że przyśpieszając dość dynamicznie eko wskaźnik proponuje zmiany biegów przy wyższych obrotach. Ale wystarczy przymulić i powrót do eko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 29 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 Dnia 28.10.2017 o 21:09, pbet napisał: Ja w benzynie gdybym się słuchał tych czarodziejskich strzałek musiałbym jadąc po płaskim zmieniać biegi w górę przy 2000 obrotów, a nawet mniej i redukować gdzieś w okolicy 1000 lub lekko poniżej. Na 6 biegu jechałbym już przy prędkości 50-60 km/h, a rozpędzanie do 100 km/h zajmowałoby tryliard sekund. dziwi mnie, że w 1.6 też każe zmieniać biegi przy 2000 obrotów. Wolnossak nie ma wtedy nawet połowy momentu maksymalnego xD Widzisz u mnie przy 60 każe wrzucić 6 bieg ale w tce jak dociśniesz gaz to się rozpędza więc zmiana biegu przy 2000-2200 obrotów ma sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niebianskaskurwoala Opublikowano 29 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 12 godzin temu, bacablue napisał: Witam. U siebie zauważyłem, że przyśpieszając dość dynamicznie eko wskaźnik proponuje zmiany biegów przy wyższych obrotach. Ale wystarczy przymulić i powrót do eko. Potwierdzam. Przy ostrej jeździe (pedał gazu w podłodze) sugestia zmiany pojawia się nawet przy 3k rpm, przy łagodnej - ok 1,6k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi